Ursa

ULTIMELE STIRI

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...
Adevăratul preț al lucrurilor

» Mansarde si acoperisuri | 03 aprilie 2020

Venim către dumneavoastră cu această ediție sub niște auspicii nu tocmai favorabile – ne re­fe­rim, desigur, la pandemia COVID-19, care ne va rămâne probabil în memorie mulți ani de acum înainte. Gradul de imprevizibil în această aventură a vieții fiecăruia dintre noi este considerabil, dar nu este mai puțin adevărat că toți suntem datori, cu tot ce ne stă în putință, să ne facem meseria. Conform unei știri recente, Federația Internațională a Pieței de Aco­perișuri a decis amânarea Cam­pionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Aco­perișuri, programat să se desfășoare în octombrie anul acesta, în China. Motivul este clar: în condițiile pandemiei, riscurile sunt mari și pentru călătorii, și pentru organizarea în sine. Totuși, este doar o amânare până în primăvara anului 2021, cu speranța că până atunci vom trece cu bine peste această încercare. 

Cu toate restricțiile impuse de auto­rități, justificate – de­si­gur, fiecare dintre noi poate găsi o cale de a-și face datoria cum și unde poate; important este să ne găsim nișa, mo­dalitatea de a lucra ex­punându-ne și ex­pu­nându-i pe ceilalți cât mai puțin la pericolele acestui virus. Prin natura lucrurilor, montatorii de aco­perișuri și fațade sunt printre cei mai „duri” din domeniul construcțiilor; unii dintre ei sunt mai degrabă greu de stăpânit, decât greu de pus la treabă. Riscul face parte în viața de zi cu zi a acestor meserii, de aceea parcă s-ar potrivi mai degrabă un pic de tem­perare... Lucrurile trebuie să meargă mai departe, industria să func­țio­neze, pentru că, în definitiv, trebuie să ne continuăm viața și să ne câștigăm pâinea, dar de data aceasta cu precauțiile de rigoare.

Din fericire, dacă se poate spune asta, tot prin natura lucrurilor, munca unui montator se desfășoară în echipe relativ mici, în care contactul fizic sau pro­ximitatea pot fi evitate cu ușurință. Dacă activitatea se desfășoară în aer liber, eventul pe un șantier dintr-o zonă neaglomerată, cu atât mai bine; în situații de acest gen, condițiile de lucru nu ar trebui să difere prea mult de cele ale unui șantier obișnuit. O mască me­di­cală ar trebui să fie suficientă; trebuie să fim însă foarte atenți: aceasta să nu incomodeze vederea sau mo­bili­tatea, astfel încât să provoace de­­­zechilibrul sau accidentarea în cine știe ce context. De fapt, normele de si­gu­ranță în domeniu im­pun anumite restricții pe acest subiect, așa cum am arătat în câteva ar­ti­cole publicate an­ter­ior. Fiecare firmă trebuie să își instruiască angajații în acest sens, în spiritul responsabilității de care avem nevoie mai mult decât ori­când.

Este important pentru noi toți ca, prin mesajul pe care îl transmitem, să inspirăm încredere celor care vor să investească: da, putem lucra și în aceste condiții, în termenul stabilit și fără să creăm probleme, altele decât cele ine­vitabile la o lucrare de genul acesta. Da, ne vom proteja fără a ne justifica even­tua­lele erori, ci menținând aceeași c­a­litate. Este posibil ca, în lunile ur­mă­toare, să trecem și prin situații mai dificile decât cele din momentul în care pu­blicăm această revistă. Dar, la un mo­ment dat, va trebui să ne întoarcem la lucru, va trebui să reintrăm în firesc. Să nu stricăm în acest scurt interval de timp ceea ce nu putem repara mai târziu, ceea ce am construit în ani de zile de muncă.

În primul rând, să ne pro­tejăm pe noi înșine, neasumându-ne riscuri inutile, astfel încât atunci când va fi cazul să ne reîncepem activitatea în forță. De ase­menea, să îi protejăm pe beneficiari, nu doar împotriva virușilor, ci și de erorile de execuție sau de ale­gerea materialelor în această perioadă în care oamenii poate nu mai sunt atât de atenți la calitatea lucrărilor. Să nu uităm nicio clipă că ceea ce oferim este nu doar un material, un acoperiș, o muncă mai mult sau mai puțin ex­perimentată; oferim încredere, si­guranță, sănătate. Noi trebuie să fim în continuare par­te­nerii, consilierii bene­ficiarilor și arhitecților, astfel încât lucrările realizate să fie la același nivel calitativ, fără a permite să se insinueze în domeniul acesta lipsa de profesionalism sau impostura. Am vorbit de-a lungul vremii atât de des despre sănătatea celor care folosesc sau pun în operă materialele de construcții, încât sperăm că v-am convins de buna noastră credință.

 

În același timp, avem o res­pon­sabilitate față de această industrie care oferă ceea ce le este necesar omenilor, mai ales acum: un cămin confortabil și intim, un loc de muncă sigur și prie­tenos, un aspect frumos al construcțiilor. Și, de când lucrurile au început să se precipite (referitor la pandemie), am mai înțeles un lucru: valoarea de necontestat a timpului. Este nevoie de execuții rapide, de materiale moderne, care să nu ne facă surprize neplăcute. Poate că, după acest episod dramatic, vom evalua altfel prețul timpului, al sănătății, al confortului. 

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri