Ursa

Țigla ceramică – eterna poveste

Invelitori » Tigla Ceramica | 14 martie 2019

 

Multe tipuri de învelitori încearcă să ”imite” țigla, dar țigla ceramică este singulară. Ea înseamnă tradiție, legătură cu elementele primordiale ale naturii, firescul unui material pe care omul a învățat să îl stăpânească de la primele lui fapte de civilizație. Căldura și confortul unui acoperiș ceramic sunt greu de imitat, ca și sunetul discret, abia sesizat, al picăturilor de ploaie care se lovesc de el.

 

Putem vorbi despre toate acestea în alți termeni: coeficient excelent de transfer termic, amortizarea bună a zgomotelor de impact, difuzia echilibrată a vaporilor de apă ș.a.m.d. Și nu greșim. Toate acestea sunt adevărate și evidențiază calitățile excelente ale ceramicii, care nu au putut fi reproduse de niciun alt material - poate mai ușor, mai impermeabil sau mai ieftin. Țigla este una singură și este ceramică. În aceste plăci de lut ars este înmagazinată știința de mii de ani a oamenilor în arta de a construi, de a proteja, de a face din locuință un cămin. Intemperiile, zgomotul orașului, ploile acide sunt ținute afară. Între casă și exteriorul ei se creează un tranzit firesc de apă, aer și căldură, iar totul respiră, locuința aducând sănătate și o stare de bine, fără artificii. Dacă este vorba de un pod mansardat, țigla ceramică este ideală pentru a constitui, împreună cu materialele termoizolante și hidroizolante, un sistem de acoperiș perfect. 

Învelitoarea ceramică aduce casei un aspect natural și nobil în același timp. Decolorarea nu apare, iar patina timpului adaugă casei mai multă eleganță, o integrare firească în peisaj; dacă vrem, putem să înlăturăm lichenii din zonele umbroase, să curățăm țiglele, să le reparăm dacă este cazul. Este un acoperiș care nu ”obosește” niciodată. Sunt cazuri în care șarpanta a fost reparată ori înlocuită, sau chiar casa a fost demolată, dar țigla a fost reutilizată, deși avea decenii de utilizare. Este inutil așadar să ne întrebăm de ce țările cu tradiție în construcții continuă să folosească pe scară largă acest material considerat încă un reper în domeniul acoperișurilor.

 

Țigla ceramică are o istorie îndelungată în România. Zone primare de dezvoltare au fost coloniile grecești, apoi orașele romane, bizantine și otomane din Dobrogea. O tradiție puternică este și cea din Transilvania, unde burgurile germane au crescut practic pe cuptoarele pentru cărămidă și țiglă. Toate s-au suprapus peste o tradiție autohtonă milenară a arderii lutului, începând cu ceramica de Cucuteni. Este o moștenire rămasă vie încă. Și azi, avem producători de țiglă ceramică a căror tehnologie avansată ține seama de tradiție, iar aceasta se vede în calitatea produselor, în textură și forme. Cel mai la îndemână exemplu este Siceram, cu fabrica la Sighișoara; istoria de peste un secol a fabricii are în urmă o tradiție mult mai veche, de acum două mii de ani, când pe aceste locuri se valorifica argila în cuptoare descoperite de arheologi, care pot fi văzute și azi. 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri