Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
RENOVARE AMPLĂ: Pereți, fațade, planșee

Mansarde » Solutii de amenajare spatiala | 22 ianuarie 2020

 

Situația de pornire – clădire construită in 1928, in stil neoromanesc, masivă, camere cu dimensiuni generoase, cu peste 3,5 m inălțime și stucaturi la plafon respectiv lambriuri și elemente decorative din lemn in planul pereților. Aceasta desigur era situația la construirea imobilului, respectiv la ultima renovare, după cutremurul din 1977, cand autoritățile comuniste au intreprins o amplă operațiune de consolidare/reparare a clădirii.

 

Totuși, după peste 4 decenii de dezinteres și nicio investiție de întreținere / reparații și finisaje, noii proprietari au găsit pe teren o situație de plâns, la propriu. Pereți negri, înecați în funingine, zone ample de igrasie persistentă, tencuială căzută pe zone mari, parchet scos parțial pentru trasee improvizate de aducțiune apă/scurgeri, sobe mai mult sau mai puțin funcționale – o inovație a locatarilor a constat în folosirea sobelor cu gaz și pe lemne, deloc o opțiune fericită nici din perspectiva siguranței nici a prezervării finisajelor. Mai cu seamă tavanele prezentau serioase deteriorări, tencuiala fiind căzută pe zone ample, fiind chiar pe alocuri vizibilă amprenta armăturii planșeelor.O remarcă vizavi de aspectul general al fațadei – tâmplăria originală arcuită din stejar a fost mascată parțial cu polistiren, parțial acoperită cu geam termopan dar nu în dimensiunile originale, partea superioară în arc fiind omisă – rezultatul arăta rău și din exterior, și din interior, dând senzația de neterminat, de neunitar, având în vedere că restul ferestrelor fațadei aveau ramele originale arcuite. Noii proprietari și-au dorit renovarea din temelii a etajului în discuție, poate cel mai frumos al clădirii, singurul prevăzut cu balcoane și spații de locuit exclusiv. Înainte

de orice însă, au apelat la un structurist autorizat, care a certificat starea clădirii și îndeosebi a planșeelor din beton armat. S-a dovedit o investiție foarte bună, chiar dacă făcută intuitiv la momentul 0, deoarece din perspectiva structurală clădirea nu necesita nicio intervenție – zidurile de diafragmă era intacte, fără crăpături, stâlpii din rânduri de 3 cărămizi întrețesute așijderea, singurele probleme fiind de ordin estetic și de consolidare a tencuielii planșeelor, extrem de deteriorată de infiltrațiile apelor meteorice dar și de fumul persistent creat în fiecare sezon rece de sobele necurățate și improvizate chiar în unele încăperi.

 

Intervenție la interior

Pentru o reușită a lucrării, proprietarii au mers pe un sistem profesional, optând pentru gama Masterplast, ale cărei componente includeau masă de șpaclu și reparații premium, plasă de armare din fibră de sticlă, tencuială fină de acoperire și în final lavabilă de bună calitate și cu conținut de silicon pentru mărirea elasticității. Propriu-zis, a fost mai întâi îndepărtată complet tencuiala veche, straturile de glet, acolo unde mai existau, meseriașii insistând până au ajuns la placa din beton. Peste această s-a aplicat mai întâi o masă de șpaclu pentru egalizare și apoi, a doua zi, pe toată suprafața a fost fixată deopotrivă mecanic și chimic o plasă specială de armare din fibră de sticlă 110 gr, cu țesătură specială dublă, având ochiuri de 10x10 mm, numită rabitz după denumirea plasei de armare a pardoselilor. Din declarațiile echipei de meseriași care au realizat lucrarea, plasa este elastică și realizează o consolidare optimă a suportului, iar tencuiala foarte lucrabilă, aceste componente ale sistemului asigurând în final un suport perfect pentru finisaj.

O dificultate a lucrării, dincolo de înălțimea mare a încăperilor ce a implicat folosirea unei schele de șantier peste tot, a constat pe de o parte în culoarele înguste, fix cât să treacă o schelă montată, dar mai ales în dimensiunea mare a sufrageriei, de aproape 30 mp, planșeul acesteia fiind și cel mai deteriorat după cum se poate vedea în fotografii.

În fine, stucaturile existente perimetral pe tavan au fost refăcute cu baghete de polistiren, deoarece originalele din ipsos erau imposibil de refăcut și refolosit.

Dificilă a fost și realizarea glafurilor exterioare după montarea ferestrelor pe golurile

originale. Deoarece pe exterior aspectul fațadei era bun și nu impunea ridicarea unei schele pe exterior, glafurile au fost finisate din interior, scoțând în prealabil geamul. A rezultat în final un apartament mare, cu pereți perfect drepți și tavane ca noi, zugrăvit în nuanțe deschise, contrastante cu elementele ornamentale din lemn închis la culoare. Cu prilejul renovării ample au fost schimbate complet și toate instalațiile electrice și termice ale clădirii. Deoarece vechile sobe au fost scoase, nefiind originalele Meissner ci niște implanturi din anii 70, s-a putut interveni și în golurile din zidărie aferente coșurilor de fum și diferitelor deschideri practicate în pereții

respectivi de-a lungul timpului. Astfel, acum pereții în discuție sunt compleți, cu rânduri de zidărie întreagă, tencuită apoi cu plasă de armare din oțel pentru consolidare suplimentară.

 

Intervenția pe exterior

Una dintre cele mai dificile lucrări a constat în intervenția pe exteriorul clădirii din câteva considerente – (1) sageacul din lemn era spart pe o porțiune la colțul clădirii pe unde intrau zeci de porumbei și pătau specific fațada, (2) jgheabul de aducțiune a apei pluviale nu se îmbina cu burlanul și (3) tencuiala fațadei era pătata pe o zonă de cca 2 mp de funinginea care nu putea ieși pe coșurile necurățate...

Dată fiind configurația curții și terenului, nu se putea interveni cu macara cu nacelă, această neputând intra pe poarta de joasă înălțime-cca 2,5 m în punctul cel mai înalt. S-a optat așadar pentru ridicarea unei schele profesionale de șantier până la înălțimea necesară, operațiune destul de dificilă din cauza îngustimii zonei de manevră. Totuși, în circa o săptămână au fost realizate toate lucrările, inclusiv finisarea unor ample zone de fațadă cu tencuiala distrusă de timp, dar și

finisarea glafurilor geamului băii, lăsate așa pur și simplu de foștii locatari.

Cât privește ornamentele care bordează ferestrele, acestea erau destul de bine prezervate, lucru de natură a depune mărturie pentru grija cu care se construia pe vremuri. Totuși, se impunea pe alocuri finisarea lor, operațiune realizată cu același material din gama Masterplast.

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri