Ursa

ULTIMELE STIRI

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Șindrilă din lemn de cedru pentru o casă „ultra-verde

Invelitori » Invelitori istorice | 09 octombrie 2020

 

Această casă verde, certificată LEED*, se numește casa Cocon, datorită anvelopei ei ro­tunde. Fațada și acoperișul din șindrilă formează spre vecinii din nord și vest o învelitoare ase­mă­nătoare unui cocon de vierme de mătase. Această jumătate de casă rotunjită conferă adăpost și intimitate. Cealaltă parte a casei, orientată spre sud și creată din sticlă iluminează și captează palele de vânt, oferind o priveliște nestingherită. Șindrila din cedru se îmbină cu paleta de materiale din cartierul istoric unde este amplasată. Prin adaptarea la condițiile de la locul construcției, și cu ajutorul tehnologiilor de captare a energiei naturale cum sunt panourile foto­voltaice, designul arhitectural deservește atât mediul, cât și starea de bine a locatarilor. 

 

Protejează ca un cocon

Casa cu înălțime de aproape 5 metri este împărțită în două: partea în formă de “cocon” opac, acoperit cu șindrilă din cedru galben care oferă intimitate și partea de trans­parență cristalină care permite pri­veliști netulburate. Curenții termali dinspre pereții de la nord și vest, acoperiți aproape în întregime de șindrilă din lemn de cedru, resping ume­zeala și rețin căldura, oferind totodată spațiu privat.


 


Proiect inovator din șindrilă de cedru în deplină armonie cu natura

Desfășurată pe o suprafață de 527 m2 în formă de „L”, a fost restricționată de legislația din zona amplasării la cel puțin 10 m de proprietățile vecine. Din fericire, priveliș­tea cu zone verzi aproape de mare are orientarea spre sud și est, prin urmare, fațada sudică din sticlă are atât priveliști, cât și încălzire pasivă.

Curenții termali dinspre pereții de la nord și vest, acoperiți aproape în întregime de șindrilă din lemn de cedru, resping umezeala și rețin căldura, oferind totodată spațiu privat.  Ușile mari fără îmbinări co­nec­tează locuitorii la mirosurile, texturile și sunetele din grădină. În această structură, care este în armonie cu peisajul, se obține o temperatură confortabilă, în principal prin metode pasive. Ușile culisante se deschid ca să prindă briza dinspre mare care domolește temperaturile ridicate din lunile de vară.

Pe timpul iernii, fațada de sticlă sto­chează căldura soarelui sudic, iar vara, jaluzelele interioare reduc căldura cu 50%.

Experiența senzorială a soarelui într-o structură care este jumătate opacă și jumătate complet expusă razelor ghidează designul arhitectural. În jumătatea cristalină și transparentă a cabanei lumina soarelui este filtrată prin lucarne colorate, sau se reflectă în bazinul de apă și trece prin fațada de sticlă. Luminatoarele de deasupra holului din aripa cu dormitorul sunt create după teoria cromatică a lui Goethe, be­neficiind de luminatoare cu forme geo­metrice și licăriri de lumină din apă, folosite și de J.M William Turner în picturile sale cu soare pe apă, din secolul 19.
Culorile trec de la roșu vermilion, care semnifică apusul și odihna, deasupra dormitorului, până la galben intens, care semnifică răsăritul și activitatea, cel mai aproape de camera de zi.

Lumina ajunge la interior pe pereții ovali și groși din spate, străpunși doar de câteva ferestre mici. Lumina diurnă, reflectată peste amenajările interioare, se conectează cu ritmul solar de-a lungul zilei, redirecționând atenția către bioritmurile ciclurilor solare din fiecare anotimp, mar­când orele în timp ce se mișcă încet peste peticele colorate. Scopul ei este să fie un ecran de proiecție cinematografică, forma sa rotundă făcând jocul de umbre, plim­bând ca într-un cocon un val care se sparge pe suprafața lui.

*LEED este un sistem recunoscut inter­na­țional de certificare a clădirilor verzi. Res­­pectarea standardelor LEED înseamnă că o construcție sau sistem de construcții a fost proiectat și construit folosind strategii de îmbunătățire a performanțelor care con­tează: economisirea energiei, consumul eficientizat al apei, reducerea emisiilor de CO2, calitate îmbunătățită a mediului de locuit și gestionarea responsabilă a re­surselor.

 

An: 2019; Arhitect: Nea Studio

Fotograf: Caylon Hackwith

 

 

Georoof  este furnizor de sistem com­plet de acoperiș din șindrilă din lemn de cedru, cu montaj gratuit și garanție integrată - mano­peră și produs.

 

GEOROOF

Tel: +40 723 377 000

office@georoof.ro

www.georoof.ro

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri