Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe include și terasele!

Terase » Termoizolatii | 11 martie 2012


Blocurile de locuințe construite în ultimii ani au putut beneficia de o termoizolare corespunzătoare a teraselor de deasupra ultimului etaj, conform normelor în vigoare, tehnologiilor momentului și tehnicilor de punere în operă. Nu același lucru se poate spune despre blocurile construite înainte de 1990. Acestea, pe lângă faptul că au fost gândite în spiritul unei prost înțelese performanțe economice (ieftine, și nimic mai mult), nici nu au avut la dispoziție expertiza constructorilor și producătorilor din țările dezvoltate, unde se vorbește de câteva decenii bune despre eficiența energetică a locuințelor.Neglijarea teraselor

O simplă hidroizolare, eventual acoperită cu diverse materiale (nisip de cuarț, pietriș, dale) a fost considerată suficientă pentru momentul respectiv – în cazul blocurilor mai vechi nici nu exista o soluție practică la îndemână. Drept consecință, aceste terase au devenit cele mai întâlnite surse de discordie în cadrul asociațiilor de locatari. Rare au fost situațiile în care aceste asociații au înțeles de la început că reabilitarea terasei de peste ultimul etaj este o responsabilitate a tuturor, și nu doar a celui afectat direct, căruia îi plouă în apartament sau are tavanul și pereții plini de igrasie. Când a venit vorba despre reabilitarea termică a locuințelor, conform programului guvernamental, a apărut o altă problemă: modul în care au fost evaluate aceste terase. În primul rând, după lege, în lipsa proiectării unei terase izolate conform normelor în vigoare, beneficiarii nu pot obține autorizație de construcție pentru lucrare, respectiv certificat energetic pentru clădire, deci nici fonduri conform programului național de reabilitare termică. În cazuri de acest gen, reabilitarea poate fi făcută doar din fonduri proprii, cazuri extrem de rare, pentru că majoritatea asociațiilor au avut interesul de a beneficia de susținerea statului, în cuantum de circa 80% din valoarea lucrării (fonduri prin intermediul ministerului de resort și de la bugetele locale). Rezultatul este că nu toate lucrările de reabilitare termică au vizat și terasele aferente.

Termo -hidroizolarea acoperișurilor tip terasă

La stabilirea soluţiilor de reabilitare termică se ţine seama de starea (gradul de deteriorare) straturilor hidroizolante şi termoizolante existente, putându-se identifica următoarele situaţii:

A) Starea hidroizolaţiei şi a stratului termoizolant nu este corespunzătoare. Reabilitarea termică a acestora presupune:
  • îndepărtarea tuturor straturilor existente până la faţa superioară a betonului de pantă;
  • refacerea acestora în condiţiile înlocuirii stratului termoizolant existent cu un nou strat termoizolant, de calitate şi grosime corespunzătoare noilor cerinţe.

B) Starea termoizolaţiei existente este bună, dar hidroizolaţia este deteriorată şi se impune refacerea ei. Reabilitarea termică a acestora constă în:
  • îndepărtarea straturilor până la hidroizolaţia existentă, în condiţiile menţinerii ei cu funcţie de barieră contra vaporilor şi a menţinerii stratului termoizolant existent;
  • montarea unui strat termoizolant suplimentar, de calitate şi grosime corespunzătoare noilor cerinţe;
  • montarea celorlalte straturi, inclusiv a straturilor hidroizolante.

Acoperişuri cu pante mari şi pod (şarpantă)

Soluţia de reabilitare termică a unui astfel de acoperiş se stabileşte în urma unei expertize tehnice de specialitate (cerinţa privind economia de energie şi izolarea termică). În principal, aceasta se realizează prin:
  • curăţirea și nivelarea suprafeţei suport (planșeul peste ultimul etaj);
  • aplicarea unei bariere contra vaporilor;
  • aplicarea unui strat termoizolant;
  • aplicarea unui strat de separare (folie polimerică, material geotextil etc.);
  • montarea unui strat de pardoseală.


150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017