Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Ansamblul de locuințe pasive WaterHouses Hamburg cu acoperiș verde în sistem complet Bauder

Terase » Acoperisuri Verzi | 09 octombrie 2020

 

Apa e parte integrantă a identității locale din Hamburg, în oraș existând din timpuri străvechi case pe piloni amplasate la propriu pe apă, iar ansamblul pe care vi-l prezentăm în ediția de față e ridicat pe insulele râului Elba. Cele 5 clădiri proiectate de biroul local de arhitectură Schenk + Waiblinger sunt amplasate pe piloni și conțin 36 de apartamente între 60 și 130 mp. Ansamblul este construit la standard de casă pasivă, necesitând un aport minim pentru încălzire, tot necesarul energetic fiind acoperit din surse regenerabile. O pompă de căldură geotermală folosește apa pentru încălzirea spațiilor interioare, iar elementele de captare a energiei solare de pe fațadă asigură necesarul de apă caldă al rezidenților. Tehnologii smart controlează ventilația și necesarul energetic, informând constant rezidenții cu privire la consumul energetic al propriilor locuințe. Acoperișul complexului este ecologic, sustenabil, un acoperiș verde în sistem complet Bauder. 

Conceptul de construire sustenabilă e o constantă a arhitectului Georg Waiblinger de la Schenk + Waiblinger Architekten Hamburg. “Căutam întot­deauna un echilibru între ecologie și economie. Complexul WaterHouses a fost gândit de la început conform cerințelor de sustenabilitate DGNB, unde a și câștigat certificarea Gold. Cu ajutorul unui punctaj special conceput s-a urmărit atingerea cât mai multor obiective ecologice și relevante social. Decisive au fost materialele folosite, prin prisma eficienței, lipsei emisiilor nocive și capacității înalte de reciclare. Fiind vorba de o clădire pasivă, esențială era reducerea pierderilor energetice prin anvelopa exterioară a clădirii, mai ales prin acoperișul de peste 1200 mp. S-a optat astfel pentru un acoperiș verde Bauder având o termoizolație de 40 cm.”


 

Termoizolație eficientă

Standardul ridicat de eficiență energetică al complexului a impus folosirea unei termoizolații din spumă rigidă poli­uretanică PUR/PIR. Materialul are un coeficient de transfer termic foarte bun, fiind eficient și la grosimi mai reduse. Având dimensiunile de 2,40 x 1,20 m panourile izolatoare ușoare BauderPIR FA sunt special concepute pentru acoperișuri plate de mari dimensiuni. Ele se aplică sub stratul de etanșare și dovedesc o stabilitate foarte bună datorită îmbinării în nut și feder. Panourile în grosime de 200 mm se lipesc cu adezivul special «Bauder Industriedachkleber» de suport, cel de-al doilea strat de panouri fiind aplicat încrucișat peste primul, fără a se suprapune rosturile, în așa fel încât să se evite punțile termice, folosind pentru aceasta adezivul industrial «PIR pe PIR».

 

Folie izolatoare antirădăcină  

Arhitecții au optat pentru folia ușoară FPO-Kunststoffbahn «BauderTHERMOPLAN T». Aceasta se aplică ușor, este stabilă dimensional, rezistentă la rupere și încărcare. În plus, folia este rezistentă la penetrarea rădăcinilor plantelor (cf. directivei referitoare la acoperișurile verzi) și deține certificarea EPD (Environmental Product Declaration). La aplicarea pe aco­perișuri verzi folia se așează liber, suprapunându-se la margini și apoi, după fixarea mecanică corespunzătoare, se sudează cu aer cald zonele suprapuse.

 

Acoperiș verde sustenabil și ecologic 

Dacă vorbim despre construire sustenabilă, acoperișul verde este obligatoriu. Acoperișurile verzi îmbunătățesc termo și fonoizolarea, apără de arșiță, leagă particulele de praf și joacă rolul de receptoare de apă și umiditate în orașe mai ales. Deoarece un acoperiș verde protejează izolația de dedesubt atât de temperaturi extreme, cât și de ultraviolete, ele pre­lungesc implicit viața acesteia. Sistemele de acoperiș verde extensiv, precum cel folosit la proiectul WaterHouses, nu necesită aproape deloc întreținere. Structura lor multistrat constă dintr-un element de drenare și captare, o folie de filtrare respectiv un strat de vegetație. Solicitările mecanice sunt preluate de o membrană aplicată liber Schutzvlies 300, peste care este dispus un strat de drenaj și retenție a apei. Cu o înălțime de numai 20 mm acest element DSE 20 realizează o capacitate de retenție a apei de 7,5 l/m², conducând astfel în siguranță surplusul. Substratul de vegetație extensiv de la Bauder poate fi udat facil.  


 

INFO

  • Obiectiv: Ansamblul de locuințe pasive WaterHouses Hamburg
  • Proiectare: Schenk + Waiblinger Hamburg
  • Execuție: Hochtief

Acoperiș verde în sistem complet Bauder

  • membrane bitum – elastomer
  • barieră de vapori
  • membrane sudate
  • 2 straturi suprapuse de termoizolație BauderPIR FA
  • folie FPO
  • membrană sintetică BauderTHERMOPLANT
  • folie de protecție Bauder SV 300

 

Avantajele sistemelor de acoperiș verde Bauder

 

·         Reducerea efectului de ”Insulă de căldură urbană”, fenomen tot mai accentuat în marile orașe, care se manifestă printr-o temperatură mai ridicată cu cel puțin 4°C în zonele construite decât în cele înconjurătoare, deoarece clădirile înmagazinează progresiv căldură în timpul zilelor toride, căldură pe care o degajă apoi mai încet în timpul nopților; la nivel general, se creează un microclimat specific zonelor urbane, cu o pătură atmosferică densă, nebulozitate crescută și chiar devieri de la condițiile climatice obișnuite pentru zona respectivă; prin construirea de acoperișuri verzi, datorită fenomenului de evaporare și umbrire cu plante, zona superioară a clădirii ajunge la temperaturi cu până la 4-5°C mai mici decât cele înregistrate la un acoperiș obișnuit (rareori un acoperiș verde întreținut depășește la nivelul solului 25°C);

·         Izolarea termică și fonică a clădirilor – alături de stratul termoizolant inclus în sistem, plantele și solul, cu o porozitate ridicată, înmagazinează spații cu aer, reducând considerabil schimbul de căldură la nivelul planșeului, în ambele sensuri (iarna reține căldura în clădire, vara o împiedică să intre); trebuie spus că densitatea materialelor folosite pentru substraturi este de regulă mai mică – de pildă varietățile de sol de la Bauder au densitatea de circa 950 g/mc în stare umedă, pe când pământul și pietrișul natural au peste 1.800 g/mc, lucru îmbucurător pentru că nu solicită foarte mult structura de rezistență a construcției; studii recente au arătat că un acoperiș verde este și un bun protector contra radiațiilor electromagnetice produse de stațiile de telecomunicații, subiectul unor îndelungi discuții și controverse;

·         Îmbunătățirea hidroizolației și drenajului general, scăzând riscul suprasaturării canalizărilor orașelor în tipul ploilor abundente – aceasta deoarece sistemele specifice performante, precum cele de la Bauder, drenează surplusul de apă din precipitații (care este și filtrată cu această ocazie, fiind reținute metalele grele și azotații), iar solul și plantele rețin o cantitate considerabilă de umiditate, pe care o eliberează treptat în atmosferă;

·         Protecția straturilor hidroizolante și a clădirii - plantele înverzite și solul sunt mai rezistente decât orice material clasic utilizat pentru acoperișuri, stând în calea radiațiilor UV, a vântului, a incendiilor, a diferențelor de tem­pe­ratură care provoacă degradarea materialelor convenționale la variații dimensionale; hidroizolația, cea mai fra­gilă com­ponentă a unui sistem de terasă, este și ea protejată, stând într-un mediu stabil, protejată cu ajutorul unei membrane antirădăcină.

·         Îmbunătățirea calității aerului și a mediului în zona unde sunt realizate, datorită capacității plantelor de a reține praful și pulberile în suspensie, de a înmagazina dioxidul de carbon din atmosferă, precum și de a degaja oxigen; micro­particulele din aer  reprezintă unul dintre pericolele majore pentru sănătatea oamenilor, provocând boli cardiace și pulmonare; de asemenea, se poate crea un mediu propice biodiversității, conservării florei și speciilor de insecte sau păsări locale, precum și aclimatizării de noi plante mai exotice, în condiții controlate;  

·         Îmbunătățirea imaginii generale a orașului prin factorul estetic al amenajărilor, având drept consecință creș­terea valorii imobiliare a unor construcții mult mai bine pro­tejate, cu o mai bună anduranță în timp și un factor de inedit ce este întotdeauna atractiv pe piață; nu în ultimul rând, periodic sunt alocate fonduri guvernamentale pentru con­strucții “verzi”, ceea ce poate constitui o oportunitate pentru a reduce investiția inițială, care, de altfel, poate fi recu­perată în timp relativ scurt prin economiile realizate.

 

 

BAUDER ROMANIA            

P-ța 1 Mai nr. 4-5, 400141 Cluj-Napoca

            Tel:   +40 264 20 66 38          email: info@bauder.ro 

            Fax:  +40 264-20 66 39          www.bauder.ro

            Cluj:  0745 326 690; 0748 227 767

 Timișoara:  0744 393 113 | Moldova: 0744 790 987

 București:  0746 030 335; 0744 790 987

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri