Ursa

ULTIMELE STIRI

COILPROFIL a preluat denumirea celui mai puternic brand din portofoliu: METIGLA

Compania belgiană Coilprofil și-a schimbat din această va...

BIFE-SIM 2018 în casă nouă!

BIFE-SIM, cel mai important târg internațional dedicat ind...

Viitorul construcțiilor și tendințe în amenajări la Construct-Ambient Expo 2019

Romexpo redefinește târgurile Construct Expo și Ambient E...




Turnul Primăriei din Cluj-Napoca

Invelitori » Tigla Ceramica | 07 martie 2018

 

În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, nu departe de Piața Unirii, iese în evidență o clădire eclectică de sfârșit de secol XIX, proaspăt renovată, cu un turn impunător, amplasat la intersecția a două străzi, Calea Moților și Petru Maior. Reabilitarea acestei clădiri monument istoric, în care astăzi funcționează sediul primăriei și al consiliului local, s-a încheiat în vara anului 2016 cu finalizarea turnului și repunerea în funcțiune a ceasului acestuia, care emite de cîteva ori pe zi primele acorduri din Rapsodia Română a lui George Enescu. Renovarea turnului în sine a reprezentat o lucrare specială de montaj a acoperișului, cu operațiuni complexe de tinichigerie.     

 

Clădirea a fost ridicată în perioada 1896 – 1897 de către firma constructorului Benedek Endstrasser, după un proiect din 1895 al Alpár Ignác (1855-1928). Arhitectul budapestan Alpár Ignác se bucura de notorietate în epocă, el punându-și semnătura pe numeroase proiecte de palate administrative, școli sau bănci din Imperiul Austro-Ungar; guvernul maghiar a finanţat în ultima parte a secolului al XIX-lea construcţia de asemenea palate administrative, iar atelierul lui a executat cinci asemenea clădiri în Transilvania (Sighişoara, Târnăveni, Deva, Aiud și cea de față, din Cluj). Constructorului Benedek Endstrasser, un alt nume important al acelor vremuri, i se datorează de asemenea clădiri importante din oraș, precum Hotelul Melody, Palatul Căilor Ferate, Facultatea de Teologie Protestantă, Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Destinația inițială a edificiului despre care vorbim aici a fost de Casă a Comitatului Cluj, iar la acel moment edificiul satisfăcea cerințele practice ale unei asemenea instituții. Și ulterior a fost utilizată în scop administrativ, găzduind Consiliul Popular Judeţean (în perioada comunistă), respectiv Primăria și Consilul Local după 1990. La parterul clădirii a funcţionat, între 1974 şi 1993, şi redacţia revistei maghiare Korunk. Edificiul cu parter și două etaje are și două curți interioare, iar una dintre ele a fost acoperită în 1980, creându-se așa numita ”Sală de sticlă”. În ultima perioadă însă, clădirea devenise improprie activității unei primării moderne, iar fațadele aveau nevoie de renovări, fiind nevoie de un proiect de reabilitare. Ceea ce s-a și întâmplat, în mai multe etape, ultima fiind reabilitarea turnului în anii 2015 – 2016.

Edificiul a fost construit în stil eclectic, cu importante accente neobaroce, precum la fațada principală, pe care a fost amplasat și un balcon sprijinit pe console din piatră. Pot fi observate rezalituri bine definite, accentuate și cromatic, ferestre cu colțuri evazate și frontoane frânte, stucaturi aurite specific baroce (scoici, mascheroni – acele măști grotești specifice). Inițial, pe timpanul fațadei, sub un glob pământesc ce simboliza universalitatea, era amplasată stema Ungariei, iar în prezent se poate vedea noua stemă a orașului. Turnul înalt, vizibil din zona centrală a orașului, a fost conceput cu un acoperiș metalic (de plumb la început), cu numeroase ornamente volumetrice și un lanternou care permite aerisirea șarpantei.

 

Refacerea învelitorii turnului a fost atribuită firmei Ornamentika EPDS din Gorgheni, recunoscută pentru portofoliul său de lucrări monumentale, cu ornamente metalice complexe ce necesită lucrări detaliate de tinichigerie. În cazul acesta, conform declarației executantului, mai bine de trei sferturi din învelitoare au fost de fapt ornamente, cu suprafețe curbe în majoritatea cazurilor și foarte puține zone plane. Drept urmare, pentru un acoperiș de aproximativ 140 mp, s-au folosit nu mai puțin de 300 mp de tablă. Ca material, a fost folosită tablă de titan – zinc VM-Zinc Quartz, de grosimi variate (între 0,7 mm şi 1,2 mm), prelucrată prin ambutisare sau presare, respectiv turnare în cazul stemelor metalice. Aspectul patinat al materialului, obținut în procesul de fabricare, asigură o culoare uniformă a întregului acoperiș încă de la montaj. Reacția clujenilor față de această realizare nu a întârziat să apară, fiind remarcată pozitiv de către comunitatea locală, care obține astfel încă un reper de arhitectură recuperată, sugestivă pentru istoria orașului.

 

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri