Ursa

De la terase înverzite la grădini suspendate

Terase » Acoperisuri Verzi | 14 noiembrie 2017

 

Relaxarea este e o stare pe care nu mulți dintre noi mai știu azi să o atingă sau să o trăiască pe deplin. O asociem de cele mai multe ori cu un concediu prelungit sau o vacanță, lucruri pe care, în haosul vieții actuale, le obtinem cu greu. În acest context, locurile care ne oferă o schimbare plăcuta de peisaj, ritm și atmosferă, care ne detașează măcar parțial de prezentul hiperactiv, sunt o adevarată binecuvântare. Din fericire, sunt alții care au descoperit deja acest lucru și au creat special astfel de oaze în orașele supraaglomerate sau în zone privilegiate ca peisaj și puncte de interes, pe malul mării sau în vârf de munte.

 

Cei mai curajoși dintre acești investitori, însă, nu s-au rezumat doar la a ne pune la dispoziție servicii de calitate în zone cu potențial, ci au creat singuri ineditul propriului local, prin realizarea unor amenajări deosebite. În această categorie se înscriu acoperișurile verzi, ca prelungire firească a construcțiilor și ancorare într-o nevoie mereu sporită de vegetație și de aer proaspăt.

Departe de a fi doar apanajul unor clădiri publice sau de servicii, acoperișurile verzi sunt o investiție pe termen lung, cu beneficii atât pentru proprietari cât și pentru mediul înconjurător. Lista acestor beneficii este apreciabilă, atingând multe puncte de interes, precum îmbunătățirea calității aerului și al microclimatului local, o bună izolare fonică și termică a clădirii cu impact, cu efecte importante asupra duratei de viață a construcției și a valorii sale imobiliare.

Cu toate acestea, nu sunt mulți beneficiari din mediul privat care optează pentru o asemenea soluție, în ciuda avantajelor. Motivele variază de la lipsa de informare la încrederea în soluțiile tehnice de pe piață. De aceea, exemplele de acoperișuri verzi din spații cu vizibilitate, precum restaurantele și hotelurile, devin cu atât mai importante, pentru setarea unor standarde de arhitecturp sustenabilă.

Acoperișurile verzi diferă ca imagine și soluție tehnică în funcție de tipul de utilizare, publicul căruia i se adresează și poziției sale în oraș sau în afara acestuia, ce poate influența destul de mult alegerea tipului de vegetație. Astfel, selectarea unor soluții constructive optime poate părea în primă instanță puțin copleșitoare.

Din fericire, există companii ai căror specialiști în construcții au anticipat aceste nevoi, venind în întâmpinarea lor cu o serie de soluții „la cheie” pentru oricare situație, cu posibilitatea de substituire a elementelor pentru o mai bună personalizare. Un bun exemplu în România este compania Bauder, cu o vastă experiență în tehnologia acoperișurilor verzi și un portofoliu pe măsură, atât în domeniul privat, dar mai ales în cel public. Cu ajutorul unor colaboratori și executanți experimentați, Bauder și-a demonstrat calitatea produselor și soluțiilor tehnice prin lucrări de anvergură în toată Europa, inclusiv în România. Printre cele mai notabile acoperișuri verzi publice de la noi, realizate cu produse Bauder, sunt cel al restaurantului de la Castelul de Lut, din localitatea Porumbacu de Sus, și cel al Centrului de Agrement Trotuș, fiecare dintre acestea reprezentând în felul său o provocare. 

Diferența notabilă în planificarea și execuția unui acoperiș verde constă în modul în care acesta va fi utilizat, pornind de la accesibilitatea sa pentru public: dacă acoperișul va fi circulat, utilizat pentru varii activități recreative și de relaxare, sau va fi pur și simplu o oază de vegetație, benefică pentru construcție și decorativă pentru privitori. Această opțiune generează cele două categorii principale de acoperișuri verzi:

·        extensive – suprafețe plantate cu vegetație mică sau cel mult medie, cu acces interzis sau cel mult ocazional, pentru intreținere;

·        intensive - ce pot fi considerate adevărate grădini la înălțime, cu alei, jardiniere, pergole, jocuri de apă și spații de relaxare mobilate cu mese, băncuțe, canapele sau, de ce nu, chiar un jacuzzi sau o piscină, dacă viziunea arhitectului a prevăzut asemenea elemente.

 

Deși principiul care stă la baza ambelor categorii este în esență același, durata de viață și dezvoltarea lor depind foarte mult de alegerea corectă a materialelor. Ca și structură generală, orice acoperiș verde are nevoie de o hidroizolație bine realizată, care să nu lase să se producă infiltrații la nivelul structurii construcției, strat de drenaj, care să elimine surplusul de apă, dar și materiale cu o bună retenție a apei, pentru a păstra în sol umezeala necesară plantelor, substratul pentru dezvoltare al vegetației și vegetația în sine. Arta realizării acoperișurilor verzi constă în calibrarea elementelor mai sus menționate, pentru supraviețuirea plantelor și protecția construcției.

Restaurantul Castelului de Lut, precum și Centrul  de Agrement Trotuș sunt foarte bune exemple de acoperișuri verzi extensive, necirculabile, dar pe cât de asemănătoare pot părea la prima vedere, pe atât de diferit au trebuit abordare și executate din punct de vedere al materialelor.


Restaurantul Castelului de Lut
 

La Restaurantul Castelului de Lut avem un acoperiș verde biodivers, de circa 500 mp, cu un ecosistem ce reproduce în mare parte mediul în care a fost realizat. Acest lucru a presupus folosirea cu preponderență a unor specii locale, avantajul fiind anduranța lor la clima specifică zonei, iar provocarea - reproducerea acestor condiții într-un strat de sol mult mai redus (10 - 15 cm). Panta sa este una relativ redusă, motiv pentru care s-a optat pentru un sistem Bauder ce poate fi considerat deja ca fiind „clasic” de către executanții experimentați. Soluția tehnică pentru partea constructivă folosită în acest caz, cu o bună adaptabilitate la factorii de mediu cuprinde:

·        Hidroizolație specifică BauderPLANT E, care, așa cum o arată numele, este special concepută pentru spații plantate; prin structura sa, acționează și ca barieră anti-rădăcini;

·        Folie de separație Bauder PE 02pentru a evita contactul hidroizolație-strat de retenție;

·        Pâslă pentru retenția apei Bauder Schutzvlies SV 300, ce menține umiditatea în sol (circa 2 litri/mp);

·        Cofraj pentru retenție și drenaj Bauder DSE 40, sistem de module interconectabile;

·        Geotextil filtrant  Bauder FV 125 – ce nu lasă substratul să colmateze sistemul de drenaj.

La aceste materiale se adaugă substratul pentru vegetație, creat special la fața locului de către executant dintr-un amestec de sol de la locație cu zgură vulcanică și resturi vegetale. Deși Bauder oferă o gamă variată de substraturi, opțiunea beneficiarului a fost aceea de a promova ideea de sustenabilitate prin folosirea de materiale locale și prepararea în situ, ca exemplu pentru comunitate și vizitatori.

Vegetația a fost parțial însămânțată, parțial plantată ca bulbi și răsaduri, pentru a reproduce flora locală, îmbogățită de varietăți mai spectaculoase, totul în scopul de a completa imaginea de poveste a ansamblului și a micșora impactul vizual, dar și de a constitui un mediu al acestei clădiri de dimensini apreciabile. Per total, restaurantul de la Castelul de Lut este un fericit exemplu de armonizare a arhitecturii cu natura și soluțiile tehnice ale secolului XXI, prin realizarea unui acoperiș verde de excepție, ce atrage acum turiștii în egală măsura cu frumoasa construcție de cob a „Castelului”. 

 

Al doilea exemplu, Centrul  de Agrement Trotuș de la Comănești, poate nu este la fel de spectaculos ca amplasare în peisaj, dar e cu siguranță impresionant ca execuție și imagine finală, complet atipică pentru ambianța mioritică. Cu o înclinație maximă de circa 51° și o formă semicilindrică, acest acoperiș verde a fost executat în timp record, în ciuda dificultăților de implementare. Așa cum este și firesc, panta și forma au reprezentat o reală provocare, iar suprafața de 3.200 mp nu a făcut decât să adauge un plus de dificultate.

Principala problemă a fost cea a stabilizării solului. În acest scop a fost necesară utilizarea unor elemente antialunecare (tricot sintetic – plasă multistrat antialunecare cu ochiuri de 1 cm) care să mențină substratul pe formă rotundă a acoperișului. O a doua a fost cea a găsirii echilibrului optim între elementele constructive și nevoile plantelor, pentru a obține un acoperiș ultra-ușor, cu suficientă retenție de apă, dar și un bun drenaj. În acest scop, au fost alese următoarele produse Bauder:

·         Hidroizolație și protecție antirădăcini BauderPLANT E

·        Folie de separație Bauder PE 02

·         Element petru retenția apei, pâslă sintetică tip Bauder Schutzvlies SV 300

·         Cofrajg HDPE ușor, Bauder DSE 20, cu o greutate de numai 1,2 kg/mp și o capacitate de retenție a apei de circa 7,4 litri/mp.

·         Geotextil pentru filtrare Bauder Filtervlies FV 125

Din fericire, covorul de sedum, ales pentru execuție, este un material extrem de maleabil, cu puține pretenții la transport, montare și chiar și întreținere ulterioară. Sedumul este, de altfel, planta preferată pentru asemenea acoperișuri ușoare, pentru că se întinde rapid, acoperind eventualele goluri din montaj, este rezistentă la secetă, având capacitate proprie de retenție a apei și, nu în ultimul rând, numără foarte multe varietăți și subspecii de culori și texturi foarte diferite, foarte decorative prin foliaj și înflorire. Este un tip de plantă care se dezvoltă într-un strat foarte subțire de sol și nu necesită tundere sau operațiuni suplimentare de întreținere după montaj.

Per total, este o lucrare cu adevărat impresionantă, unică în Sud-Estul Europei, pe a cărei hartă de acoperișuri verzi exemplare se poate înscrie fără probleme. Cu asemenea reper arhitectural, centrul de agrement este cu siguranță o destinație turistică foarte căutată.

 

Grădina japoneză

Un alt acoperiș verde impresionat, de acestă dată de tip intensiv, este grădina japoneză din Heppenheim, Germania, realizată pe acoperișul unei bănci nou construite. Cu o suprafață de 170 mp, acest acoperiș este un adevărat spațiu de promenadă, cu frumoase alei cu piatră (poligonale, de dimensiuni variabile), ce șerpuiesc printre spații plantate. Este un exemplu de ”karesansui”, grădină de piatră cu monoliți masivi și pietrișuri decorative greblate în forme circulare complexe.

Imaginea specifică este completată de diverși arbuști tip bonsai, bambuși și mușchi decorativi, printre care se regăsesc amplasate strategic elegante lămpi japoneze din piatră, poduri din bambus și statui.

Pentru realizarea sa, a fost utilizată o combinație de sisteme Bauder, adaptate la destinația fiecărei zone. Astfel, sub alei și spațiile circulabile a fost folosit un strat de drenaj cu rol de protecție, Bauder TG, ce permite traficul pietonal, folie de separație Bauder PE 02 și un strat de filtrare din paslă. Pentru zonele cu vegetație abundentă, cele mai solicitante de altfel pentru acoperiș, s-au utilizat urmatoarele materiale:

·         Pâslă de protecție și retenție Bauder SV 600;

·         Cofraj pentru drenaj și stocare a apei de 75 mm, Bauder Wasserspeichrplatte WSP 75;

·         Strat de filtrare Bauder Filtervlies FV 125;

·         Substrat pentru plantare format din turbă, țiglă split și perlit, cu o bună retenție a apei (cca 50% din propriul volum) și o greutate maximă de 1350 kg/mp, saturat cu apă. Acest tip de substrat, cu descompunere lentă, furnizează plantelor nutrienți și minerale pe timp îndelungat.

Gradina japoneza, terasa banca

Ca și imagine, gradina japoneză a băncii din Heppenheim este o frumoasă amenajare ce invită la promenadă și relaxare într-un spatiu în care te-ai aștepta cel mai puțin, la înălțime, pe un acoperiș. Este un spațiu semi-public, destinat practic angjaților băncii, dar ar putea la fel de bine să fie grădina la înălțime a unui hotel, restaurant sau pensiune, care să ofere clienților o experiență și o priveliște cu totul deosebite.

Solutii Bauder pentru acoperis


MAI MULTE DETALII GASITI PE WWW.BAUDER.RO


Text: Ioana Mircea, Urbanist Peisagist


150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri