Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Bauder - ecologia începe de la acoperiș

Termoizolatii » Termoizolatii | 22 iulie 2020

 

Performanțele materialelor termoizolante și hidro­izo­lante s-au îmbunătățit considerabil, progresiv, în ultimele decenii - sub diverse aspecte, de la capacitatea de a proteja o construcție, până la rezistența mecanică,  rezistența în timp, greutatea tot mai redusă ori compatibilitatea pentru a forma un sistem stabil. Totuși, în ultima vreme, este luat în calcul și impactul pe care îl au aceste materiale asupra sănătății utilizatorilor, respectiv asupra naturii. Conceptul de casă eficientă energetic a evoluat spre cel de casă pasivă și chiar de casă activă, în care o construcție nu poluează, ci își produce singură energia necesară, ba chiar aduce anumite beneficii mediului înconjurător, fără a renunța la confortul modern. Rolul sistemelor termo-hidroizolante este decisiv aici, iar, dacă ne dorim ca acestea să fie prietenoase cu sănătatea noastră și cu mediul, vom urmări atât performanțele propriu-zise, cât și lipsa substanțelor componente cu grad mare de risc. Este ceea ce a urmărit și Bauder, cunoscutul producător de sisteme pentru acoperișuri înclinate, terasă și acoperișuri verzi, prin dezvoltarea noii game de panouri termoizolante fără emisii de substațe volatile BauderECO, respectiv a membranei bitu­mi­noase BauderKARAT Air+, cu aco­pe­rire de substanțe active pentru neutralizarea poluanților prin procesul de fotocataliză.      

 


Cu noile game BauderECO și BauderKARAT Air+, producătorul specializat în sisteme de izolare Bauder își reafirmă interesul major pentru sustenabilitate, care se traduce prin ma­teriale performante, eco­logice, dar și o locuire sănătoasă. Acestea se adaugă unui portofoliu impresionant de produse care au optimizat eficiența energetică a clădirilor, ba chiar au transformat peisajul urban modern prin sis­te­mele complete de acoperișuri verzi.

 

BauderECO, panouri termoizolante fără poluanți

Nu toate materialele de izolare prezente pe piața ro­mâ­nească sunt sănătoase - multe poluează efectiv aerul interior prin emisii volatile sau prin particulele care se desprind (formaldehide, lianți sau aditivi toxici, substanțe care îm­pie­dică dezvoltarea mucegaiului sau organismelor dău­nătoare). Panourile BauderECO se detașează de aceste produse prin faptul că nu conțin astfel de substanțe, respectând cerințele stricte ale AgBB * (Comitetul german pentru evaluarea sănă­tății produselor de construcție). De asemenea, BauderECO menține calitățile termoizolante de excepție ale panourilor, aspect cu care suntem familiarizați, precum și cea mai bună izolare fonică, putând îndeplini criteriile pentru acoperișurile din apropierea aeroporturilor. Aceste panouri cu structură tip sandwich pot fi utilizate pentru o largă varietate de aplicații, în special pentru acoperișurile înclinate, respectiv pentru termoizolarea peste căpriori.

Indiferent dacă este vorba de un acoperiș cu structură de beton, lemn sau metal, cu căpriori aparenți sau nu, Bauder oferă o soluție adecvată de realizare a sistemului de acoperiș, cu material termoizolant, barieră de vapori și hidroizolație, respectiv accesoriile necesare unui sistem complet.

De mai bine de 40 de ani, Bauder a demonstrat eficiența termoizolării peste căpriori, furnizând produse dedicate care au fost utilizate în cadrul a milioane de proiecte. Prin această metodă, panourile termoizolante sunt amplasate deasupra șarpantei, constituind o anvelopă care protejează nu doar locuința, ci și structura acoperișului, aflat astfel în zona caldă și uscată a construcției. Elementele de izolare sunt ușoare și ușor de manipulat, cu marginile profilate astfel încât să constituie o acoperire continuă perfectă, sunt rezistente la compresiune și se poate păși pe ele în siguranță. Izolația termică și structura de rigle pe care este fixată învelitoarea pot fi montate într-o singură etapă de lucru.

 

Structura de tip sandwich a noului BauderECO fost concepută astfel încât montajul să fie rapid, fără a fi necesare alte materiale termo-hidroizolante:

- Strat laminat

În partea superioară este amplasată o folie specială din polipropilenă pură, care poate fi reciclată cu ușurință după utilizarea plăcii. Suprafața este deosebit de rezistentă și antiderapantă, ceea ce înseamnă că se poate păși în siguranță pe ea atunci când placa este montată, chiar și pe vreme umedă.

- Grilă de tăiere

Este o grilă imprimată din 10 în 10 cm care permite de­bitarea atunci când este nevoie, la margini sau pentru detalii, precum și atunci când se realizează suprastructura învelitorii.

- Miez termoizolant

Acest miez este compus în mare parte din biomasă (reziduuri din agricultură) și din diverse materiale reciclate, ambele având cele mai mari performanțe de izolare (WLS 025) cu cea mai redusă rată de utilizare a energiei și a ma­te­riilor prime. Astfel, cele mai ridicate cerințe de izolare termică sunt obținute la grosimi extrem de reduse ale panourilor, acestea fiind de asemenea extrem de ușoare și de rezistente.

- Strat de acoperire

Straturile de acoperire permeabile la vapori sunt am­plasate pe ambele părți ale panoului și sunt realizate din calcar fosilifer amestecat cu vată de sticlă obținută din deșeuri ale industriei alimentare.

- Strat laminat autoadeziv pe orizontală și verticală

Cu ajutorul acestor continuări ale stratului de poli­pro­pilenă, panourile au o acoperire hidroizolantă continuă, rezistentă, suprapusă imediat după montaj. Astfel stratul termo-hidro­izolant devine eficient la vânt și precipitații odată cu montajul panourilor.

 

BauderKARAT Air+ reduce poluarea aerului

 

Bauder a lansat recent un alt produs cu un puternic caracter ecologic: mem­brana bituminoasă Bauder­KARAT Air+ cu aplicare prin sudare, având o acoperire specială de substanțe active pentru neutralizarea poluanților prin procesul de fotocataliză. Aplicată ca strat final pentru acoperișurile terasă, aceasta devine un factor activ în bătălia pentru un aer mai curat în orașe și nu numai. Se poate aplica în cadrul oricărui sistem termo-hidroizolant pentru aco­periș plat Bauder, cu condiția să fie expusă razelor de soare și aerului încărcat cu noxe, pe care le va neutraliza.

 

Poluanții din aer emiși de vehicule, avioane, nave și acti­vi­tatea industrială depășesc valorile limită admise pentru sănătatea omului, în special în zonele metropolitane și în orașele mari. Un factor cheie pe acest subiect este grupul de oxizi de azot (NOx). Aplicând membrana recent dezvoltată, avem la dispoziție o altă opțiune pentru acoperișurile terasă, care pot contribui la îmbunătățirea calității aerului. Mai puțin oxid de azot în aer și mai puțin praf fin înseamnă o calitate superioară a aerului, cu efecte pozitive pentru sistemul respirator, în special pentru astmatici, mai puține cazuri de cancer pulmonar. Avantajele sunt evidente nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, care își pot recupera mediul de viață, sau plante, care sunt mai puțin expuse ploilor acide. Un ”DA” pentru BauderKARAT Air+ înseamnă un ”DA” pentru sănătatea oamenilor și un angajament față de mediu! 

 

Beneficiile BauderKARAT Air+

- Răspândește mai puține noxe în aer;

- 100 m2  din această membrană de bitum reduce po­lua­rea anuală a unui autoturism (echivalentă consumului unei mașini EURO 5 la 12.000 km anual);

- Datorită substanțelor active încorporate, efectele se produc imediat de la aplicare;

- Efectele pozitive rămân aproape neschimbate chiar și după mai mult de 10 ani de la aplicare;

- Este un material ideal pentru acoperișuri fotovoltaice, mulțumită unei bune reflexii datorate ardeziei alb-gri cu care este acoperită membrana.

 

Poluanții din aer emiși de vehicule, avioane, nave și acti­vi­tatea industrială depășesc valorile limită admise pentru sănătatea omului, în special în zonele metropolitane și în orașele mari. Un factor cheie pe acest subiect este grupul de oxizi de azot (NOx). Aplicând membrana recent dezvoltată, avem la dispoziție o altă opțiune pentru acoperișurile terasă, care pot contribui la îmbunătățirea calității aerului. Mai puțin oxid de azot în aer și mai puțin praf fin înseamnă o calitate superioară a aerului, cu efecte pozitive pentru sistemul respirator, în special pentru astmatici, mai puține cazuri de cancer pulmonar. Avantajele sunt evidente nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, care își pot recupera mediul de viață, sau plante, care sunt mai puțin expuse ploilor acide. Un ”DA” pentru BauderKARAT Air+ înseamnă un ”DA” pentru sănătatea oamenilor și un angajament față de mediu! 

 

 

Cum se realizează depoluarea

- Acoperirea cu substanțe active - Din cauza emisiilor din trafic și a activității industriale, în aer se găsesc molecule de oxid de azot NOx. Pentru a le neutraliza, pe membrana acoperită cu ardezie BauderKARAT Air+ se depune un strat de substanțe active special dezvoltate și bre­ve­tate.

- Procesul fotocatalitic - Stratul de substanțe active, împreună cu lumina solară, începe un proces fotocatalitic ce transformă compușii chimici de oxid de azot în substanțe inofensive, poluanții fiind astfel neu­tralizați.

-  Aer purificat - În urma acestui proces, nu există reziduuri dăunătoare. Apa de pe aceste acoperișuri, care spală reziduurile, poate fi folosită fără probleme la udarea plantelor, de exemplu. Este important ca membrana să rămână curată, pentru ca ingredientul activ să poată interacționa cu sarele și cu mediul ambiant. De aceea, membrana este prin concept hidrofilă și se recomandă ca acoperișul să aibă o pantă de minimum 2%.

Fotocataliza este o metodă revoluționară din do­meniul nanotehnologiei care are aplicabilitate și în domeniul ecologiei: de descompunere a poluanților mediului (din aer sau apă), prin așa-numitele „procese de oxidare avansată”. Este uneori denumit „fotosinteză artificială”, deoarece, în prezența radiației UV, transformă compușii organici, inclusiv poluanții precum NOx, în produși netoxici (apă, dioxid de carbon).    

 

 

Experiență de peste 150 de ani

Pentru orice tip de acoperiș, renumitul producător Paul Bauder GmbH & Co. a conceput câte o soluție de termo-hidroizolare și amenajare ce conferă lucrării siguranță și o calitate de necontestat – cea mai scurtă cale către o investiție eficientă, pe termen lung. Produsele Bauder, cunoscute în lumea întreagă, pot fi combinate în diverse moduri, astfel încât sistemul obținut să fie exact ceea ce își doresc arhitectul, constructorul și beneficiarul. Cu ajutorul acestor materiale, o casă poate avea la fel de bine un acoperiș clasic, o terasă necirculabilă sau de trafic, pavată ori cu un acoperiș verde. Bauder înseamnă o experiență de peste 150 de ani în domeniu.

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri