Ursa

ULTIMELE STIRI

COILPROFIL a preluat denumirea celui mai puternic brand din portofoliu: METIGLA

Compania belgiană Coilprofil și-a schimbat din această va...

BIFE-SIM 2018 în casă nouă!

BIFE-SIM, cel mai important târg internațional dedicat ind...

Viitorul construcțiilor și tendințe în amenajări la Construct-Ambient Expo 2019

Romexpo redefinește târgurile Construct Expo și Ambient E...
De la grădinile suspendate ale Babilonului la acoperişurile moderne

Terase » Acoperisuri Verzi | 03 iulie 2018

 

Acoperişurile verzi sunt cunoscute încă din perioada neolitică a istoriei, de când oamenii se adăposteau în locuinţe cu structuri solide de piatră sau lemn, peste care aşezau un strat de pământ unde lăsau să se dezvolte plante erbacee, cu rolul de a-i proteja de căldura excesivă, frig, incendii sau vânt, funcţionând şi drept camuflaj împotriva animalelor sălbatice. Tehnica a intrat în tradiţia modului de a construi – avem ca exemple casele din Scandinavia sau pe cele ale nativilor din nordul Americii. Este punctul de la care a pornit conceptul modern de acoperiş verde, dezvoltat în ţările europene vestice începând cu anii 1960 - 1970, ajuns acum la standarde de eficienţă şi calitate adaptate modului actual de a construi şi de a utiliza o clădire. Mai mult decât atât, acoperişul verde este considerat vârful de lance al curentului ecologic, una dintre metodele cu rezultate concrete în a transforma oraşul într-un spaţiu mai puţin agresiv. Sisteme moderne există şi pe piaţa românească, lider incontestabil în domeniu fiind compania germană Bauder, care a dezvoltat în ultimele decenii soluţii pentru orice tip de proiect ce include un acoperiş verde, fie că este de tip terasă sau în pantă.    

 

Una dintre minunile lumii

Un reper istoric de excepţie în domeniul acoperişurilor verzi este reprezentat şi de Grădinile suspendate ale Babilonului, care au fascinat Antichitatea şi au stârnit imaginaţia epocii moderne. Ce erau ele de fapt, cum erau construite, care era senzaţia regilor şi reginelor care se răcoreau aici în perioadele de căldură sufocantă de pe malul Eufratului? Un răspuns al omului de azi ar fi că această minune a lumii antice, una dintre cele şapte cunoscute, nu era altceva decât o formă de început a teraselor înverzite pe care le întâlnim azi deasupra ultimului etaj al unui bloc de locuinţe, un imobil de birouri, un centru comercial sau o sală de sport.

După cum relatau istoricii greci ai Antichităţii, grădinile suspendate ale Babilonului, construite prin secolul al VI-lea î. Hr., erau de fapt patru terase în trepte care se ridicau până la 77 de metri înălţime, însumând o suprafaţă de 1,5 hectare, pline cu vegetaţie, inclusiv cu arbori de talie înaltă. Udarea lor se făcea controlat, cu autorul unor pompe, astfel că grădinile erau permanent vii, în transformare, pline de păsări exotice. Sub aceste terase sprijinite pe coloane, se aflau încăperi în care regii şi reginele Babilonului se odihneau într-o atmosferă calmă, răcoroasă, încântătoare. Ce poate fi mai asemănător cu aceasta decât terasele verzi de azi?  

Conceptul nu s-a banalizat deloc, din contră, a devenit mult mai atractiv, mai performant şi mai accesibil, astfel încât de avantajele acestuia pot beneficia nu doar regii şi reginele. Mai mult decât atât, a devenit o necesitate pentru viaţa urbană actuală, o cale scurtă de evadare din cenuşiu a oraşelor încinse şi poluate. Aerul este mai curat, clădirea mai bine izolată, terasele devin locuri de relaxare pentru cei ce locuiesc sau muncesc în clădire.

Sistemele de acoperiş Bauder s-au dezvoltat în ultimele decenii în contextul unui interes tot mai crescut pentru soluţiile ecologice, durabilitate şi biodiversitate din ţările Europei de Vest şi de Nord (Germania, Elveţia, Olanda, Scandinavia, apoi Belgia şi Franţa). Este recunoscut faptul că Germania de Vest a anilor 1960 a pus la punct primele asemenea sisteme, cu ajutorul autorităţilor federale sau locale şi, desigur, cu ajutorul producătorilor de materiale de top, care să pună la punct sisteme capabile să protejeze fără a permite degradarea clădirilor. A contat în special interesul primăriilor marilor oraşe precum Stuttgart şi Hamburg, care aveau probleme mari legate de evacuarea apelor pluviale în exces, din cauza unui sol tot mai puţin capabil să absoarbă umezeala, a acoperirii acestuia cu beton sau asfalt şi a unei reţele de canalizare care nu mai făcea faţă. Subvenţiile au devenit deja o tradiţie, ca şi reducerile de impozite pentru proprietarii şi dezvoltatorii imobiliari care utilizează aceste metode, iar asiguratorii germani consideră acoperişurile verzi o garanţie în plus pentru siguranţa construcţiilor, acestea suferind variaţii termice mai mici, deci o rată de degradare scăzută în timp (mai scăzută inclusiv decât la acoperişurile terasă acoperite cu piatră, bitum sau alte materiale). Există chiar garaje prefabricate care sunt furnizate cu sistem de acoperiş verde inclus. La Paris, dacă într-o anumită zonă nu există suficient spaţiu verde, clădirile noi trebuie neapărat să aibă acoperişul sau pereţii  înverziţi. Agenţia naţională a apelor din Franţa acordă subvenţii celor care contribuie prin realizarea de terase înverzite la înmagazinarea apelor pluviale în exces.       

 

Sisteme cu adevărat profesionale

Ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că aceste sisteme nu pot fi produse şi montate de oricine, pentru că ele trebuie să ne asigure sănătatea şi confortul de care vrem să ne bucurăm. Clădirea care beneficiază de acest tip de acoperiş trebuie să rămână sigură, bine izolată împotriva infiltraţiilor de umezeală şi a transferurilor de căldură cu exteriorul, să aducă un beneficiu estetic prin dezvoltarea controlată a vegetaţiei. Pentru a obţine un acoperiş ecologic performant, este nevoie de cunoştinţe de specialitate care nu sunt accesibile oricui, atât pe partea de execuţie a sistemului termo-hidroizolant, care este atribuţia unor profesionişti în construcţii, cât şi pentru dezvoltarea vegetaţiei, aspect de care este responsabil un urbanist-peisagist. Datorită modului în care au fost concepute sistemele Bauder, acestea pot fi puse în operă atât pe clădiri noi, prevăzute prin proiect cu acoperiş verde, cât şi pe clădiri existente, care au nevoie de modernizare, eficientizare energetică şi de o „gură de aer”.

Toate componentele sistemelor moderne de acoperiş verde Bauder au fost concepute din materiale extrem de performante, bazate pe experienţa de peste 160 de ani a acestei companii în domeniul termo-hidroizolării. Scopul acoperişului verde este în general obţinerea unei vegetaţii extensive sau intensive, cu sarcini cât mai reduse asupra clădiriişinevoie de îngrijire minime. Astfel, este pus în operă un sistem multistrat, cu separarea funcţională a straturilor de vegetaţie, de filtrare şi drenare. Substratul folosit pentru dezvoltarea vegetaţiei este compus din minerale uşoare, are conţinut organic scăzut, compactare redusă, este capabil să înmagazineze o cantitate mare de apă şi substanţe nutritive, oferind suficient de mult spaţiu pentru a permite dezvoltarea normală a plantelor. Intervenind diferit în compoziţia acestui sol şi în grosimea lui, pot creşte aici diverse plante, de la erbacee la arbuşti şi chiar arbori, inclusiv plante medicinale sau legume, aşa cum este unul dintre trendurile momentului.

Toată cercetarea şi ştiinţa de a crea materialele potrivite se concentrează totuşi asupra modului în care este gestionată umiditatea. Apa care nu poate fi preluată de plante trebuie stocată în anumite cantităţi pentru a fi absorbită în perioadele de secetă, prin straturile de retenţie, dar astfel încât să nu afecteze rădăcinile; surplusul trebuie evacuat în condiţii sigure, iar pentru aceasta este realizat un strat de drenare, eventual cu un voal de filtrare care asigură reţinerea particulelor fine din substrat, prelungind funcţionarea durabilă a sistemului. Astfel surplusul de umezeală poate fi drenat către sistemul pluvial al acoperişului, respectiv către canalizare. Un rol important îl au de asemenea membranele antirădăcină, ştiută fiind capacitatea considerabilă a plantelor de a se insinua către structura clădirii şi a o deteriora. Barierele antirădăcină de laBauder sunt recunoscute pentru performanele lor, păstrând în siguranţă stratul de bază care poate fi din orice material – beton, metal, lemn sau alt material. În final, stratul de etanşeitatesepară complet şi fără greş sistemul de acoperiş verde de planşeul aflat peste ultimul etaj, care trebuie să fie izolat termic în prealabil, pentru a evita pierderile necontrolate de căldură.

Preocuparea companiei Bauder s-a orientat în egală măsură şi spre acoperişurile înclinate, care implică o dificultate obiectivă: solul se „spală” mai repede, scăzând în timp performanţele sistemului pe măsură ce panta acoperişului este mai mare. Totuşi, au fost create sisteme constructive care rezistă cu brio pentru înclinări de până la 25° şi chiar mai mult, aşa cum aţi putut observa în seria de articole publicată de-a lungul timpului în paginile acestei reviste. Împreună cu panouri solare de înaltă eficienţă, care pot fi obţinute de asemenea de la Bauder, aveţi practic tot ce poate fi considerat mai performant şi mai ecologic în materie de acoperişuri, pentru o casă pasivă şi chiar una activă.

 

 

BAUDER ROMANIA

P-ța 1 Mai nr. 4-5, 400141 Cluj-Napoca

Tel: +40 264 20 66 38

E-mail: info@bauder.ro

Fax: +40 264-20 66 39

Cluj: 0745 326 690; 0748 227 767

Timișoara: 0744 393 113

Moldova: 0744 790 987

București: 0746 030 335; 0744 790 987

www.bauder.ro

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri