Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Bauder: performanță pentru acoperișul terasă, clasic sau verde

Mansarde » Hidroizolatii | 22 ianuarie 2020

 

În cele 3-4 decenii de existență, în contextul unui climat continental excesiv, un acoperiș trebuie să suporte precipitații care însumează circa 28.000 de litri de apă, cam 2.100 de zile toride, cu temperaturi la suprafață de 80ºC, 1.190 de zile cu îngheț de -20 ºC, circa 140 de furtuni de intensitate mare. Iar acoperișul este singurul element de construcție care trebuie să le înfrunte pe toate. Iată de ce calitatea lui trebuie să fie de execepție, altfel reparațiile vor fi necesare după orice fenomen extrem sau după numai câțiva ani. Investiția într-un acoperiș sigur, rezistent pe termen lung, este pe deplin justificată, pentru că reparațiile sunt deosebit de costisitoare și de dificile. Iată de ce un acoperiș Bauder este ceea ce își dorește orice beneficiar, indiferent că vorbim de un acoperiș terasă, înclinat sau acoperiș înverzit, ecologic. Bauder poate asigura sistemul termo-hidroizolant pentru oricare dintre acestea.

 

Produsele Bauder pentru termo-hidroizolare, cunoscute în lumea întreagă, pot fi integrate în diverse moduri, astfel încât sistemul obținut să fie exact ceea ce își doresc arhitectul, constructorul și beneficiarul. Cu ajutorul acestor materiale, o casă poate avea la fel de bine un acoperiș clasic, o terasă necirculabilă sau de trafic, pavată, ori cu un acoperiș verde.

Pentru fiecare idee există o soluție Bauder bine pusă la punct, inclusiv în privința lucrărilor de detaliu, punctele critice unde multe sisteme de acest tip de pe piață cedează. Nu însă și Bauder, care are în spate o experiență de peste 150 de ani!


 

Cele mai performante hidoizolații

Acoperișul terasă, prin poziționarea lui preponderent orizontală, este expus constant la solicitări extreme; el trebuie să reziste la temperaturi înalte și îngheț, la radiația solară directă, la modificările dimensionale aparent insesizabile dar importante ale construcției. Diferențele de temperatură a stratului final, între sezonul cald și cel rece, pot fi de peste 120 de grade (între -30 °C și + 90°C - temperatura la care se ajunge vara prin expunere directă la soare). Schimbările pot fi bruște și simultan diferite pe orizontală, în funcție de expunerea la factorii de mediu – zone umbrite, acoperiri cu apă, zăpadă sau gheață. De asemenea, straturile hidroizolante trebuie să facă față umidității permanente, lichide sau sub formă de vapori, razelor UV, murdăriei agresive sau poluării și, de multe ori, microorganismelor sau vegetației nedorite. Din punct de vedere mecanic, mișcările construcției, vibrațiile și deformările sub diferite sarcini pot cauza mici fisuri sau deplasări ale straturilor de acoperire, ceea ce înseamnă că avem nevoie de materiale de excepție. Calitatea membranelor bituminoase hidroizolante este extrem de importantă, iar compatibilitatea dintre componentele sistemului este un aspect major. Toate produsele Bauder sunt compatibile între ele, ceea ce reprezintă garanția unor sisteme sigure, eficiente, cu un comportament previzibil. Folosind elementul termoizolant optim, aplicatorul are de ales, în funcție de situația specifică de șantier, între sudura tradițională (membrane termosudabile), aplicare rapidă sau aplicarea în sistem autoadeziv la rece (în special pe suporturi sensibile la căldură). Aceste membrane pot fi cele folosite ca prim strat de hidroizolație (produse din gamele BauderTEC, BauderTHERM, BauderKOMPACT sau BauderPYE) ori cele prevăzute ca strat de închidere (BauderSMARAGD, Bauder KARAT, BauderPLANT E, Baukubit K5K, BauderFLEX, BauderTEC, BauderTHERM, BauderPRO F etc.). Varietatea de produse este impresionantă, ceea ce permite abordarea unor lucrări cu particularități diverse.  Datorită plasticității mari, membranele pot face față schimbărilor extreme de temperatură, cu micile modificări dimensionale ale structurii acoperișului. Pentru a împiedica pătrunderea umezelii în elementele constructive, este stopată difuzia cu ajutorul barierelor de vapori, incluse în multe dintre sistemele Bauder. Diferitele tipuri de membrane bituminoase pentru închidere Bauder pot avea ca strat de protecție particule de ardezie de variate culori, conferind acoperișului un aspect atractiv.

Membranele din material plastic sunt deosebit de utile pentru acoperișurile ușoare. THERMOPLAN și THERMOFIN sunt sisteme de hidroizolare moderne pe bază de FPO (poliolefină flexibillă), un material de top cu mult superior altor membrane sintetice. Acesta stabileşte noi standarde în domeniul securităţii, uşurinţei de aplicare şi al longevităţii, dovedite în mulţi ani în practică și utilizare. Membranele hidroizolatoare FPO sunt disponibile în mai multe grosimi, astfel încât să fie cert că îndeplinesc cele mai diferite necesități, iar, datorită stabilității la radiația UV și la condiţii meteorologice extreme, se degradează foarte încet. Acestea protejează acoperişul prin hidroizolaţia realizată flotant, cu sudură cu aer fierbinte, dar şi fixată mecanic, prin lestare cu pietriş, plăci de terasă sau construcţie cu vegetaţie. Menționăm de asemenea sistemul hidroizolator pe bază de PVC-P, BauderTHERMOFOL.

Termoizolaţia cu BauderPIR

Bauder este unul dintre cei mai mari producători de spumă dură poliuretanică, un material termoizolant cu caracteristici superioare, extrem de eficient în aceste vremuri când, din motive de protecţie a mediului şi convervării energiei, se caută evitarea schimburilor de energie ale clădirilor cu mediul exterior. Plăcile termoizolante BauderPIR (denumire provenită de la compoziția în poliizocianurat) au devenit un reper în domeniu, asigurând cea mai bună valoare a rezistenței termice dintre toate materialele comune utilizate în acest scop – ceea ce înseamnă și straturi mai subțiri, elemente de fixare reduse. Sunt ușoare, rezistente la umiditate și compresiune, stabile dimensional, aprobate inclusiv pentru acoperişurile industriale mari din perspectiva siguranţei la foc. De asemenea, BauderPIR este un material rezistent la bitum fierbinte (deci poate fi izolat cu membrane bituminoase), nu putezeşte, este rezistent la mucegai şi ciuperci, inodor şi sigur pentru sănătatea utilizatorilor sau aplicatorilor. Pe lângă varianta clasică, BauderPIR se poate furniza și în sisteme integrate, precum BauderPIR Kompakt (termoizolația și hidroizolația sunt lipite compact) sau BauderPIR FA-TE (cu acoperire din folie de aluminiu și având strat de spumă poliuretanică dură).

Gama de produse pentru terasă Bauder este însă mult mai variată, de la bariere de vapori, amorse și adezivi, la diverse tipuri de panouri termo-hidroizolante compacte, inclusiv cu miez vacuumat sau cu pantă. În diverse combinații, acestea stau la baza celor mai complexe și sigure sisteme de terasă, în varianta simplă sau acoperită cu vegetație.

Dacă ne referim la acoperișurile verzi, aici Bauder este un brand familiar. Sunt disponibile soluții pentru acoperișuri cu vegetație intensivă sau extensivă, protecții de calitate la străpungerea rădăcinilor, variante pentru acoperiș ușor sau acoperiș înclinat cu vegetație, sisteme constructive care fac față traficului pietonal și chiar auto. Produsele specifice includ straturi de separație și egalizare, de protecție, de dren și reținere a apei, de filtrare, inclusiv substratul de bază, toate sub licența aceluiași producător.

Ca producător de top în domeniul membranelor pe bază de bitum și materiale plastice pentru învelitori, Bauder a dezvoltat de asemenea și sisteme lichide, care oferă acoperișurilor maximă siguranță, perfect integrate în sisteme termo-hidroizolante complexe, cu care sunt compatibile. Aceste sisteme includ atât membranele propriu-zise, cât și armături sau grunduri de aderență pentru diversele straturi suport pe care le putem întâlni. Astfel, pot fi rezolvate zone de detaliu aferente pentru instalații, luminatoare, panouri fotovoltaice, diverse elemente de construcție care presupun străpungeri, muchii complicate sau amenajări de terase, cu garanția unei hidroizolări perfecte. Membranele lichide sunt tot mai căutate deoarece, prin aplicarea in situ, se rezolvă problemele particulare de etanșeitate ale unui acoperiș prin abordarea continuă, fără necesitatea accesoriilor, sau a unor echipamente complicate. Iar calitatea Bauder este cea care face diferența.

 

Acoperișurile înclinate

Structura acoperişului înclinat, panta lui, intemperiile, designul interior, utilizarea clădirii și cerinţele energetice sunt factori cheie pentru alegerea corespunzătoare a soluţiei de sistem pentru acoperişul înclinat.Tot mai des, spațiul de sub acoperişul clasic este folosit pentru locuire, în urma alegerii unui sistem optim de mansardare, cu izolarea termică și etanșeizarea necesare. Bauder excelează și în acest domeniu, propunând o serie de sisteme speciale care includ atât soluții de hidroizolare (membrane de difuzie autoadezive, membrane bituminoase permeabile la vapori aplicate sub învelitoare, straturi bituminoase de separație pentru învelitori metalice, bariere de vapori), cât și soluții de termoizolare cu spumă poliuretanică dură, specifice fiecărei situații: montaj pe, între sau sub căpriori, pentru mansardare sau termoizolarea diverselor elemente de construcție.
Termoizolaţia pe căpriori este considerată cea mai eficientă metodă de termoizolare a acoperişului şarpantă, Bauder desfășurând o muncă decisivă de pionerat în acest domeniu – este primul mare producător care a dezvoltat şi adus pe piaţă acest sistem complet. Căpriorii pot rămâne aparenți spre interiorul locuinței sau nu, este la alegerea beneficiarului, dar termoizolarea cu diversele sortimente de BauderPIR speciale pentru acoperiș garantează o termoizolare performantă. Folosind materialele menționate, se pot constitui cu ajutorul consultanților Bauder numeroase variante de sistem, simple sau combinate, adaptate fiecărei situații de șantier. Indiferent de tipul șarpantei sau învelitorii, de ținta propusă (dacă se dorește o casă cu eficiență energetică mare sau chiar o casă pasivă), Bauder are o soluție verificată în deceniile de experiență acumulată.

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri