Ursa

Un acoperiș bun deasupra capului

» Mansarde si acoperisuri | 14 martie 2019

 

Toți avem nevoie de un acoperiș deasupra capului, iar noi... scriem despre asta, de aproape 8 ani. Este de preferat ca acest acoperiș să fie și performant – să nu picure, să nu bată vântul prin el, să aibă tot ce trebuie. Ne întâlnim cu publicul larg la diverse târguri și evenimente din țară, unde distribuim reviste și observăm că rareori oamenii sunt indiferenți când este abordat acest subiect. Nu contează care este tematica evenimentului (de construcții, de hoteluri, de turism, de mobilă), fiecare simte că vrea să știe mai mult pe această temă. Că este vorba despre terasa blocului, de acoperișul casei existente sau aflate în proiect, despre un pod care ar fi numai bun de mansardat – toți au o curiozitate, o întrebare, o îndoială, un vis. Din nefericire, mulți au și probleme cu calitatea lucrărilor pe care le-au angajat și iau revista cu speranța, justificată, credem noi, că vor găsi rezolvarea. Da, această revistă se adresează, pe lângă specialiști și arhitecți, și publicului larg, conștient că un acoperiș ar trebui să fie o investiție de genul ”o dată în viață”. Poate că, pe acest subiect, ar trebui să mai discutăm.

Piața de acoperișuri din România s-a profesionalizat mult în ultimii ani, dar se pare că nu suficient, astfel încât să le ofere tuturor beneficiarilor confort și siguranță. Fiecare lucrare eșuată are povestea ei: uneori este de vină materialul, alteori montatorul. Rămâne să stabilim dacă are vreo vină și beneficiarul, care poate uneori nu se implică suficient în proiect, alteori se implică prea mult, trecând peste sfaturile montatorului și optând pentru materiale ieftine; uneori, este de ajuns ca o singură componentă a acoperișului să fie de proastă calitate, pentru ca întreaga lucrare să fie un fiasco – iată un lucru pe care puțini îl înțeleg, încă. Un acoperiș bun reflectădisponibilitatea beneficiarului de a investi doar un pic în plus pentru a obține mult mai mult,adică aproape tot ce este posibil, în condițiile tehnologiilor actuale. Este un domeniu în care fiecare ban cheltuit în plus se regăsește în timp câștigat, prin durata de viață mai lungă a acoperișului, în sentimentul de siguranță și confort care este neprețuit. Acoperișul, ca sistem complet, a ajuns la un nivel de performanță extraordinar, astfel că, o dată montat, nu mai are nevoie decât de admirație. Dar condiția este să fie complet, pentru că altfel timpul, condițiile meteo, neprevăzutul îl vor afecta, uneori iremediabil.

Acestea sunt aspectele pentru care insistăm, și nu este meritul nostru exclusiv; așa am văzut că se face, participând la evenimente din străinătate. Am văzut beneficiari, montatori și arhitecți din alte țări, care au un alt mod de a privi lucrurile - și pentru care au fost concepute sistemele de acoperiș moderne. Am vrea ca și în România să vedem aceeași deschidere pentru nou, aceeași educație în spiritul respectului pentru profesionalism, la cât mai mulți dintre cei care sunt implicați într-o anumită măsură în acest domeniu. Un prim pas poate fi acesta, să răsfoiți revista noastră, pentru a înțelege ce vă propunem.  

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri