Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Restaurare rulouri exterioare interbelice

Sisteme iluminare » Sisteme de umbrire | 29 ianuarie 2021

 

În ultima ediție a revistei am abordat tema jaluzelelor clasice din lemn întâlnite în construcțiile interbelice și care cu o minimă intervenție (re)devin perfect funcționale. Relativ la operațiunile necesare de restaurare și mentenanță, am discutat cu domnul Nicolae Petruș, unul dintre puținii specialiști care mai activează în acest domeniu în București.

 

La renovarea casei jaluzelele din lemn au fost scoase, curățate, revopsite și unse dar cu toate acestea rulau greu, chingile erau rupte și mecanismele de acționare nu funcționau. Se impunea o mână de specialist dar lucrurile s-au dovedit mai complicate decât păreau. Am sunat câteva firme care anunțau că se ocupă de restaurări jaluzele – când ajungeam la vechimea și dimensiunile ferestrelor discuția se bloca, ne spuneau că ne ajută cu înlocuirea, că au produse noi și oferă garanție. Alții ne recomandau jaluzele din metal, cu acționare electrică. Minunat, dar nu aveam nevoie de așa ceva. Doream pur și simplu un meșter care să schimbe chingile și să repare mecanismele, dacă se puteau repara, respectiv să le înlocuiască complet. Dar să lase jaluzelele pe poziție. Salvarea a venit de pe un forum, unde un domn povestea cum și-a restaurat el un apartament, inclusiv rulourile. Ne-a dat contactul meș­terului, l-am sunat și în 2 zile aveam rulouri ca noi. Prețul ni s-a părut accesibil, cam cât o masă la un restaurant decent pentru o fereastră. Mecanismele au fost luate de meșter în atelier pentru reparație și aduse a doua zi când le-a și montat. Nu s-a produs deranj deloc, mai ales că apartamentul în discuție era ocupat. Durata intervenției a fost de cca 4 ore.

 


 

Pentru că suntem încredințați că mulți dintre dum­nea­voastră aveți nevoie de o intervenție profesională asupra jaluzelelor, am luat un scurt interviu domnului Nicolae Petruș, unul dintre puținii specialiști încă activi pe piață, în care ne-a explicat principalele operațiuni pentru a vă bucura de rulouri ca noi, chiar dacă în realitate sunt aproape centenare.

 

Ce ați făcut exact la noi?

 Am găsit un aparat de operare stricat, chingă ruptă. Afară de aceste reparații nor­ma­le, am practicat o ungere a mecanismului și a căii de rulare. Această operațiune este foarte importantă mai ales la piesele vechi care nu trebuie deloc forțate-se aplică pe­rio­dic vaselină pe șinele laterale, ca să culiseze ușor lamelele pe rama metalică.

 

Deși se acționau mai greu, rulourile noastre erau operabile totuși. Cum de au rezistat 95 ani? Tot ce știm despre ele este că sunt originale, fiind fabricate la Munchen în 1926, precum și scrie pe placheta lor.

 Aveți norocul unor rulouri premium, chiar și pentru vremurile acelea când lu­cru­rile oricum se făceau mult mai durabil. Sunt rulouri cu prindere pe lanț, mult mai bune decât cele pe lame de oțel, care țin mai puțin. Cele de față au 5 lanțuri duble, câte 2 la fiecare punct de prindere. Rezistența lor este foarte mare, practic fiecare lamelă este legată de cele alăturate cu 5 bride duble din lanț.

 În plus, au fost ferite fiind la un parter înalt, nu foarte sus, aici n-a bătut foarte agre­siv nici ploaia nici vântul, cum se întâmplă la etajele superioare.
 Aș vrea să menționez că rulourile se conservă cel mai bine în poziție perfect verticală, ca să se distribuie egal greutatea lor – uneori considerabilă, în cazul ferestrelor de mari dimensiuni. Nu trebuie ținute mult timp depărtate, deoarece devin expuse ploilor și se ondulează în timp, deoarece greutatea lor apăsa asimetric și le încovoaie.

 

Ce avantaje aduc aceste rulouri clasice?

 Păi în primul rând vorbim de un avantaj de ordin estetic – rulourile clasice sunt din lemn veritabil. Cele moderne și mai ieftine sunt din aluminiu și umplute cu spumă. E altă textură, la multe case vechi nici nu se po­trivesc. Nu sunt deloc potrivite nici la in­­terior, strică aspectul spațiului. Apoi, sunt foarte durabile. Ale dvs au re­zis­tat deja peste 90 de ani și vă asigur ca după reparația de acum mai țin fără nicio problemă alți 20 de ani. Desigur, nici atunci nu vor trebui schimbate, doar eventual re­parate din nou dacă cedează mecanismul de tragere.

 

Aleg beneficiarii caselor vechi să-și repare rulourile?

 Din ce în ce mai mulți. Totuși, în mare parte răul a fost deja făcut – la multe apar­tamente s-au schimbat cu totul și ferestrele cu termopane, iar meseriașii care au lucrat au eliminat și rulourile, deși se puteau păstra. Pot spune că în 90% dintre cazurile în care s-au montat termopane la scoaterea tocului vechi s-au eliminat și jaluzelele originale. Am avut lucrări în care la scoaterea vechii lemnării au rămas goluri de 20-30 centimetri, se lucrează foarte neglijent, pur și simplu se bagă ranga sub toc și se forțează.  Lucrări am avut peste tot, dacă beneficiarul dorește să salveze rulourile din lemn nu se poate să nu reușim.

Majoritatea au probleme de înțe­penire, de defectare a mecanismelor care se pot rezolva. Partea  estetică, la fel, fiind din lemn se pot revopsi, curăța, băițui. Singurul caz în care e mai dificil este atunci când lamelele din lemn se rup, nu le poți înlocui decât rar. Deși există ateliere nu mai avem aceeași calitate a scân­durii. De pildă, la dvs avem lamele din brad sălbatic foarte dur, tratat special împotrivă intemperiilor. Gân­diți-vă că aceste lamele nu  s-au deformat, umflat, fisurat în aproape 100 de ani de operare și expunere la ger, arșiță etc. 

 

Aveți ucenici, tineri care să învețe această meserie?

 Din păcate, nu. În acest domeniu aproape că nu mai sunt meseriași. Mulți știu doar să schimbe o chingă,  o lamă, dar nu știu să repare tot angrenajul. Eu am apucat vremea când am făcut școală profesională 3 ani și apoi am lucrat în meserie la cooperativă, înainte de revoluție. Acum nu mai sunt nici școli, și din păcate, deși există cerere, nu mai poți plăti un om ca să-l ții doar pentru această meserie. De pildă, eu am în jur de 10 lucrări pe lună, uneori mai puține. Nu pot rezista doar din ele, am și un job de fochist la o școală. Dar nu renunț, pentru că îmi plac meseria.

 

NICOLAE PETRUŞ

Jaluzele - Reparaţii - Confecţii - Rulouri

Exterioare din Lemn şi Vopsit

Telefon: 021.351.35.03

Mobil: 0729.214.497

 

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU


Vezi arhiva de reviste

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri