Ursa

Invelitori

Bastionul Pescarilor din Budapesta

14 martie 2019
Orice traseu turistic al Budapestei, chiar și unul de o zi, include la loc de cinste acest obiectiv. În orice anotimp este plin de turiști care vin să îl viziteze, pentru valoarea lui istorică și de arhitectură, dar și pentru faptul că acesta este unul dintre cele mai bune locuri în care se poate obține o panoramă asupra orașului. Construit între anii 1895 și 1902, Bastionul Pescarilor (Halaszbastya în maghiară) a fost dedicat aniversării a 1.000 de ani de existență a statului maghiar; noi vi-l prezentăm din perspectiva arhitecturii romanesque revival, dar și pentru interesantele acoperișuri realizate integral din piatră.

Țigla ceramică – eterna poveste

14 martie 2019
Multe tipuri de învelitori încearcă să ”imite” țigla, dar țigla ceramică este singulară. Ea înseamnă tradiție, legătură cu elementele primordiale ale naturii, firescul unui material pe care omul a învățat să îl stăpânească de la primele lui fapte de civilizație. Căldura și confortul unui acoperiș ceramic sunt greu de imitat, ca și sunetul discret, abia sesizat, al picăturilor de ploaie care se lovesc de el.

Soluții infinite pentru acoperiș

14 martie 2019
Țigla ceramică modernă păstrează trăsăturile acestui material natural, familiar, dar vine și cu ceva nou: prin angobare sau glazurare pot fi obținute nenumărate variante cromatice, în plus față de tradiționalul cărămiziu. Sub renumitul brand german CREATON, puteți alege din peste 50 de culori și nuanțe, mai pastelate, mai animate sau mai închise, cu o textură unică, luminoasă.

Edinburgh – un festival modern al istoriei

09 ianuarie 2019
Cu puțin peste 500.000 de locuitori, capitala Scoției se află pe al doilea loc în Marea Britanie ca număr de turiști, după Londra (peste un milion de turiști străini anual, peste 4 milioane de turiști în total). Aceștia vin să vadă unele obiective istorice precum castelul orașului, Palatul Holyroodhouse, numeroasele biserici monumentale (St. Giles, Greyfriars sau Canongate), dar și zona centrală a orașului cu clădiri georgiene din secolele XVIII-XIX, înscrise în patrimoniul UNESCO.

Țigla ceramică: pământ, apă, foc

09 ianuarie 2019
Prin secolul al VIII-lea î.Hr., templele lui Apolo și Poseidon din Corintul grecesc erau încă acoperite cu învelitori vegetale, probabil cu paie; dar cineva a venit cu minunata idee de a arde argila amestecată cu apă și a-i da forme care să permită îmbinarea, pentru a deveni un alt gen de protecție pentru lăcașul de cult, mai rezistentă și mult mai puțin perisabilă. Și marmura era un material utilizat uneori pentru acoperiș, dar greutatea mare și dificultatea prelucrării constituiau un impediment major pentru lucrări ample.

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU
Vezi arhiva de reviste
150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri