Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...SICERAM: acoperișuri pentru monumente istorice din Sighișoara

Invelitori » Tigla Ceramica | 19 iunie 2017

Acoperis istoric Sighisoara

Fondat în secolul al XII-lea de către sașii aduși în zonă de regii maghiari, Sighișoara este un orășel medieval foarte bine conservat, cetatea acestuia fiind locuită și în zilele noastre. Farmecul și valoarea istorică a numeroase clădiri și străzi ale orașului au determinat includerea lor în patrimoniul UNESCO.

 

Situată în centrul României, pe Valea Târnavei Mari, la 279 kilometri de București și în apropierea altor importante orașe ale țării (Sibiu – 91 kilometri, Brașov – 117 kilometri, Târgu Mureș – 51 kilometri), Sighișoara reprezintă prin locație, condiții geografice, tradiții, evenimente culturale și mai ales prin istoria sa fabuloasă un punct de atracție major pentru turiștii din toate regiunile țării și din străinătate.

Povestea cetății începe cu mult înaintea zidurilor păstrătoare de istorie și legendă, ce mai stau încă și astăzi în picioare. Întreaga zonă, cu Valea Tarnavei Mari, cu Dealul Turcului sau vatra orașului de astăzi au fost locuite încă din preistorie, ajungând până la noi numeroase artefacte ce fac dovada vechimii locuirii umane în acest perimetru. Numeroase arme, obiecte de cult, podoabe, statuete etc. se găsesc astăzi în muzeele Sighișoarei.

La numai cinci kilometri de Sighișoara se află Dealul Turcului, un loc încărcat de vestigii istorice din epoca bronzului și chiar mai vechi. Numit în literatura de specialitate Wietemberg, locul a împrumutat acest nume unei întregi culturi arheologice din epoca bronzului, cultură ce acoperă întregul podiș al Transilvaniei.

Începuturile cetății medievale Sighișoara sunt plasate de către cronicarul sighișorean Georgius Kraus în anul 1191. Conform acestuia, inițial cetatea a fost construită doar pe vârful dealului înalt de 425 m. Așezat în mijlocul localității, dealul poartă și astăzi numele de "Dealul Cetății".

Acoperis istoric din Sighisoara

 

Turnul cu Ceas și Biserica din Deal


Sunt greu de enumerat principalele obiective turistice ale Sighișoarei și, mai ales, de stabilit o ierarhie a acestora. Totuși, Turnul cu Ceas se evidențiază în mod clar. Construcție emblematică a Sighișoarei și a Transilvaniei, Turnul cu Ceas a fost ridicat în partea de est a platoului inferior al cetății. Construit în scopuri militare, pentru paza porții localității, turnul a găzduit și Sfatul Cetății până în anul 1556. Această dublă funcțiune a conferit încă de a început turnului un aspect nu doar impresionant și puternic, ci și elegant.
Construcția are la bază o prismă dreptunghiulară, prezintă cinci niveluri, care împreună cu balconul și acoperișul piramidal au o înălțime de 64 m.
În 30 aprilie 1676 acoperișul a fost distrus de un puternic incendiu, iar în 1677 a fost refăcut de către meșterii Veit Gruber din Tirol și Filip Bonge din Salzburg. Reparat de mai multe ori (1775, 1804), acoperișul capătă înfățișarea actuală în anul 1894, când vechea învelitoare a fost acoperită cu țigle multicolore smălțuite, iar pe fațada dinspre orașul de jos s-au pictat cele două embleme și inscripția cetății. Turnul primea la începutul secolului al XVII-lea un orologiu prevăzut după moda apuseană, cu statui din lemn înfățișând pe zeii păgâni ce personificau zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și Soarele.
Actualul mecanism este realizat în 1906, iar motorul electric a fost adăugat în 1964. Din 1899 Turnul cu Ceas adăpostește muzeul de istorie al orașului.

 În urmă cu câțiva ani, SICERAM S.A. a realizat țigla solzi glazurată, special pentru Turnul cu Ceas, pentru a înlocui țiglele lipsă de pe acoperișul acestuia sau care s-au deteriorat o dată cu trecerea anilor.

 

Fiind una dintre puținele biserici din Transilvania cu criptă sub cor, Biserica din Deal este situată în zona cea mai înaltă a Dealului Cetății. Acolo se ajunge urcând cele 175 de trepte ale Scării Acoperite. Construită în 1345, Biserica impresionează prin stilul gotic și reprezintă cel mai important monument arhitectonic al orașului. Arheologii au descoperit că actuala biserică a fost ridicată pe temeliile unei foste capele romanice de pe la 1200. Patru dintre contraforții exteriori sunt decorați cu sculpturi din piatră datând din secolul al XIV-lea, reprezentând ”Închinarea Magilor”. În interior se remarcă amvonul în stil gotic, strana mare a corului, precum și plăcile de mormânt executate de vestitul sculptor Elias Nicolai în secolul al XVII-lea.

În anul 1996, acoperișul Bisericii din Deal a fost complet refăcut, țigla fiind realizată manual de SICERAM S.A., după modelul vechi, existent pe acoperiș la momentul respectiv.

 

SICERAM SA

Tel.: 0265-771.797

E-mail: office@siceram.ro

www.siceram.ro

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017