Ursa

ULTIMELE STIRI

Câștigătorii celei de-a treia ediții regionale Bringing Light to Life 2020 Architectural

Pe 25 martie 2020, în cadrul unei ceremonii online, VELUX a...

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Acoperiș în sistem complet Bauder la Muzeul de artă Ravensburg

Invelitori » Tigla Ceramica | 29 ianuarie 2021

 

Proiectul Kunstmuseum Ravensburg a primit numeroase premii și distincții de la realizarea lui în 2013 – Premiul German de Arhitectură (2013), Premiul de Arhitectură al Muzeului din Frankfurt (2014) și diferite premii de sustenabilitate. În plus, a fost pe lista scurtă de 5 finaliști la Premiul de Arhitectură al Uniunii Europene, Mies van der Rohe. Muzeul este primul din lume realizat la standard de casă pasivă și găzduiește poate cea mai mare colecție privată din sudul Germaniei, reunind peste 200 de opere de artă detinuțe de Peter și Gudrun Selinka.

 

Cu cei 800 m² de spații expoziționale, muzeul de artă din Ravensburg este între cele mai mici instituții muzeale din Germania. Spațiul este împărțit pe trei nivele, la parter sunt 200 m² destinați artiștilor invitați, la etaj încă 300 m² pentru colec­ția Selinka iar la ultimul etaj sunt găz­duite diferite expoziții pe cei 300 m² rămăși.

 Principalul deziderat al proiectului a vizat integrarea corpului nou de clădire în zona istorică a orașului. Clădirea nu e contrastantă cu ambientul ci se integrează armonios într-un țesut urban dezvoltat vreme de secole. Zona în care e amplasat muzeul de artă reprezeinta un veritabil cartier muzeal, aici ființând numeroase atare instituții – un muzeu de istorie al orașului, unul al eco­nomiei și chiar unul al jucăriilor.
Pentru realizarea fațadei distinctive s-au folosit cărămizi datând de peste 200 de ani, reciclate de la o mânăstire demolată din apropierea graniței belgiene. Soluția adoptată permite crearea unei legături firești între clădirea veche și construcția nouă, abordarea fiind totodată una sustenabilă. Și pe bună dreptate – de ce să folosești materiale noi când poți recicla unele vechi ce și-au dovedit durabilitatea câteva secole? 

 

 

 Conceptul volumetric simplu – o curte de acces spre spații expoziționale rectangulare și nesofisticate flancate de elemente de circulație – este înconjurat de o zidărie exte­rioară din cărămizi reciclate.

Acoperișul este piesa de rezistență a ansamblului, cu bolțile sale ce protejează întreaga incintă și se preiau ca design și la interior. Din perspectiva execuției, aco­pe­rișul a fost edificat în sistem complet Bauder. Astfel, ca strat final s-a folosit membrana Bauder­KARAT, iar ca strat de etanșare produsul BauderFLEX G4E. 

Dincolo de aspectele arhitecturale, noua construcție avea de îndeplinit o serie de standarde de eficiență energetică. Principalul promotor al eficienței a fost chiar inves­ti­torul, iar dorința de a reduce la maximum cos­turile operaționale a fost desigur și pe placul muni­cipalității. În final, costurile de func­țio­nare ale muzeului vor greva bugetul orașului cu  240.000 euro anual. 

 Clădirea este primul muzeu din lume realizat la standard de casă pasivă. Sistemul de încălzire respectiv răcire este proiectat să reducă impactul energetic la minimum, fiind activat și monitorizat de o unitate com­pute­rizată. Căldura e generată de o pompă geo­termală, care în timpul verii are rol de răcire a încăperilor.

Acest proiect reușit demonstrează clar că opțiunea pentru o casă pasivă nu înseamnă deloc abandonarea dezideratelor estetice.

 


 

Obiectiv: Muzeul de artă Ravensburg 

Suprafața: 700 m2 

Proiect: Lederer + Ragnarsdóttir + Oei, Stuttgart 

Acoperiș în sistem complet Bauder

- strat final BauderKARAT 

- strat de etanșare BauderFLEX G4E 

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri