Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...ACOPERIȘUL – un sistem complex

Mansarde » Termoizolatii | 14 ianuarie 2013
ACOPERIȘUL – un sistem complex

În ultimele decenii, acoperișul și conceptul de acoperiș au înregistrat schimbări majore de abordare, devenind sisteme complexe, care să țină cont de economisirea energiei, clima în schimbare, agresiunea fonică tot mai mare, poluarea și multe alte aspecte. Dincolo de rezistența necesară și comportamentul optim la agresiunile mediului (inclusiv chimice), conform normativelor în vigoare un acoperiș trebuie să aibă proprietăți care să confere:

1. Izolare termică și economisirea energiei:

 • Rezistenţa necesară la transfer termic prin învelitoare (de tip complex termoizolant), în vederea asigurării confortului termic global şi limitării pierderilor de energie;
 • Capacitatea de diminuare a şocului termic spre interior, inclusiv spre structura termoizolantă, pentru ca materialul termoizolant să nu se degradeze sau deformeze sub acţiunea temperaturilor ridicate şi să diminueze efectul de seră; 
 • Posibilitatea prevederii/montării pe învelitoarea acoperişurilor de elemente/instalaţii neconvenţionale, pentru producerea de energie termică şi/sau electrică.

2. Protecţie la apă / izolare hidrofugă

Etanşeitatea se exprimă prin protecţia la apă, asigurată de învelitoare, sub efectul ploii, zăpezii şi vântului:
 • presiune limită a etanşeităţii la 10 Pa (valoarea maximă a diferenţei presiunii aerului dintre exterior şi interior pentru care este asigurată etanşeitatea la apă)
 • capacitatea de evacuare a apelor meteorice se face fără stagnări sau debordări (peste 3 l/minut/mp).
Etanşeitatea învelitorii se asigură în cazul elementelor discontinue, cu un nivel de permeabilitate acceptat şi cunoscut, prin prevederea sub învelitoare a unui strat impermeabil, continuu (folie colectoare anticondens, folie hidroizolantă).

3. Protecţie împotriva zgomotului

Se exprimă prin condiţii tehnice (pentru ansamblul acoperişului) de atenuare a zgomotelor spre interiorul utilizat:
 • Izolare la zgomot aerian
  Se exprimă prin atenuarea zgomotului pe frecvenţe. Nivelurile de izolare la zgomot aerian se pot diferenţia pe spaţii interioare în raport cu funcţionalitatea acestora (dormitoare, camere de zi, birouri, săli de clasă etc.).
 • Zgomot emis de către acoperiş (învelitoare)
  Se exprimă prin zgomotele emise de acoperiş spre interior, raportate la zgomotul (interior) de fond. Acestea pot fi zgomotele emise de acoperiş provenite din variaţiile dimensionale ale elementelor de construcţie, din vibraţiile şi şuierăturile produse de învelitoare sub efectul vântului (vânt cu viteză mai mare de 10 m/s), de impactul ploii şi grindinei pe învelitoare; zgomotul emis de acoperiş şi perceput la interior se recomandă a fi sub 3 dB(A), în raport cu zgomotul interior de fond.


150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017