Ursa
Construct Expo 2018

Vata minerală bazaltică – soluția de izolare termică fără riscuri în caz de incendiu

Mansarde » Termoizolatii | 22 august 2012
Vata minerală bazaltică – soluția de izolare termică fără riscuri în caz de incendiu

Pierderile materiale provocate de incendii sunt estimate la circa 1% din PIB-ul țărilor dezvoltate, chiar mai mari pentru țările emergente. Aceste costuri, conform ABI (Asociația Asiguratorilor Britanici), s-au dublat practic între 2002 și 2008, ceea ce arată clar că avem de-a face cu o problemă majoră. Dar aceste statistici sunt mult mai sever percepute atunci când efectele sunt directe, personale, pentru fiecare dintre cei implicați: utilizatori, proprietari, constructori, arhitecți sau dezvoltatori. Oamenii petrec majoritatea timpului în interiorul clădirilor, dar câți dintre ei verifică dacă sunt protejați de foc în timp ce locuiesc sau muncesc? Câți au o atitudine proactivă față de acest pericol căruia nu îi pot supraviețui decât cei norocoși? Iată de ce este nevoie ca ei să înțeleagă performanțele la foc ale noilor materiale și să se asigure că dezvoltatorii cunosc și utilizează aceste produse. Utilizatorii construcțiilor au nevoie să afle cum s-a construit clădirea respectivă pentru a ști cum să se protejeze mai bine în cazul unui incendiu. Proprietarii de clădiri au tot interesul să-și protejeze clădirile, precum și bunurile din interiorul lor. Ei au, de asemenea, o responsabilitate pentru utilizatorii acelor spații, putând fi trași la răspundere în caz de incendiu. Arhitecții și antreprenorii au de asemenea o responsabilitate majoră în proiectarea și alegerea gradului de siguranță la foc, precum și în privința calității execuției lucrărilor dedicate. Protecția clădirii este de fapt o auto-protecție pentru toți cei implicați în realizarea și utilizarea ei.

De ce să alegeţi materiale non-combustibile pentru izolarea clădirilor industriale și de birouri:

  1. Ajută la prevenirea vătămării și pierderii de vieţi omenești;
  2. Reduc riscul de deteriorare a bunurilor, documentelor și informațiilor prețioase; 
  3. Reduc riscul întreruperii activităţii și chiar falimentul unei companii; 
  4. Pot fi reciclate, ceea ce este bine pentru mediul înconjurător; 
  5. Scad valoarea polițelor de asigurare, fiind percepute ca avantajoase de către asiguratori; 
  6. Cresc siguranța activității pentru angajați, deci și eficiența lor.

FUMUL – UCIGAȘUL ASCUNS
 În privința toxicității fumului rezultat din incendii, doar câteva țări din lume au prevederi speciale pentru materiale, majoritatea vizând numai prevenția și incendiul în sine. Este o gravă eroare, pentru că, din cei 80.000 de oameni care mor anual în incendii, majoritatea nu sunt cei care au fost expuși la foc deschis sau la căldură, ci acei care au fost afectați de fumul inhalat, degajat de materialele arse. Statisticile sunt elocvente: 51% mor din cauza fumului, 25% mor din cauza arsurilor și 23% din cele două cauze combinate. Este ciudat că în Uniunea Europeană toate clădirile trebuie să aibă certificate de performanță energetică și este prevăzută îmbunătățirea acestor performanțe, dar nu există o reglementare clară vizavi de siguranța la fumul emis de aceste materiale și structurile aferente.
Produsele ROCKWOOL asigură o izolare termică și acustică superioară, durabilitate, o formă intactă și stabilitate dimensională în timp. Fabricată din materiale naturale, izolaţia ROCKWOOL nu arde, nu propagă focul și poate rezista fără probleme la temperaturi de 1000°C. Prin rezistența sa la foc, vata bazaltică ROCKWOOL permite obținerea unui timp prețios pentru evacuare și operațiuni de salvare. Vata minerală ROCKWOOL nu produce fum toxic la incendiu. Odată ce aţi decis să proiectați, construiți sau renovați o clădire folosind vata minerală bazaltică, la ROCKWOOL veți găsi soluţiile de izolare adecvate, pentru toată clădirea, cu minimum de riscuri din perspectiva protecției în caz de incendiu. La ROCKWOOL mai poate fi găsită și o gamă largă de sisteme de protecție pentru ţevi și conducte având aceleași calități.

MAI MULT COMBUSTIBIL PENTRU INCENDIU?
Anumite materiale folosite la izolații sunt deseori printre cele incriminate pentru evenimentele nefericite petrecute, începând cu etapa extinderii rapide a incendiului. Folosirea pe scară largă a unor produse combustibile crește riscul în caz de incendiu dacă acestea nu sunt selectate cu atenție și dacă nu sunt folosite în conformitate cu recomandările producătorilor - de pildă, cu eludarea barierelor anti-foc și anti-fum. Când sunt supuse focului, aceste materiale se aprind repede și creează perdele de fum toxic. Un exemplu de utilizare eronată a materialelor, care pot deveni fatale când sunt selectate și amplasate greșit, este cel care a avut loc într-un club din Rhode Island (S.U.A.), în 2002. Pentru izolarea fonică și pentru o acustică mai bună a fost aleasă spuma poliuretanică, contrar recomandărilor producătorilor. Într-o noapte, fără permisiunea proprietarului, au fost folosite materiale pirotehnice care au aprins izolația rămasă neacoperită. Incendiul s-a extins în următoarele 90 de secunde și spațiul s-a umplut rapid cu un fum toxic; au murit atunci 100 de oameni. Realitatea este că în prezent nu există peste tot clasificări armonizate pentru sistemele de izolare ale zidurilor exterioare, în ciuda faptului că au apărut permanent noi metode de izolare și eficientizare termică, mai ales cele post-construcție. Dar recentele incendii petrecute în blocuri de apartamente în Shanghai, Berlin și Dijon (Franța) au schimbat radical percepția asupra acestor fațade termoizolate, arătând necesitatea respectării unor clase de comportament la foc în funcție de destinație. Atenția trebuie acordată inclusiv renovărilor sau când se schimbă destinația unei clădiri, cu accent pe modificarea instalațiilor care cresc riscul de incendiu și pe modificarea barierelor de protecție la foc care pot fi compromise în timpul lucrărilor.

VERIFICĂ ȘI SPUNE!
 Intervalul în care o familie poate scăpa dintr-o clădire în flăcări este foarte scurt – conform unui studiu făcut de Institutul Național de Știință și Tehnologie din S.U.A., timpul mediu este de doar 3 minute. Iată de ce oamenii trebuie să fie conștienți de soluțiile de protecție la foc din clădiri, operativitatea ieșirilor de urgență, calitatea izolației și gradul de rezistență la foc a acesteia. Proprietarii trebuie să aibă informații clare în acest sens de la producătorii de materiale și dezvoltatori, iar chiriașii de la proprietari. Oamenii trebuie să fie proactivi!

A1 ÎNSEAMNĂ SIGURANȚĂ LA FOC
Instalarea stropitorilor antiincendiu reduce efectele focului cu 85%, rememorarea căilor de evacuare într-o clădire cu multe etaje reduce riscul de a fi prins în capcană. O mică schimbare în cunoașterea materialelor de construcție și în comportamentul de selecție a acestora poate salva vieți. Iar un regim de certificare riguroasă previne transformarea incendiului într-un dezastru. Pentru a nu avea dubii, utilizatorii materialelor de construcție trebuie să urmărească eticheta Euroclass, care să indice nivelul A1. Este clasa pentru beton, vată bazaltică sau oțel, considerate incombustibile, adică nu ard și nu contribuie la răspândirea focului. S-a dovedit că nu emit fum decât în cantități nesemnificative, reducând riscul gazelor toxice și al reducerii vizibilității, cauza multor tragedii care puteau fi prevenite.

Rockwool Romania SRL
Str. Ocna Sibiului 46-48, Sector 1, RO-014011, București
Tel.: +40 21 233 44 40; +40 731 731 220
Fax: +40 21 233 44 41
www.rockwool.ro

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri