Ursa

O nouă viziune, un nou mod de a construi un acoperiș

Terase » Acoperisuri Verzi | 09 ianuarie 2019

 

Pe piața materialelor de construcții există mulți prodcători de sisteme termo-hidroizolante pentru acoperiș, dar nu toți pot garanta o calitate optimă. Multe dintre ele sunt concepute pentru lucrări cu durată de viață relativ mică, fără pretenții pentru trafic sau condiții meteo ieșite din comun, dependente în prea mare măsură de priceperea și eforturile celor care le pun în operă. Dintre toți acești producători, doar câțiva au avut resurse și dorința de a ridica ștacheta, punând la punct sisteme pentru acoperișuri verzi, care reprezintă practic vârfuri de gamă și în același timp o provocare adresată viitorului. În acest domeniu, brandul Bauder este similar pe plan internațional cu standardele ridicate de calitate în domeniul termo-hidroizolării și cu promovarea acoperișurilor verzi, inclusiv în România, unde problemele ecologice sunt din ce în ce mai acute, influențând viața de zi cu zi a marilor orașe și nu numai.

 

Dacă până nu demult un acoperiș verde era o curiozitate, întâlnită mai degrabă la concursurile de arhitectură sau în creațiile avangardiste, în prezent se poate vorbi de un trend bine definit, cu rezultate previzibile, care pot fi evaluate imediat. Multe orașe din Europa Occidentală au proiecte de urbanism care încurajează construirea și întreținerea lor, cu monitorizarea efectelor asupra calității mediului. Amenajările de acoperișuri verzi nu mai sunt evenimente izolate, ci elemente ale unor strategii de dezvoltare pe verticală, antrenând arhitecți, constructori, dezvoltatori, beneficiari și, bineînțeles, producători de top.

În prezent, pot fi întâlnite acoperișuri verzi pe clădiri administrative, de birouri, pe hoteluri sau complexe comerciale, dar la fel de bine și pe construcții industriale, ansambluri rezidențiale și chiar anexe. Orice clădire are un acoperiș, deci poate deveni suport pentru un spațiu verde, care să amelioreze calitatea aerului, să izoleze, să protejeze, să aducă un plus de valoare construcției. De la câțiva metri pătrați ai unei marchize, sau ai unui garaj, până la parcări acoperite de mii de metri pătrați, oriunde se poate realiza un acoperiș verde extensiv, cu plante perene, care vine cu o estetică deosebită ce individualizează și surprinde. Orice terasă peste ultimul etaj al unui imobil de birouri poate deveni loc de relaxare, de socializare, chiar de lucru, cu ajutorul unui acoperiș verde intensiv, cu plante spectaculoase, flori, arbuști, chiar arbori.

Interesant este faptul că acoperișurile verzi sunt dorite nu doar în orașele aglomerate, ci și în zone rurale, în mijlocul naturii, acolo unde nu sunt necesare măsuri de ecologizare, ci ca metodă de integrare în peisaj, ca o confirmare a dorinței de a interveni cât mai puțin asupra naturii sălbatice. Bineînțeles, un sistem de acoperiș verde modern presupune anumite caracteristici (ca sol și specii de plante), dar natura are această virtute, de a se prezenta ca un tot unitar, în care accentele se pierd în nuanțe de verde și contururi familiare.

Termo-hidroizolarea acoperișurilor terasă nu mai este de multă vreme o optimizare facultativă a construcției, ci o lucrare obligatorie, prevăzută în proiect, indiferent dacă spațiul de dedesubt este locuit sau nu. Pierderile de căldură la acest nivel sunt importante, iar infiltrațiile printr-un sistem de membrane de slabă calitate pot zădărnici munca celor care s-au străduit să ducă la bun sfârșit o construcție solidă și finisajele aferente. De aceea, calitatea materialelor și execuției trebuie să fie dincolo de orice suspiciune. Un sistem de acoperiș verde face ceea ce face orice sistem termo-hidroizolant și, cu un mic plus de resurse, readuce viața într-un peisaj aparent compromis, pentru că natura găsește totdeauna resurse de a se regenera. 

Arhitectul găsește la Bauder soluții pentru orice sistem de terasă, oricare ar fi solicitările beneficiarului și, în plus, găsește consultanța necesară adaptării la proiect. În spate, se află experiența a mii și mii de terase verzi proiectate, executate, verificate în decenii de exploatare, în orice condiții de mediu, de la zone tropicale, deșertice sau umede, la zone reci, oceanice, sau subpolare.

Datorită proiectării unor sisteme flexibile, adaptabile oricărui tip de strat suport beton, lemn, metal etc.), Bauder poate veni cu soluții atât pentru o clădire nouă, prevăzută din start cu acoperiș verde, cât și pentru construcții supuse renovării, reconversiei sau remodelării. Odată cu schimbarea acoperișului, toată clădirea capătă noi valențe, este privită într-o altă lumină, din exterior și interior, se deschide către mediul înconjurător prin spații înverzite, devenind mai prietenoasă cu utilizatorii și cu spațiul urban. Ansamblurile rezidențiale, nou construite sau reabilitate în cadrul programelor de eficientizare energetică, pot deveni prin terasele lor surse neprețuite de oxigen, bariere și colectoare de praf sau substanțe nocive, mediu propice dezvoltării unei mici faune urbane, care găsește aici resurse nebănuite.

 

 

BAUDER ROMANIA

P-ța 1 Mai nr. 4-5, 400141 Cluj-Napoca

Tel: +40 264 20 66 38 email: info@bauder.ro

Fax: +40 264-20 66 39

www.bauder.ro

Cluj: 0745 326 690; 0748 227 767

Timişoara: 0744 393 113 | Moldova: 0744 790 987

Bucureşti: 0746 030 335; 0744 790 987

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri