Ursa

ULTIMELE STIRI

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

FII DIFERIT! Alege acoperisul GERARD. Promotie pana la 31 iulie.

Final Distribution, importatorul  exclusiv in Romania a...

Novatik Slate si Novatik Wood – cele mai noi profile din portofoliul Final Distribution

Final Distribution, producatorul brand-ului Novatik, a lansa...Terasele verzi și acoperișurile intensive

Terase » Acoperisuri Verzi | 20 iunie 2017

Ioana Mircea, urbanist peisagistIoana Mircea, Urbanist Peisagist
ioanaalexandramircea@yahoo.com

Pentru a amenaja terase înverzite, sau acoperișuri verzi intensive, este nevoie de crearea unor condiții propice pentru acomodarea unor plante de dimensiuni medii spre mari, însoțite de finisaje pentru a crea platforme și alei, a încorpora elemente decorative și mobilier pentru utilizarea spațiului. Din punct de vedere tehnic, există o soluție optimă, formată din straturi succesive de hidroizolație, drenaj și protecție, ce trebuie să acopere întreaga suprafață a terasei sau acoperișului pentru a fi eficientă. Indiferent dacă pe suprafața respectivă se va planta, sau se vor face alei cu dale, deck-uri, sau suprafețe cu pietrișuri decorative, sistemul trebuie să fie continuu pentru a proteja clădirea și a oferi un bun suport elementelor aplicate ulterior.


Gradina amenajata de peisagist

 
Amenajare curte interioara, peisagist

În funcție de amenajarea dorită și de vegetația propusă, parametrii acestor straturi de protecție diferă, pentru a reține sau drena cantități mai mici sau mai mari de apă. Compania producătoare Bauder, cu o experiență îndelungată în acest domeniu, a optimizat acești parametri pentru a obține trei sisteme de acoperișuri verzi intensive ce acoperă întreg spectrul de nevoi al unei astfel de amenajări. În toate cele trei cazuri uzuale, între sistemul pentru acoperiș verde și structura acoperișului sau terasei se va pune o folie de egalizare și separație prin care este evitat contactul dintre stratul de termoizolare existent și cel de hidroizolare pentru sistemul intensiv. Se mai poate adăuga de asemenea o barieră antirădăcini de tip BauderPlant E, în cazul în care speciile de plante utilizate sunt mai agresive, cu un sistem radicular invaziv. Procesul de producție al elementelor este unul sustenabil, ce folosește materiale reciclate, reducând consumul inutil de materie primă.

 

Trei sisteme de bază

Primul sistem intensiv este cel mai ușor, dar și cu cea mai mare retenție de apă. Este recomandat pentru acoperișurile ce vor avea multă vegetație și puține finisaje sau construcții pe terasă care să comprime straturile. Terasele sau acoperișurile amenajate cu acest sistem sunt mai mult pentru promenadă și relaxare ocazională, cu alei din lemn sau dale subțiri din materiale compozite, dispuse la distanță (tip pași japonezi) și elemente ușoare de mobilier din lemn sau metal – balansoare, băncuțe, scaune sau canapele.

Acest sistem este format de jos în sus din:

·        Strat de protecție FSM 600– cu o grosime de 4 mm, este un soi de pâslă din polipropilenă și poliester, comprimate mecanic și termic pentru obținerea unui strat cu o retenție de apă de circa 600g/mp și o densitate suficient de mare încât să nu permită pătrunderea rădăcinilor plantelor la substructura acoperișului.

·        Sistem de drenaj WSP 75 – este o placă din polistiren expandat, cu dren integrat, de 75 mm înălțime, cu o capacitate de rentenție de circa 21,5 l/mp și rezistență la compresiune de 35 kN/mp.

·        Voal de filtrare FV 125– strat cu o grosime de circa 1mm, din polipropilenă/poliester, ce separă substratul vegetal de placa pentru drenaj, astfel încât solul din substrat să nu colmateze sistemul și să oprească scurgerea apei.

 

Al doilea sistem intensiv este unul cu un grad de retenție a apei mai scăzut, dar cu o rezistență mare la compresiune, acceptând trafic și finisaje pietonale, dar și carosabile și construcții ușoare, de tip pergole și mobilier fix din lemn. Este format de jos în sus din:

·        Strat de protecție FSM 600, ca și în primul caz.

·        Element de dren DSE 60,un cofraj din HDPE, ce reține în jur de 17 l/mp și rezistă foarte bine la compresiune.

·        Voal de filtrare FV 125, ca și în primul caz.

 

Al treilea sistem intensiv conceput de specialiștii de la Bauder este unul ce admite un mix de zone pavate cu zone înierbate, precum și construcții mai solide și jardiniere zidite. Are cel mai mic grad de retenție a apei din cele trei sisteme, dar este cel mai potrivit pentru o amenajare de terasă tip grădină complexă, comportându-se ca un strat de drenaj clasic, din piatră spartă, dar având o greutate mai scăzută și o mai bună retenție a apei. Se poate spune că în cazul acestui sistem, dacă peisajul nu ar da de gol înălțimea amenajării, ai putea crede ușor că este vorba despre o cochetă curte urbană. Secretul acestui sistem stă în sistemul de drenaj utilizat. Componența sistemului este, de jos în sus, următoarea:

·        Strat de protecție FSM 600, ca și în primele cazuri

·        Sistem drenaj Bauder Mineraldrän BS 2/11 sau L 2/11 - este de fapt un strat format din piatră spartă, vrac, din șist expandat sau lavă, roci ușoare cu grad bun de retenție a apei – circa 15% din volum.

·        Voal de filtrare FV 125, ca și în primul caz

Se poate observa că diferența în cadrul sistemelor intervine la nivelul elementului de drenaj, acesta fiind cheia pentru adaptarea acoperișului sau terasei la tipul de amenajare dorit. O a doua diferență intervine la nivelul substratului vegetal, a cărui compoziție diferă în funcție de speciile de plante utilizate. El poate fi un amestec de turbă, perlit, lavă, piatra ponce, fibre vegetale, compost etc., în varii proporții, pentru a crea un sol potrivit pentru ceea ce va fi plantat.

 

Substratul și drenajul corect

Substratul pentru un acoperiș verde intensiv trebuie să fie ușor permeabil, pentru a drena surplusul de apă, dar cu un grad moderat de retențiepentru a nu se usca prea rapid și a da timp plantelor să absoarbă umezeala, fără a crea un exces care să ducă la putrezirea rădăcinilor. Nu în ultimul rând, substratul trebuie să fie bogat în substanțe organice pentru a servi drept nutrienți cu descompunere lentă, care să ajute la dezvoltarea plantelor într-un strat de sol mult mai mic decât cel în care cresc de obicei.

În acest sens, Bauder pune la dispoziție pentru acoperișurile intensive mai multe tipuri de substrat vegetal, printre care:

·        Bauder R-I – substrat reciclat, din țiglă split și perlit, în amestec cu o pătrime turbă tare, ca materie organică, având capacitate de retenție 50% din volumul propriu;

·        Bauder LB-I – din piatră ponce și lavă, cu 30% compost verde ca materie organică – capacitate de absorbție a apei de 50%;

·        Bauder LB-E – din piatră ponce și lavă, cu 20% compost verde ca materie organică – capacitate de absorbție a apei de 40%.

Aceste sisteme acceptă numai plante perene, ierboase și arbuști de mici dimensiuni, deoarece grosimea substratului este până la 30 cm. Plantele de mai mari dimensiuni, precum arbuștii înalți sau arborii pitici, au nevoie de un volum mai mare de sol decât cel ce poate fi oferit de aceste soluții. Pentru acestea se recomandă zidirea unor jardiniere ce pot acomoda vegetația dorită și pot fi parțial sau chiar total mascate de restul elementelor verzi sau de mobilier ori, dimpotrivă, pot fi folosite ca elemente decorative și de atmosferă.

 

O șansă pentru orașele noastre

Prin acoperișuri și terasele acestora, orașele din România au un imens potențial, nevalorificat de cele mai multe ori, unul care poate oferi locuitorilor o cu totul altă perspectivă, ba chiar o serie nouă de activități. Spre deosebire de majoritatea orașelor europene, cele din România oferă rareori posibilitatea unor priveliști panoramice, de ansamblu. Acoperișurile sunt o resursă neprețuită, care este aproape unanim ignorată la noi și pe care câțiva arhitecți și fotografi români se străduiesc de câțiva ani să o promoveze, prin imagini inedite ce oferă o perspectivă complet nouă locuitorilor asupra propriilor orașe. Eforturile lor au început să dea roade, pe măsură ce se deschid noi terase și restaurante amplasate „la înălțime”, oferind acest ingredient dorit. Interesul trebuie să meargă chiar mai departe de atât, deoarece, în special în zonele urbane dense, o terasă sau un acoperiș amenajat pot constitui o oază de vegetație care să îmbunătățească atât viața proprietarului, cât și a întregului oraș.

De cele mai multe ori, spațiile neconvenționale generează amenajările cele mai reușite, deoarece restricțiile pe care le impun pot fi valorificate de un bun designer pentru a crea ambianțe inedite, unice în acele spații. Ne-am obișnuit să ne uităm cu jind la cochetele balcoane și terase amenajate în Paris, să admirăm grădinile-terasă londoneze sau din New York, dar de ce nu am putea și noi să ne bucurăm de asemenea amenajări? Nu este deloc o imposibilitate. Orașele României nu duc lipsă de acoperișuri interesante și spații reziduale ce formează terase la înălțime, în special în zonele istorice, cu construcții de la început de secol XX. Trebuie doar puțin curaj și ajutor din partea unor specialiști pentru alegerea unor materiale și sisteme constructive care să protejeze clădirile existente, să nu le încarce inutil și să permită utilizarea spațiilor respective.

Prima metoda de utilizare, despre care am mai vorbit în trecut, este cea a amenajării unor acoperișuri verzi, în special extensive, cu plante mici, ce nu necesită mentenanța clasică de tipul tuns, săpat etc. Astfel de amenajări vin cu o seamă de beneficii pentru clădirea pe care sunt implementate și pentru zona în care se găsesc: fono- și termoizolarea clădirii, preluarea parțială a apelor meteorice, îmbunătățirea calității aerului prin purificare și generare de oxigen, dar și un peisaj atrăgător, pentru punctele din care poate fi observat.

Cea de-a doua metodă, cea intensivă, este de a crea din astfel de spații adevărate grădini la înălțime, care să poată susține unele activități caracteristice. Acest lucru este astăzi posibil datorită tehnologiilor moderne de construcții și finisaje, ba chiar devine o nevoie stringentă pe măsură ce zonele verzi, cu vegetație, ale orașelor devin insuficiente în raport cu presiunea exercitată de populație și traficul urban din ce în ce mai intens.

Marea provocare în proiectarea unor asemenea spații constă în armonizarea sistemelor constructive și elementelor tehnice necesare cu vegetația dorită, pentru a obține la final estetica generală căutată. Cel mai important este de reținut că orice balcon, terasă, acoperiș sau spațiu rezidual plan, la nivelul acoperișului, cu puțină creativitate și materialele potrivite, poate fi transformat într-un refugiu verde de invidiat.

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri
BifeSim 2017