Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
MasterSeal Roof - pentru execuții rapide, eficiente și durabile

Mansarde » Hidroizolatii | 03 aprilie 2020

 

În principiu, realizarea sau repararea unui acoperiș terasă ar trebui să fie o lucrare simplă; totuși, realitățile unui șantier sunt deseori mai complexe, din diverse motive. Sunt necesare lucrări de detaliu, extrem de importante, pentru că acoperișul este folosit deseori pentru a amplasa unele elemente de instalații (electrice, sanitare sau de încălzire/climatizare), ori luminatoare. Zonele de rost sau delimitare pot deveni surse de probleme pentru etanșeitate, iar operațiunile de pregătire a șantierului reprezintă timp și costuri suplimentare. Iar acoperișul este, precum se știe, cea mai solicitată zonă a unei construcții, supusă precipitațiilor, curenților de aer, temperaturilor extreme, uneori traficului pentru intervenții. În cazul unei reparații, rapiditatea execuției este un aspect important, deoarece o construcție funcțională nu poate rămâne mult timp fără acoperiș. În consecință, trebuie alese acele soluții care să răspundă cât mai multor cerințe generale sau particulare, precum sistemele poliuretanice și poliureice hibride MasterSeal Roof furnizate de Master Builders Solutions – BASF.

 

 

Sistemele MasterSeal Roof au fost dezvoltate pentru execuții rapide, eficiente și durabile, eliminând neajunsurile constatate la alte tipuri de soluții pentru acoperiș terasă ori cu pantă. Acestea constau în membrane aplicate in situ, fără îmbinări sau rosturi, fără lucrări la cald, fără o organizare de șantier elaborată; uneori, abia este observată prezența aplicatorilor. Aplicarea se face prin pulverizarea pe suprafațele vizate, inclusiv pe suprafețe verticale, oricare ar fi natura stratului suport. Ceea ce este și mai îmbucurător, uneori reparațiile se pot realiza fără a fi necesară îndepărtarea vechilor materiale, sistemele MasterSeal aderând la majoritatea substraturilor obișnuite, folosind eventual grunduri specifice fiecărui tip de material.

 

 

În acest sens, avem câteva sfaturi de la specialiștii Master Builders Solutions:

n Este extrem de important să identificăm tipul de substrat care necesită impermeabilizare, pentru că variantele sunt numeroase. O inspecție vizuală la fața locului, pentru a observa lucrările existente, poate fi efectuată rapid, iar în cazul construcțiilor noi substratul se identifică în proiect. Poate fi vorba de beton armat sau o șapă pe bază de ciment, bitum, plăci ceramice, materiale plastice, fibre de ciment, suprafețe metalice de orice fel; toate acestea pot deveni suport pentru un sistem MasterSeal, doar asfaltul trebuie îndepărtat complet. Când este vorba de un alt material, sau de un suport care nu mai poate fi utilizat, din diverse motive, consultanța specialiștilor BASF este binevenită. Identificarea completă și corectă a naturii substratului este esențială pentru imper­mea­bilizarea corespunzătoare, deoarece este parametrul de bază pentru alegerea tipului specific de grund care urmează să fie utilizat.

 

n La fel de importantă este identificarea diferitelor tipuri de îmbinări sau rosturi existente, pe care inginerul constructor trebuie să le ia în calcul, stabilind rolul acestora în mișcările structurale ale clădirii sau ale elementelor de construcție. În funcție de îmbinări, se alege și tehnica de tratare a detaliilor constructive. Pentru îmbinările dintre pardoseală și perete sunt recomandate benzile textile sau de cauciuc butilic, pentru a reduce eforturile specifice, benzi care sunt acoperite apoi de membranele lichide.

n Fisurile din beton trebuie reparate, urmele de grăsimi sau uleiuri îndepărtate, iar în cazul ceramicii ori pietrei naturale se recomandă buciardarea sau sablarea, dacă acestea nu sunt sparte, instabile sau lipsă, situație în care suportul trebuie pregătit prin metode specifice.

n Membranele bituminoase se spală temeinic cu apă, iar suprafețele metalice trebuie acoperite cu membrană lichidă înainte de a forma un strat gros de oxid. Masele plastice se spală cu apă și detergenți.

n Pentru fiecare situație este de preferat să consultați un specialist, eventual cineva care să vă evalueze și stratul de umiditate din substrat, atunci când este cazul.

Trebuie evaluată și situația spațiilor de dedesubt, pentru că acolo pot exista funcționalități care presupun condens, umiditate în diverse forme de agregare, temperaturi excesive care necesită abordări particulare (spații frigorifice, bucătării, piscine sau zone Spa etc).

 

O soluție pentru orice situație

Sistemele MasterSeal Roof includ materiale poliuretanice și poliureice hibride, utilizate la nivel global de peste 20 de ani și îmbunătățite constant în urma cercetărilor, aflându-se în prim-planul soluțiilor pentru acoperișuri. Peste 15 milioane de metri pătrați de acoperiș MasterSeal Roof au fost aplicați la nivel mondial în ultimii 10 ani. Aceste sisteme sunt potrivite pentru toate condițiile climatice cu care se confruntă pe orice continent, de la iernile severe din Mongolia până la atmosfera tropicală din Singapore și la căldura uscată din Australia. Soluțiile pentru acoperiș din gama MasterSeal Roof sunt proiectate așadar pentru a proteja acoperișurile terasă sau înclinate din medii agresive, chiar și în locații în care se întâlnesc variații termice extreme. Utilizarea membranelor lichide aplicate prin pulverizare permite inclusiv abordarea suprafețelor verticale, hidroizolarea rapidă a detaliilor, deschiderilor și străpungerilor, cum ar fi cele pentru ventilatoare, luminatoare și coșuri de fum. Un avantaj major este că acoperirea nu pre­zintă suduri sau suprapuneri și este capabilă să reziste inclusiv la rădăcini de plante, cum se întâmplă în cazul acoperișurilor verzi sau al altor amenajări similare peste spațiile locuite.

Produsele MasterSeal pot fi utilizate astfel pentru renovarea acoperișurilor vechi, fără necesitatea de a îndepărta mem­branele existente, ci doar prin pulverizarea in situ peste vechea hidroizolație, oferind o soluție simplă și rapidă de mentenanță. Membranele fixate monolitic pe substrat sunt capabile să reziste efectelor vântului, temperaturilor ridicate, șocului termic și se pot acomoda la mișcări structurale rezonabile.

Sistemele pe bază de membrane lichide MasterSeal reduc timpul necesar de punere în operă pentru a crea o barieră imper­meabilă și au caracteristicile fizice optime pentru a face față mișcărilor dinamice la o gamă largă de proiecte de structuri, date fiind variațiile climatice posibile într-un climat temperat excesiv. Când sunt combinate cu anumite game de grunduri speciale și straturi de acoperire, rezultă sisteme pentru diverse aplicații cum ar fi acoperișuri, balcoane, parcări, subsoluri, chiar tuneluri sau rezervoare.

În afară de temperaturi extreme, oscilații mari de temperatură, radiații UV și expunere la vânturi puternice, o construcție trebuie să se confrunte deseori și cu umiditatea în exces, care poate dăuna atât când vine de sus, sub formă de precipitații, cât și de la sol sau din subsol, ca urmare a acu­mulărilor greu de controlat. Operațiunile de imper­mea­bili­zare trebuie să fie rapide, sigure și pe termen cât mai lung, pentru că presupun lucrări greu de abordat, de multe ori ascunse.

Unul dintre atributele cheie ale sistemelor MasterSeal este și capacitatea de a face față fisurilor dinamice care apar în timpul sau după construcție. Această capacitate a făcut să fie folosite inclusiv pentru tuneluri de tip tranșee deschise. Un alt aspect important este faptul că membranele MasterSeal sunt fixate monolitic pe stratul suport, ceea ce înseamnă că, dacă sunt perforate accidental, nu permit ca apa să intre pe dedesubt.

 

Experții Master Builders Solutions colaborează îndeaproape cu arhitectul, constructorul și pro­prie­tarul pentru a recomanda sistemul adecvat, pentru o soluție pe termen lung și, cu rețeaua de aplicatori autorizați instruiți, pentru a asigura im­per­mea­bilizarea corectă a structurii.

 

www.master-builders-solutions.basf.ro

www.master-builders-solutions.com

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri