Ursa

ULTIMELE STIRI

COILPROFIL a preluat denumirea celui mai puternic brand din portofoliu: METIGLA

Compania belgiană Coilprofil și-a schimbat din această va...

BIFE-SIM 2018 în casă nouă!

BIFE-SIM, cel mai important târg internațional dedicat ind...

Viitorul construcțiilor și tendințe în amenajări la Construct-Ambient Expo 2019

Romexpo redefinește târgurile Construct Expo și Ambient E...
EGGER Roofing Board – placa ergonomică pentru astereală

Mansarde » Structuri | 26 septembrie 2018

 

Rapiditatea execuției, ca element definitoriu al eficienței muncii, este urmărită cu atenție de către toți cei implicați în realizarea unui proiect de acoperiș, de la arhitect și antreprenor, la montator și beneficiar. Astfel, logistica de șantier este mult simplificată, cheltuielile sunt mai mici, proiectul avansează fără timpi morți, executanții se pot concentra mai atent asupra calității lucrării în ansamblu; aceasta cu atât mai mult cu cât suntem condiționați să ne grăbim, din diverse motive. Producătorii de elită își optimizează produsele cu inovații care au această țintă: o punere în operă eficientă, cu cât mai puțin efort pentru montatorul care lucrează în condiții (meteo, de lucru la înălție, de ergonomie) nu totdeauna favorabile. Vă prezentăm ca exemplu noua placă ergonomică pentru astereala acoperișului EGGER Roofing Board, care și-a dovedit avantajele pe șantierele din România unde a fost introdusă ca alternativă la plăcile clasice de OSB sau la cherestea.

 

Un produs inovator

Plăcile de astereală EGGER Roofing Board sunt derivate din placa de calitate superioară OSB/3; noutatea constă în formatul de dimensiuni reduseşi frezarea inovatoare a muchiilor.

Ambele generează multiple beneficii pentru montator, arhitect și beneficiar, care se traduc printr-o viteză sporită la montaj, pierderi reduse de material şi, deloc neglijabil, o siguranţă a muncii la punerea în operă mult îmbunătăţită faţă de celelalte produse alternative (cherestea sau placă OSB cu cant drept).

Formatele disponibile sunt: 2.800 x 600 x 12mm (greutate totală 12,1 Kg/placă), 2.400 x 600 x 12mm (10,4Kg/placă) şi 2.400 x 600 x 15mm (13Kg/placă). Beneficiile greutăţii reduse sunt reprezentate de  diminuarea semnificativă a efortului fizic la transportul plăcilor, respectiv faptul că manipularea şi instalarea acestora se poate face de către o singură persoană. Mai mult, greutatea redusă a pacetelor permite depozitarea acestora direct pe acoperiș.

Placa pentru astereală EGGER Roofing Board este un produs unic, a cărui utilizare face posibilă obţinerea unei planeităţi deosebite, chiar și atunci când dulgheria, șarpanta, nu a fost executată cu o rigoare deosebită; iar când vorbim de învelitorile din şindrilă bituminoasă, planeitatea este absolut obligatorie.

Îmbinarea în plan vertical a plăcilor EGGER Roofing se realizează prin intermediul profilului nut-şi-feder de pe laturile scurte, având rosturi de dilataţie de 2 mm încorporate. Pe lângă precizie şi rigiditate sporită, acesta permite şi poziţionarea „în câmp” (între căpriori) a îmbinării, lucru care în cazul celorlalte tipuri de astereală nu este admis. În atare condiţii, vorbim de o singură debitare pe capetele de rând, deci de un randament net superior la montaj (~30% mai rapid comparativ cu OSB-ul cu cant drept). Rigiditatea îmbinărilor este deosebită, astfel încât gretatea montatorilor este susținută fără probleme, inclusiv pe zona de îmbinare. Este considerată sigură în urma testării pentru încărcări concentrate la greutatea unui om de 100 kg, plasat între căpriori dispuși la interax de 600 mm, conform EN 12871.

Între rânduri adiacente, plăcile se îmbină prin suprapunerea laturilor lungi, prin intermediul profilului tip „falţ în trepte” cu rosturi de dilataţie de 2 mm de asemenea încorporate. Această îmbinare „deschisă” permite corectarea micilor abateri de planeitate ale structurii, situaţie frecvent întâlnită la căpriorii proveniţi din cherestea proaspăt debitată şi nerindeluită. Rosturile de dilatare contribuie și ele la micile variații dimensionale ale șarpantei în condiții de temperatură sau umiditate variate, în funcție de anotimp, climat general (mai umed sau mai uscat), structura sistemului de acoperiș - ventilarea, permeabilitatea la vapori  etc.

Uşurinţa cu care plăcile pot culisa una în raport cu cealaltă prin suprapunerea muchiilor lungi se datorează fineţii frezării şi constituie un element de particularitate al produsului. Nu trebuie neglijat nici faptul că, odată îmbinate, plăcile rămân ferm pe poziţie până la fixarea lor definitivă pe căpriori. Avantajul este acela că riscul alunecării, deci implicit al căderii acestora de pe acoperiş, este complet eliminat, chiar şi în situaţia nedorită a unei rafale de vânt apărute în timpul montajului. Fixarea definitivă se realizează cu holzșuruburi cu cap înecat, cuie cu striații și capse pentru pistol pneumatic, la distanțele recomandate de producător.

EGGER Roofing Board este din toate punctele de vedere un produs inovator, uşor de transportat şi simplu de montat, ale cărui beneficii se traduc în ultimă instanţă în reducerea costului manoperei de montaj, atât în raport cu cheresteaua, cât şi cu plăcile standard OSB.

 

Aplicații

-          Construcția de șarpante termoizolate permeabile la vapori, cu învelitoare ventilată din membrană bituminoasă montată pe astereală din placă EGGER Roofing Board;

-          Construcția de șarpante termoizolate nepermeabile la vapori cu învelitoare ventilată din țiglă metalică.

 

 

Rolul asterelii Egger

·         suport rigid pentru învelitoare, cu rol în preluarea şi transmiterea directă către căpriori a încărcării din zăpadă (pentru învelitorile din șindrilă sau șindrilă bituminoasă);

·         rol de contravântuire - asigură rigidizarea în plan a structurii de rezistenţă, în scopul disipării acţiunilor dinamice (vânt şi seism);

·         contribuie la îmbunătăţirea izolării fonice a spaţiului de la nivelul mansardei, prin atenuarea sunetelor de impact (ploaie, grindină) şi a zgomotului aerian;

·         contribuie la menținerea căldurii în interiorul construcției, mai ales când are o îmbinare nut-feder care este acoperită suplimentar cu bandă de etanșare;

·         opţional, în funcţie de materialul utilizat, reprezintă o protecţie suplimentară la infiltraţii de umiditate (condens, ploaie, zăpadă) în interiorul şarpantei;

·         reprezintă o barieră contra pătrunderii insectelor și rozătoarelor prin acoperiș.

 

*** În cazul învelitorilor din ţiglă metalică, ceramică sau de ciment, preluarea și transmiterea către căpriori a încărcării din zăpadă se realizează prin intermediul structurii suplimentare formată din şipci şi contraşipci. Prin urmare, la aceste tipuri de învelitori, astereala nu joacă un rol structural, ci doar contribuie la creșterea rigidității de ansamblu a structurii șarpantei, ca element de contravântuire.

 

 

Mai multe informaţii despre produsul EGGER Roofing Board sunt disponibile pe www.egger.com la secţiunea ”Produse pentru construcţii”.

EGGER oferă soluţii de calitate pentru toate etapele unei construcţii: pardoseli, pereţi, tavan şi acoperiş.

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri