Ursa

ULTIMELE STIRI

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...
BAUDER - sustenabilitatea înseamnă o locuire sănătoasă și o izolare performantă și ecologică

Mansarde » Termoizolatii | 03 aprilie 2020

 

Noua gamă BauderECO

În contextul schimbărilor climatice actuale, proprietarii de clădiri, constructorii și arhitecții sunt în căutarea unor materiale de izolare sigure pentru sănătatea utilizatorilor, care economisesc ener­gia cât mai eficient și protejează mediul. Bauder și-a propus îndeplinirea acestor obiective fără ca un singur copac să fie tăiat; lemnul poate fi folosit ca material de construcție, într-adevăr, dar nu pentru izolarea acoperișului. Cu noua gamă BauderECO, producătorul specializat în sisteme de izolare Bauder își reafirmă interesul major pentru sustenabilitate; ecologia începe de la acoperiș, stabilind noi standarde în acest domeniu.

 
Pentru selectarea sistemului de acoperiș adecvat, se ține cont de forma acoperișului, panta lui, condițiile mete­orologice, designul interior de sub structura acoperișului, destinația clădirii și necesarul de energie. Indiferent dacă este vorba de un acoperiș cu structură de beton, lemn sau metal, cu căpriori aparenți sau nu, Bauder oferă o soluție adecvată de realizare a sistemului de acoperiș, cu material termoizolant, barieră de vapori și hidroizolație, respectiv accesoriile necesare unui sistem complet.

Pionier al izolației peste căpriori

De mai bine de 40 de ani, Bauder a demonstrat eficiența termoizolării peste căpriori, furnizând produse dedicate care au fost utilizate în cadrul a milioane de proiecte. Prin această metodă, panourile termoizolante sunt amplasate deasupra șarpantei, constituind o anvelopă care protejează nu doar locuința, ci și structura acoperișului, aflat astfel în zona caldă și uscată a construcției. Elementele de izolare sunt ușoare și ușor de manipulat, cu marginile profilate astfel încât să constituie o acoperire continuă perfectă, sunt rezistente la compresiune și se poate păși pe ele în siguranță. Izolația termică și structura de rigle pe care este fixată învelitoarea pot fi montate într-o singură etapă de lucru.

Structura de tip sandwich a noului BauderECO fost concepută astfel încât montajul să fie rapid, fără a fi necesare alte materiale termo-hidroizolante.

1. Strat laminant

În partea superioară este amplasată o folie specială din polipropilenă pură, care poate fi reciclată cu ușurință după utilizarea plăcii. Suprafața este deosebit de rezistentă și antiderapantă, ceea ce înseamnă că se poate păși în sigu­ran­ță pe ea atunci când placa este montată, chiar și pe vreme umedă.

2. Grila de tăiere

Este o grilă imprimată din 10 în 10 cm care permite debitarea atunci când este nevoie, la margini sau pentru detalii, precum și atunci când se realizează suprastructura înve­litorii.

3. Miezul termoizolant

Acest miez este compus în mare parte din biomasă (reziduuri din agricultură) și din diverse materiale reciclate, ambele având cele mai mari performanțe de izolare (WLS 025) cu cea mai redusă rată de utilizare a energiei și a materiilor prime. Astfel, cele mai ridicate cerințe de izolare ter­mică sunt obținute la grosimi extrem de reduse ale pa­nou­rilor, acestea fiind de asemenea extrem de ușoare și de re­zistente.

4. Strat de acoperire

Straturile de acoperire permeabile la vapori sunt amplasate pe ambele părți ale panoului și sunt realizate din calcar fosilifer amestecat cu vată de sticlă obținută din deșeuri ale industriei alimentare.

5. Strat laminat autoadeziv pe orizontală și verticală

Cu ajutorul acestor continuări ale stratului de poli­propilenă, panourile au o acoperire hidroizolantă continuă, rezistentă, suprapusă imediat după montaj. Astfel stratul termo-hidroizolant devine eficient la vânt și precipitații odată cu montajul panourilor.
 

O viață sănătoasă și confortabilă

Nu toate materialele de izolare sunt sănătoase - multe poluează efectiv aerul interior prin emisii volatile sau prin particulele care se desprind (formaldehide, lianți sau aditivi toxici, substanțe care împiedică dezvoltarea mucegaiului sau organismelor dăunătoare). BauderECO nu conține astfel de substanțe și respectă, de asemenea, cerințele stricte ale AgBB * (Comitetul pentru evaluarea sănătății produselor de construcție). De asemenea, BauderECO reprezintă cea mai bună izolare fonică, putând îndeplini criteriile pentru acoperișurile din apropierea aeroporturilor.
 

Noul strat de închidere – pentru reducerea poluării aerului

Bauder a lansat recent un alt produs cu un puternic caracter ecologic: mem­brana bituminoasă Bauder­KARAT Air+ cu aplicare prin sudare, având o acoperire specială de substanțe active pentru neutralizarea poluanților prin procesul de fotocataliză. Aplicată ca strat final pentru aco­pe­rișurile terasă, aceasta devine un factor activ în bătălia pen­tru un aer mai curat în orașe și nu nu­mai. Se poate aplica în cadrul ori­cărui sistem ter­mo­-hi­dro­izo­lant pentru aco­periș plat Bauder, cu condiția să fie expusă razelor de soare și aerului în­căr­cat cu noxe, pe care le va neutraliza.

Poluanții din aer emiși de vehicule, avioane, nave și activitatea industrială depășesc valorile limită admise pentru sănătatea omului, în special în zonele metropolitane și în orașele mari. Un factor cheie pe acest subiect este grupul de oxizi de azot (NOx). Cu membrana bituminoasă de înaltă calitate BauderKARAT Air+, recent dezvoltată, avem la dispoziție o altă opțiune pentru acoperișurile terasă, care pot contribui la îmbunătățirea calității aerului. Mai puțin oxid de azot în aer și mai puțin praf fin înseamnă o calitate superioară a aerului, cu efecte pozitive pentru sistemul respirator, în special pentru astmatci, mai puține cazuri de cancer pulmonar. Avantajele sunt evidente nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, care își pot recupera mediul de viață, sau plante, care sunt mai puțin expuse ploilor acide. Un ”DA” pentru BauderKARAT Air+ înseamnă un ”DA” pentru sănătatea oamenilor și un angajament față de mediu! 
 

Beneficiile BauderKARAT Air+

  • Răspândește mai puține noxe în aer;
  • 100 m2  din această membrană de bitum reduce poluarea anuală a unui autoturism (echivalentă consumului unei mașini EURO 5 la 12.000 km anual);
  • Datorită substanțelor active încorporate, efectele se produc imediat de la aplicare;
  • Efectele pozitive rămân aproape neschimbate chiar și după mai mult de 10 ani de la aplicare;
  • Este un material ideal pentru acoperișuri fotovoltaice, mulțumită unei bune reflexii datorate ardeziei alb-gri cu care este acoperită membrana.

Cum se realizează depoluarea

1. Acoperirea cu substanțe active

Din cauza emisiilor din trafic și a activității industriale, în aer se găsesc molecule de oxid de azot NOx. Pentru a le neu­traliza, pe membrana acoperită cu ardezie BauderKARAT Air+ se depune un strat de substanțe active special dez­voltate și brevetate.

2. Procesul fotocatalitic

Stratul de substanțe active, împreună cu lumina solară, începe un proces fotocatalitic ce transformă compușii chimici de oxid de azot în substanțe inofensive, poluanții fiind astfel neutralizați.

3.  Aer purificat

În urma acestui proces, nu există reziduuri dăunătoare. Apa de pe aceste acoperișuri, care spală reziduurile, poate fi folosită fără probleme la udarea plantelor, de exemplu. Este important ca membrana să rămână curată, pentru ca ingre­dien­tul activ să poată interacționa cu soarele și cu mediul ambiant. De aceea se recomandă ca acoperișul să aibă o pantă de minimum 2%.

Fotocataliza este o metodă revoluționară din domeniul nanotehnologiei care are aplicabilitate și în domeniul ecologiei: de descompunere a poluanților mediului (din aer sau apă), prin așa-numitele ”procese de oxidare avansată”. Este uneori denumit ”fotosinteză artificială”, deoarece, în prezența radiației UV, transformă compușii organici, inclusiv poluanții precum NOx, în produși netoxici (apă, dioxid de carbon).        

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri