Ursa

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri - Riga, noiembrie 2018

» Mansarde si acoperisuri | 07 martie 2018

 

La ultimul Congres IFD, organizat în toamna trecută la Viena, precum și la întâlnirea acestui for la târgul Dach und Holz - Köln din februarie 2018, s-au stabilit detaliile de organizare ale următorului Campionat Mondial al Montatorilor de Acoperișuri, ce se va desfășura anul acesta în noiembrie la Riga.

 

Față de edițiile anterioare, anul acesta țările participante vor alinia 4 echipe, în loc de 3, cum se întâmpla până acum, fiind introdusă o nouă probă - fațade. Având în vedere că se dorește reprezentarea țării noastre și cu acest prilej la competiție, expunem în continuare o serie de detalii care țin de rolul acestei competiții și modul ei de desfăsurare. Merită amintit că și ediția din acest an de la Riga va beneficia de aportul unor sponsori importanți pentru piața de acoperișuri, care au susținut și evenimentul organizat în 2014 în țara noastră, la București, precum Velux, Sika Sarnafil, Fakro sau Enke.

 

Competiția face parte din pregătirea profesională a tinerilor montatori de acoperișuri, având între altele următoarele obiective: 

-          apropierea între ținerii montatori și armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări membre ale organizației IFD (International Federation for the Roofing Trade) și nu numai;

-          prezentarea producătorilor relevanți din țările participante;

-          conștientizarea publicului de importanța pregătirii în domeniul acoperișurilor;

-          reliefarea avantajelor pregătirii la locul de muncă și creșterea respectului pentru industrie;

-          promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri;

-          promovarea invățământului de specialitate în rândul tinerilor;

-          stabilirea unor standarde de performanță pentru profesioniști;

-          creșterea gradului de complexitate a meseriilor, adaptarea la sistemele moderne de lucru.

 

Pentru fiecare țară, poate participa câte o singură echipă la fiecare categorie, echipele fiind formate din 2 tineri montatori (maximum 25 de ani împliniți) și un mentor. Participanții pot concura o singură dată, mentorii putând în schimb să ia parte la campionat de mai multe ori și chiar să antreneze echipe de la categorii diferite. 

Juriul este desemnat de IFD pentru o perioadă de 3 ani și e compus din 6 persoane, alese din țări diferite. 

Țara gazdă nominalizează un organizator și un membru adițional al juriului pentru fiecare categorie. În evaluarea lucrărilor (atât la final, cât și pe parcurs), juriul ține cont de mai multe aspecte:

-          precizia execuției în raport cu proiectul

-          performanțele lucrării finale

-          acuratețea detaliilor

-          folosirea corectă și eficientă a materialelor

-          aptitudinile tehnice demonstrate

-          realizarea lucrărilor intermediare solicitate

-          folosirea adecvată a instrumentelor

-          respectarea măsurilor de protecție a lucrării, a propriei persoane și a colegilor

-          ordinea și curățenia la locul de muncă

 

Fiecare zi de concurs începe la ora 9 și se încheie la orele 18, participanții având desigur o pauză la prânz pentru masă. Este important ca dificultatea temei să fie suficient de ridicată pentru a ocupa întreagă zi a tinerilor montatori, dar nu excesiv, astfel încât aceștia să poată încheia lucrarea în timpul alocat. 

 

PROBELE DE CONCURS

·         Acoperișuri înalte

·         Acoperișuri metalice

·         Acoperișuri plate

·         Fațade (probă introdusă în premieră)

 

Trebuie spus că modelele de concurs puse la dispoziția concurenților încearcă să simuleze cât mai bine situații concrete de lucru, de șantier, iar concursul nu vizează lucrări de anduranță (suprafața de lucru nu este foarte mare), ci cu precădere detaliile, acele lucrări foarte importante care reflectă adevărata cunoaștere a meseriei, adevărata performanță. Lucrările implicate presupun atât cunoașterea metodelor vechi de lucru, cât și noile tehnici și tehnologii, prin ce au ele comun (nu se solicită lucrul cu sisteme complicate, care implică training special).   

 

COMPETIȚIA DE ACOPERIȘURI CLASICE

Concursul de montaj al acoperișurilor clasice a fost singura probă a competiției timp de mulți ani, din 1988, când a fost organizată prima ediție, pană în 2002. A rămas în continuare o probă importantă, pentru că vizează probabil cel mai important segment de piată (cel puțin în Occident), fiind și proba la care participă în mod tradițional cel mai mare număr de echipe. În cele 3 zile ale concursului, participanții au de rezolvat 3 teme, pe câte o zonă distinctă a standului de concurs pus la dispoziție de organizatori.

 

Cerințe specifice

-          La montajul țiglei peste structură din lemn furnizată de organizatori, concurenții trebuie să realizeze un sistem complet de învelitoare ventilată, inclusiv montajul barierei de vapori, a termoizolației aplicate pe căpriori, a hidroizolației și închiderilor. Montajul învelitorii se realizează pe structură de șipci, aplicate de asemenea de către concurenți. Pentru a putea observa corectitudinea execuției, una dintre margini se lasă liberă, fără a se executa închiderea, fiecare strat adăugat fiind cu 15 cm mai scurt decât anteriorul.

-          Montajul învelitorii aduce și un element suplimentar într-una din zilele de concurs: în zona de câmp este prevăzută o fereastră de mansardă care urmează a fi încastrată într-un spațiu deja decupat. Și la această probă care integrează fereastra de mansardă se impune realizarea unui sistem complet, deci inclusiv montajul barierei de vapori, a termoizolației, hidroizolației și închiderilor.

 

COMPETIȚIA DE ETANȘEIZĂRI

Această secțiune a concursului este foarte legată de arhitectura modernă, care presupune tot mai multe acoperișuri tip terasă (inclusiv verzi), având că principalele mize termo- și hidroizolarea. Prima competiție de etanșeizări a avut loc în 2002, la Dublin. Tinerii montatori au două teme impuse și una liberă, pe un front de lucru compus din 3 suprafețe. Lucrările urmăresc sintetizarea operațiunilor importante și dificile necesare termo-hidroizolării unei terase, cu accent pe detalii în ceea ce privește succesiunea straturilor și acuratețea execuției, în condiții nu tocmai comode (spații restrânse). Ca materiale se vor folosi membranele PVC, hidroizolațiile lichide și alte elemente incluse în sisteme clar stabilite înainte de concurs. Ca și la celelalte categorii ale competiției, detaliile lucrărilor vor fi oferite tinerilor montatori nu mai devreme de ziua precedentă primei zile de concurs.

 

Cerințe specifice

Tema de terasă implică cel puțin 2 cote de nivel și o multitudine de detalii: muchii, colțuri, străpungeri. Lucrările se vor executa doar cu scule de mană, iar operațiunile implică montajul barierei de vapori, izolației termice și a membranei. Fiecare strat trebuie să fie mai scurt cu 100 mm decât cel inferior, astfel încât toate etapele să fie vizibile. Un aspect estetic important este ca membranele să fie pozate fără tensiune, iar montarea straturilor să nu aibă decalaje. Și la proba de terase se va solicita montarea unui luminator, respectiv a unei ferestre pentru terasă.

 

COMPETIȚIA DE ACOPERIȘURI METALICE

La această categorie, pe langă șurubelnițele cu acumulatori, competitorii vor lucra cu scule de mână, în general cele clasice, moștenite de la generațiile anterioare prin tradiție. Se respectă aceeași condiție de bază: fiecare strat este mai îngust decât cel anterior pentru a putea verifica succesiunea corectă și completă a acestora.

 Cerințe specifice

-          În cadrul probei de acoperiș metalic se va executa o acoperire prin fălțuire peste un sistem izolator complet, care va trebui și el realizat. Desigur, proba va implica și montajul unei fereastre de mansardă în planul învelitorii – care va fi ulterior demontată parțial pentru a i se putea realiza etanșeizarea.

-          Există și la această categorie o proba liberă, ocazie pentru competitori de a-și demonstra creativitatea, dar și folosirea metodelor tradiționale de tinichigerie. Aici se pot realiza inclusiv ornamente din tablă, ori alte obiecte.

 

COMPETIȚIA DE FAȚADE

 

Fiind o probă nouă în cadrul competiției, va suscita fără îndoială interesul celor prezenți. Va conține indiscutabil 2 montaje impuse și unul liber, de creativitate, care foarte probabil va implica o fațadă cu vegetație și un acoperiș verde. Trendul mondial îndreptându-se tot mai mult în această direcție, așteptăm cu interes execuțiile tinerilor montatori din toată lumea care vor concura în Estonia.

Ediția din 2014 a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri organizată în țara noastră este până în prezent deținătoarea recordului de participare, cu nu mai puțin de 30 de echipe din 12 țări partipante.

 

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri