Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...




RESTAURARE tavan casetat

Mansarde » Solutii de amenajare spatiala | 09 octombrie 2020

 

Toate datele din industrie arată că în ciuda pandemiei, apetitul pentru construcții și renovări mai ales nu a scăzut. Magazinele de materiale sunt pline de la începutul anului iar meșterii buni au agenda încărcată pe luni în avans. Lunile de repaos forțat de la începutul primăverii au determinat mulți români să facă în sfârșit lucrările pe care le amânau de la un an la altul din lipsă de timp.  Publicăm în paginile de față o renovare mai specială, având ca obiect un tavan casetat ce împlinește anul acesta frumoasa vârstă de 90 de ani.



 

Tavanul e piesa de rezistență din casa scării ample de acces la etaj, spațiul fiind folosit preponderent la petreceri și drept sufragerie. Înaintea naționalizării casei, în funcțiunea inițială, ușile triple ale camerelor învecinate se deschideau complet la evenimente, luând naștere un spațiu deschis de circa 100 mp. Deoarece casa a fost folosită de mai multe familii după război, aceste uși au fost blocate iar scara interioară elegantă a devenit spațiu comun de acces. Nimeni nu s-a mai preocupat de casa scării, deși considerăm că este cea mai elaborată și mai interesantă zonă a clădirii.

După mai bine de 60 de ani de neglijare, spațiul arăta rău. Plafonul casetat se scorojise, la îmbinarea cu pereții era igrasie și mucegai, traseele de instalații atârnau neglijent (și destul de nesigur conform standardelor actuale) și nici nu se mai punea problema ca instalația de iluminat să mai funcționeze. Geamul dinspre stradă fusese obturat cu sticlă mată și bătut în cuie, stând închis zeci de ani. În fine, spațiul era „înnobilat” cu un PVC ieftin, vechi și murdar, deși dedesubt se găsea o pardoseală din stejar cu un grad de finisare ridicat.



Totuși, și în cazul nostru, orice rău s-a dovedit a fi spre bine. Tendința locatarilor de a improviza și de a segmenta spațiile s-a dovedit benefică pentru că a prezervat finisajul original. Geamul bătut în cuie a putut fi deschis și restaurat, tâmplăria rămânând nefolosită multe decenii. Ușile obturate cu tego și gips-carton mai recent au fost ferite de tendințele de înlocuire cu termopan, cum s-a întâmplat la unele apartamente ale casei, iar parchetul de sub PVC a rămas ferit de agresiuni și chiar de intemperii, căci aco­perișul deteriorat lăsa să treacă apa, la ploi mai serioase în casa scării…

  La renovarea acestui spațiu proprietarii au decis să folosească toate elementele originale existente din fericire pe poziție, executând în ordine cronologică următoarele lucrări – desfacerea vechii tâmplarii, cu­ră­țarea acesteia de vopsea și murdărie, șlefuirea și apoi băițuirea în nuanța originală, re­novarea pereților, rașchetarea și – unde se im­punea – înlocuirea parchetului, schim­ba­rea completă a instalației electrice și eli­­­minarea sobelor din planul parterului, cele exis­tente pe poziție nefiind originale, ci modele nein­teresante de ani 80.



 

Tavanul a rămas ultimul deoarece pre­su­punea o serie de lucrări preliminare înaintea abordării propriu-zise. În primul rând s-a încercat re­pa­rarea și verificarea instalației electrice existente din construcție în spatele finisajului. O înlocuire completă a acesteia ar fi presupus deteriorarea caroiajului decorativ original, lucru cu care proprietarii nu au fost de acord.

Așadar cu ocazia schimbării instalației casei au fost identificate câteva fire în doze ce puteau deservi plafonul, dar niciunul funcți­o­nal. S-a reușit după încercări repetate să fie identificat firul rupt, din fericire situat aproape de doză. Merită notat că instalația originală este din cupru și funcționează perfect în ciuda vechimii.

O altă lucrare dificilă a constat în resta­u­rarea ornamentelor circulare ce fixează becurile în plafon, câteva fiind  refăcute din ipsos și apoi aplicate pe poziție.

Înainte de a zugrăvi plafonul s-a decis păstrarea cromiei originale, în care tavanul are o nuanță ușor mai închisă decât pereții, tratați în alb. Deși în general se întâmplă invers, tavanul fiind mai deschis decât pereții, aici e indicat să fie mai închis deoarece când se aprinde lumina se produce un contrast foarte reușit.

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri