Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...Fațade verzi în Camden Town

Terase » Acoperisuri Verzi | 19 iunie 2017

Fatada verde in în Camden Town

Atunci când auzim despre o clădire cu fațadă verde ne gândim (cam afectați de prejudecăți) la o arhitectură exclusivistă, scumpă, destinată marilor proiecte urbane. Ar trebui să înțelegem că arhitectura sustenabilă începe să devină tot mai puțin o opțiune și din ce în ce mai mult o necesitate. Iar interesul pentru acest tip de abordare demonstrează tocmai deschiderea, grija față de ceilalți, o comunicare firească a interiorului clădirii cu exteriorul, chiar un limbaj artistic comun cu mediul urban, fără bariere culturale. Exemplicăm cu o clădire localizată în Camden Town, una dintre cele mai aglomerate și cosmopolite zone ale Londrei, unde, printre clădiri înghesuite de 2 – 4 niveluri, cafenele și bazaruri, încep să își facă loc proiecte de arhitectură verde.  

 

Camden Town, district din nord-vestul Londrei, este renumit pentru nonconformismul lui, cu sute de Pub-uri, sufocat de circulație, de clienții celei mai aglomerate zone de street food din capitala Marii Britanii. Ca și cartierul Soho, este o zonă a culturilor alternative, cu viață boemă și elemente ale culturii punk. Aici se poate călători cu barca pe canalele Tamisei; mulți vizitatori vin aici cu ambarcațiunile, stau câteva zile și pornesc mai departe, spre Amsterdam sau alt loc pitoresc...

Ei bine, în apropiere de o stație de metrou apare această clădire distinctă în peisaj, momentan un simbol al curentului Eco. Trebuie menționat că Londra excelează la capitolul ecologie și sustenabilitate, deocamdată mai mult în domeniul consumului de carburanți – costă 12 lire sterline să intri cu autoturismul prin centru orașului și se prevede ca până în 2020 să se renunțe la motoarele Diesel. Dar există și multe clădiri verzi în Londra, precum cea de pe coperta acestei reviste, cu un sistem Bauder pentru acoperiș realizat la Museum of London. În general, dată fiind lipsa de spațiu și cererea tot mai mare de autorizații de construcție sau extindere, este valorificat orice loc, de la subsoluri la terasele superioare.

 

Clădirea de față, cu o arie desfășurată totală de circa 10.000 mp, nu este una oarecare. La început showroom de mașini construit în perioada interbelică, a fost modificată radical la începutul anilor 1980 sub coordonarea unui celebru arhitect postmodernist, Sir Terry Farrell. El este creatorul, printre altele, al terminalului de trenuri Charing Cross din Londra și a sediului MI6, dar și al unor edificii monumentale din China: turnul KK100 din Shenzhen (cel mai înalt zgârie-nori proiectat de un britanic) sau gara Guangzhou South, una dintre cele mai mari din genul său din Asia.

Imobilul din Camden, numit Breakfast Television Centre, fusese cunoscut în acei ani 1980 și ca ”Eggcup House” din cauza unor ornamente de pe acoperiș, destinația sa fiind una de birouri, în special sedii ale unor posturi de televiziune (un post național, apoi sediu complementar al MTV Europe - Viacom UK). Este și piatra de temelie a dezvoltării industriei de televiziune și producție cinematografică în Camden, ulterior numeroase companii specializate înființându-și sedii aici.

Sir Terry Farrell  intenționase ca prin această clădire să ”creeze existență virtuală”, ”o reprezentare a canalului TV printr-o clădire”. De atunci a fost renovată de mai multe ori, în special după un incendiu din primăvara anului 1999. În 2013, fațada a primit amprenta pop-industrială a arhitectului Jacobs Webber (în ton cu mare parte din aspectul cartierului), care a promovat cu acest proiect și arhitectura sustenabilă. Fațada a fost concepută din tablă de aluminiu perforată (fațadă vetilată) cu profile verticale multicolore, care preiau din cromatica străzii. Atunci au apărut pe anumite porțiuni și elemente de fațadă verde, spre stradă și spre curtea interioară, foarte vizibile, generând un nou impact asupra clădirii. Au fost realizate cu ajutorul unui sistem modular hidroponic (substrat pentru vegetație prin care circulă artificial apa și substanțele nutritive), numit Biotecture – de la o firmă specializată britanică. Se poate vorbi în cazul acestor sisteme despre un domeniu multidisciplinar, în care știința construcției se îmbină cu designul, horticultura și managementul apei. Situat pe anumite porțiuni ale clădirii (sud, est și vest), zidul verde este abordat, ca irigații, în mod particular în fiecare zonă, în funcție de plante și chiar microclimat. Astfel se economisește apa și este evitat efectul excesului de umiditate asupra clădirii. Plantele la rândul lor au fost așezate inițial în funcție de expunerea la soare necesară și de necesarul de umiditate (în mod particular pe fiecare nivel al clădirii). Lucrările au fost executate după renovarea propriu-zisă a clădirii, când birourile și studiourile de televiziune erau perfect operaționale. Clădirea are de asemenea un acoperiș verde cu panouri solare (invizibile de la nivelul străzii) și un sistem integrat de recuperare a apei de ploaie. Se poate vorbi așadar despre o clădire verde, emblematică pentru Londra, cu numeroase elemente de construcție și arhitectură sustenabilă, nu doar la nivelul anvelopei, ci și în multe alte zone care țin de economisirea energiei, mediu de lucru, utilizarea de finisaje ecologice, gestionarea consumului de apă etc.

 

Hidroponia, la modul general, poate fi definită ca o disciplină a horticulturii (în particular al hidroculturii), prin care plantele sunt crescute în apă fără sol sau cu un substrat de sol inert, poros și fără nutrienți (perlit, vată minerală, argilă, fibre de cocos etc.). În schimb, nutrienții hrănesc planta prin intermediul apei, care este aditivată cu minerale și îngrășăminte și furnizată în permanență, într-o cantitate controlată, folosindu-se un sistem foarte atent gestionat de drenare. Există plante ornamentale care se dezvoltă destul de bine cu acest sistem și chiar se pot face culturi de zarzavaturi sau legume. Sistemul folosit poate fi mai simplu sau mai complicat (chiar computerizat), depinde de plantă, de necesitățile ei în privința substanțelor necesare și a oxigenului la nivelul rădăcinii – există plante care au nevoie de mai mult oxigen în apă. Unii specialiști pretind că este o disciplină nouă, a acestui început de secol, care ar putea fi un răspuns la o viitoare criză alimentară, alții că de fapt este cunoscută din antichitate, de la grădinile suspendate ale Semiramidei sau plantațiile pe apă din America de Sud ori Extremul Orient ... Această tehnică este utilizată tot mai mult și în realizarea acoperișurilor și pereților verzi, bineînțeles cu un substrat solid, care să facă față agresiunilor mediului (vânt, ploaie, îngheț etc.). Bineînțeles, sistemul este mai complicat la nivelul instalațiilor, plantele neputându-se baza doar pe apa din precipitații, dar avantajele sunt numeroase: protecție termică pentru clădire, o estetică aparte, oxigen, curățarea aerului de praf, o umiditate echilibrată a aerului ș.a.m.d. Plantele, amplasate în recipiente pe structuri independente sau conectate la clădire, pot constitui ziduri verticale, folosite atât la exteriorul unei clădiri, cât și la interior, pentru amenajări ambientale de mare efect.

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017