Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Acoperișul MasterSeal - mai simplu, mai rapid, mai uniform

Terase » Hidroizolatii | 09 octombrie 2020

 

Fie că este vorba de o reparație pe o suprafață redusă, ori de realizarea completă a unui acoperiș terasă de mari dimensiuni, sistemele lichide continue au devenit alternativa dorită de mulți beneficiari, pentru câteva motive previzibile: aplicare simplă și rapidă, siguranța oferită de lucrare pe termen lung, greutatea extrem de redusă și aspectul uniform, în culori pe care le pot alege dintr-o paletă largă. Iar dacă vorbim de sisteme lichide de calitate, este firesc să ne orientăm către una dintre soluțiile MasterSeal de la Master Builders Solutions – BASF, utilizate și recomandate de arhitecți, constructori sau antreprenori din lumea întreagă. Membranele MasterSeal au obținut recunoaștere globală, fiind aplicate cu succes pe numeroase structuri de la introducerea lor pe piața europeană la începutul anilor 1990. 

Sistemele pe bază de membrane lichide MasterSeal reduc timpul necesar de punere în operă pentru a crea o barieră impermeabilă, având caracteristicile fizice optime pentru a face față mișcărilor dinamice la o gamă largă de proiecte de structuri, date fiind variațiile climatice posibile într-un climat temperat excesiv ca al nostru. Când sunt combinate cu anumite game de grunduri speciale și straturi de acoperire, rezultă sisteme pentru diverse aplicații cum ar fi acoperișuri, balcoane, parcări, subsoluri, chiar tuneluri sau rezervoare. Nevoia de structuri impermeabile este evidentă la nivel mondial, în contextul climatic actual, când în orice moment pot apărea provocări serioase pentru construcții. În afară de temperaturi extreme, oscilații mari de temperatură, radiații UV și expunere la vânturi puternice, o construcție trebuie să se confrunte deseori și cu umiditatea în exces, care poate dăuna atât când vine de sus, sub formă de precipitații, cât și de la sol sau din subsol, ca urmare a acumulărilor greu de controlat.

Operațiunile de impermeabilizare trebuie să fie rapide, sigure și pe termen cât mai lung, pentru că presupun lucrări greu de abordat, de multe ori ascunse.

Unul dintre atributele cheie ale sistemelor MasterSeal este capacitatea de a face față fisurilor dinamice care apar în timpul sau după construcție. Această capacitate a făcut să fie folosite inclusiv pentru tuneluri de tip tranșee deschise. Un alt aspect important este faptul că membranele MasterSeal sunt fixate monolitic pe stratul suport, ceea ce înseamnă că, dacă sunt perforate accidental, nu permit ca apa să intre pe dedesubt.

 

Sfatul specialistului BASF

În cadrul realizării unui acoperiș cu sisteme lichide, este extrem de important să identificăm tipul de substrat care necesită impermeabilizare, pentru că variantele sunt nu­meroase. O inspecție vizuală la fața locului, pentru a observa lucrările existente, poate fi efectuată rapid, iar în cazul construcțiilor noi substratul se identifică în proiect. Poate fi vorba de beton armat sau o șapă pe bază de ciment, bitum, plăci ceramice, materiale plastice, fibre de ciment, suprafețe metalice de orice fel; toate acestea pot deveni suport pentru un sistem MasterSeal, doar asfaltul trebuie îndepărtat complet. Când este vorba de un alt material, sau de un suport care nu mai poate fi utilizat, din diverse motive, consultanța specialiștilor BASF este binevenită. Identificarea completă și corectă a naturii substratului este esențială pentru impermeabilizarea  cores­pun­zătoare, deoarece este parametrul de bază pentru alegerea tipului specific de grund care urmează să fie utilizat. La fel de importantă este identificarea diferitelor tipuri de îmbinări sau rosturi existente, pe care inginerul constructor trebuie să le ia în calcul, stabilind rolul acestora în mișcările structurale ale clădirii sau ale elementelor de construcție. În funcție de îmbinări, se alege și tehnica de tratare a detaliilor constructive. Pentru îmbinările dintre pardoseală și perete sunt recomandate benzile textile sau de cauciuc butilic, pentru a reduce eforturile specifice, benzi care sunt acoperite apoi de membranele lichide. Fisurile din beton trebuie reparate, urmele de grăsimi sau uleiuri îndepărtate, în cazul ceramicii ori pietrei naturale se recomandă buciardarea sau sablarea, dacă acestea nu sunt sparte, instabile sau lipsă, situație în care suportul trebuie pregătit prin metode specifice. Membranele bituminoase se spală temeinic cu apă, iar suprafețele metalice trebuie acoperite cu membrană lichidă înainte de a forma un strat gros de oxid.

Masele plastice se spală cu apă și detergenți. Totuși, pentru fiecare situație este de preferat să consultați un specialist, eventual cineva care să vă evalueze și stratul de umiditate din substrat, atunci când este cazul. Trebuie evaluată și situația spațiilor de dedesubt, pentru că acolo pot exista funcționalități care presupun condens, umiditate în diverse forme de agregare, temperaturi excesive care necesită abordări particulare (spații frigorifice, bucătării, piscine sau zone Spa etc). 

Sisteme garantate

Alegerea sistemelor de membrane bicomponente aplicate prin pulverizare MasterSeal de la Master Builders Solutions – BASF reprezintă o garanție pentru toți actorii implicați într-un proiect de etanșeizare a acoperișului terasă. În primul rând, arhitecții au la dispoziție o soluție rapidă, estetică, verificată în timp, pusă în operă de echipe specializate, care nu au nevoie de foarte multe indicații tehnice. Membranele MasterSeal, aplicate în strat subțire, respectă îndeaproape arhitectura clădirii, intervenind doar cu noutatea cromaticii, pentru care se poate opta dintr-o gamă largă de nuanțe personalizate. Între proiec­tant și furnizorul de materiale, parteneriatul necesar decurge firesc, fără prea multe necunoscute, deorece sistemul este bine definit, iar rezultatele previzibile.

Timpul este un avantaj major și pentru beneficiar. Se poate lucra continuu, fără pauze, independent de celelalte lucrări de pe șantier, deoarece membranele lichide se întăresc rapid, cu rezultate imediate. Membranele poliuretanice și poliureice capătă o rezistență durabilă în mai puțin de un minut de la aplicare, fiind proiectate să rețină apa în interiorul structurii de beton (dar eliminând-o lent în timp, datorită per­mea­bilității la vapori).

 

Speciale pentru acoperișuri

Sistemele MasterSeal Roof includ materiale poliuretanice și poliureice hibride, utilizate la nivel global de peste 20 de ani și îmbunătățite constant în urma cercetărilor, aflându-se în prim-planul soluțiilor pentru acoperișuri. Peste 15 milioane de metri pătrați de acoperiș MasterSeal Roof au fost aplicați la nivel mondial în ultimii 10 ani. Aceste sisteme sunt potrivite pentru toate condițiile climatice cu care se confruntă pe orice continent, de la iernile severe din Mongolia până la atmosfera tropicală din Singapore și la căldura uscată din Australia. Soluțiile pentru acoperiș din gama MasterSeal Roof sunt proiectate așadar pentru a proteja acoperișurile terasă sau înclinate din medii agresive, chiar și în locații în care se întâlnesc variații termice extreme. Utilizarea membranelor lichide aplicate prin pulverizare permite inclusiv abordarea suprafețelor verticale, hidroizolarea rapidă a detaliilor, deschiderilor și străpungerilor, cum ar fi cele pentru ven­tila­toare, luminatoare și coșuri de fum. Un avantaj major este că acoperirea nu prezintă suduri sau suprapuneri și este capabilă să reziste inclusiv la rădăcini de plante, cum se întâmplă în cazul acoperișurilor verzi sau al altor amenajări similare peste spațiile locuite.

Produsele MasterSeal pot fi utilizate astfel pentru re­no­varea acoperișurilor vechi, fără necesitatea de a îndepărta membranele existente, ci doar prin pulverizarea in-situ peste vechea hidroizolație, oferind o soluție simplă și rapidă de mentenanță.

Membranele fixate monolitic pe substrat sunt capabile să reziste efectelor vântului, temperaturilor ridicate, șocului termic și se pot acomoda la mișcări structurale rezonabile.

Experții Master Builders Solutions colaborează îndea­proape cu arhitectul, constructorul și proprietarul pentru a recomanda sistemul adecvat, pentru o soluție pe termen lung și, cu rețeaua de aplicatori autorizați instruiți, pentru a asigura impermeabilizarea corectă a structurii.

 


150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri