Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...Acoperiș verde la Centrul de Agrement Trotuș - Comănești

Terase » Acoperisuri Verzi | 19 martie 2017

Acoperiș verde la Centrul de Agrement Trotuș, Comănești

În orașul Comănești din Județul Bacău, a fost inaugurat anul trecut un centru de agrement modern, cel mai mare din zonă, amplasat în imediata apropiere a râului Trotuș. Clădirea principală a complexului este o construcție specială, cu un acoperiș verde în sistem Bauder de mari dimensiuni – circa 3200 m2, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari din această zonă a continentului și unic în Europa datorită pantelor abordate, care au ajuns până la 51°. Punerea în operă și adaptarea sistemului aparțin echipei Odu Green Roofs, care a lucrat la acest acoperiș verde în perioada iulie – octombrie 2015.

 

Centrul de Agrement Trotuș, realizat parțial cu ajutorul fondurilor europene, găzduiește în clădirea principală o sală multifuncțională cu două tribune de 350 de locuri fiecare, de care se leagă încă două bazine de înot acoperite cu baloane presostatice. Ne vom referi aici doar la clădirea cu sală multifuncțională, care a beneficiat de un acoperiș verde ultraușor, cu vegetație biodiversă din rulouri de Sedum supraînsămânțat, realizat pe o structură de lemn. Construcția are o geometrie tunelară, preluată de acoperișul tip ”barrel roof”, cum i se spune uneori în engleză - acoperiș sub formă de butoi. Sistemul de climatizare este deosebit de modern (tip pompă de căldură/puț canadian), iar un acoperiș verde completează imaginea acestui complex ce poate fi numit ecologic, sustenabil.

 

Iată componentele sistemului Bauder pus în operă:

·         Primul strat a fost constituit din hidroizolaţia autodezivă la rece BauderTEC ELWSDUO, din bitum elastomer special. Materialul este armat cu o țesătură specială din fibră de sticlă, iar pe partea inferioară are o folie detașabilă perforată. Lipirea se poate face la rece în zona de cusătură şi în câmp, sau la rece doar în câmp, cu sudare a cusăturilor longitudinale şi transversale. 

·         A urmat hidroizolația BauderPLANT E, o membrană termosudabilă cu bitum elastomer, având integrată protecţie antirădăcină (armătura din poliester de calitate ridicată şi reţeta de bitum).

·         Apoi s-a intervenit cu un strat de separație din polietilenă, peste care s-a aplicat un strat de Bauder Schutzvlies SV 300 - pâslă din fibre reciclate de poliester. Acest strat tensionat mecanic are rol de protecție și acționează în același timp și ca rezervor de apă, putând reține circa 2,3 litri de umiditate pe metrul pătrat.

·         A urmat Bauder DSE 20, element de dren şi de reţinere a apei, rezistent la compresiune, special conceput pentru acoperişuri cu vegetaţie şi suprafeţe circulabile. Materialul de bază este polietilena de înaltă densitate, iar un metru pătrat poate reține circa 7,4 litri de apă. Aici, echipa de montaj a folosit un sistem special de îmbinare a materialului, astfel încât acesta să constituie o singură structură, chiar dacă se întinde pe ambele părți ale acoperișului.

·         Ultimul strat a fost Bauder Filtervlies FV 125, voal de filtrare pentru vegetaţii extensive şi intensive, din poliester cu grosime 1 mm.

 

Ulterior, au fost așezate rulouri de Sedum, o vegetație multicoloră compusă din plante suculente (circa 11 specii) rezistente la secetă. Este cunoscută și sub numele de ”iarbă grasă”, ”floare de gheață”, ”varza iepurilor” etc. și, prin folosirea sub formă de covor de vegetație, desigur cu tot cu substratul (solul) necesar, se obține o acoperire instantanee, care nu mai necesită decât operațiuni de udare și întreținere.

Soluții originale

Execuția propriu zisă, până la faza de finisări, a durat 45 de zile, incluzând hidroizolația și realizarea completă a acoperișului verde, ceea ce poate fi considerată o realizare remarcabilă. Lucrările au inclus nu mai puțin de 107 tipuri de materiale și articole distincte, ceea ce a presupus o activitate logistică deosebită, mai ales că o parte a acestora a necesitat transport în regim de temperatură controlată.

”A fost o lucrare destul de dificilă, dat fiind faptul că acoperișul a avut înclinații de până la 51°”, arată domnul Zoltán Kolcsár, directorul Odu Green Roofs. ”Neavând foarte multe posibilități să montăm elemente de fixare antialunecare, a trebuit să tratăm tot acoperișul ca pe o singură suprafață unitară, astfel încât am creat practic o structură care să contrabalanseze greutatea pe ambele părți ale acoperișului”, completează domnia sa. Rulourile de vegetație din Sedum, armate cu geogrile, lungi de 25 de metri lungime, au fost desfășurate astfel încât cele din vârf să atârne de o parte și de alta a acoperișului; de acestea au fost fixate celelalte rulouri, astfel încât greutatea să fie în balans. Totuși, greutatea pe metru pătrat a acoperișului de la centrul de agrement nu depășește 70 kg, cu tot cu vegetație saturată cu apă, ceea ce înseamnă o solicitare mecanică redusă pentru structură și, în același timp, o stabilitate sporită a întregului sistem. Având în vedere masa redusă, dar și înclinația mare în zona inferioară, acoperișul a fost prevăzut și cu un sistem automatizat de irigație, altfel vegetația nu ar fi atât de spectaculoasă, pentru că apa s-ar drena mult mai repede.

În cadrul lucrărilor, au fost solicitați alpiniști utilitari, deoarece pe anumite zone nu se putea monta fără asigurare în corzi. Pe lângă echipa de 7 oameni de la Odu Green Roofs, au mai fost antrenați 3 alpiniști utilitari, dar până la finalul lucrării practic toți montatorii au învățat să lucreze în corzi. După montajul din 2015, în primăvara anului următor au fost demarate lucrări de întreținere, pentru a ajuta vegetația să se dezvolte în mod corespunzător.

Așa cum am spus la început, acest acoperiș este unic în Europa datorită pantelor abordate, ceva similar, pe acest tip de sistem, putând fi găsit doar într-o altă lucrare de la Chicago. În imaginile realizate după finalizare se observă evoluția foarte bună a acoperișului verde, acomodarea și dezvoltarea vegetației, apariția de insecte și păsări indigene, transformarea treptată în ceea ce s-a dorit - un ecosistem caracterizat prin biodiversitate și durabilitate.

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017