Lucrările următoare au un element comun: sunt realizate cu ajutorul unui
material pentru învelitori mai puțin întâlnit, dar care câștigă tot mai
mult teren atunci când sunt abordate edificii exclusiviste, gândite să
reziste timp îndelungat.Lucrările următoare au un element comun: sunt realizate cu ajutorul unui
material pentru învelitori mai puțin întâlnit, dar care câștigă tot mai
mult teren atunci când sunt abordate edificii exclusiviste, gândite să
reziste timp îndelungat.
Lucrările următoare au un element comun: sunt realizate cu ajutorul unui material pentru învelitori mai puțin întâlnit, dar care câștigă tot mai mult teren atunci când sunt abordate edificii exclusiviste, gândite să reziste timp îndelungat. Este vorba despre un aliaj al aluminiului (Al Mn Mg 0,5), cu o serie de calități care îl fac preferabil în multe situații – maleabilitate și rezistență, respectiv posibilitatea de a-l utiliza cu strat de acoperire (vopsit) în culoarea predefinită dorită. Ceea ce însă nu trebuie pierdut din vedere este faptul că avem de-a face cu sisteme de învelitoare standardizate, dotate cu toate accesoriile și ameliorate prin metode specifice de protecție.
Mai multe stiluri, același material
Diferitele tipuri de suprafețe obținute, ca forme geometrice de ansamblu, metode de montaj și culori, au la bază doar aliajul de aluminiu menționat mai sus, furnizat de compania austriacă Prefa Aluminiumprodukte GmbH, și pus în operă de firma Ornamentika EPDS din Gheorghieni (Harghita). Faptul că au putut fi abordate acoperișurile pentru o construcție cu design modern, un monument istoric supus renovării și o biserică ortodoxă (nu este chiar simplu să obții o cupolă din solzi care să se muleze perfect pe șarpantă) arată gama largă de posibilități pe care acest material îl oferă arhitecților.
De asemenea, faptul că materialul este oferit de către producător în diferite variante/ sisteme (fălțuit, tip țiglă metalică, în romburi sau tip șindrilă) permite acoperirea tuturor suprafețelor unei lucrări, menținând unitatea cromatică a acoperișului.
Mai trebuie menționat că învelitorile de aici dispun de accesorii adecvate pentru captarea apelor pluviale, din același material ca învelitoarea și în aceleași culori. Bineînțeles, sub învelitoare se pot monta straturile hidroizolante și termoizolante dorite de beneficiar.
Proprietăți, îmbunătățiri, avantaje
Foile colorate din aluminiu sunt potrivite unui design creativ şi individualizat al acoperişurilor, dar şi al faţadelor. Se pot utiliza în diverse scopuri – începând de la un acoperiş boltit până la construcţii complicate de acoperiş, cupole sau acoperişuri de suprafaţă mare. Durata lungă de viaţă se datorează faptului că aluminiul nu se corodează, oxidarea fiind nesemnificativă. Aliajul este produs conform NE 573, iar falțul se execută conform NE 1396. Calitatea falțului este importantă pentru a oferi siguranță în exploatare, mai ales când este vorba de situaţii complexe – în cazul acesta, se pot aborda și șarpante cu pantă de 5-9°. Grosimea foii este de 0,7 mm, iar stratul protector este aplicat prin metoda Coil Coating. Greutatea foarte redusă a materialului (de 1,89 kg/mp) solicită mult mai puțin șarpanta decât alte materiale convenționale.
Din punct de vedere economic, șantierul este mult mai rapid datorită ușurinței fălțuirii sau montării formelor prefabricate, cu atât mai mult cu cât se poate lucra fără probleme și la temperaturi exterioare scăzute. Variația dimensională în funcție de temperatură nu este o problemă pentru aceste sisteme.
O contribuție importantă la rezistența în timp a acoperișurilor (40 de ani garantați de către producător în cazuri de intemperii și străpungeri din cauze naturale) o are calitatea lacurilor folosite ca strat de protecție și vopsea (culoare). Stratul de protecție superior (spre exteriorul acoperișului) este P99 – poliamidă poliuretan de 25 μm, iar cel inferior este poliester cu grosimea de 7 μm.
Foile de material folosite pentru montaj fălțuit sunt de mai multe dimensiuni:
- 0,7 x 500 mm (distanţă între falţuri de 430 mm);
- 0,7 x 650 mm (distanţă între falţuri de 580 mm);
- 0,7 x 1.000 mm.
Mai multe variante
Tot pe bază de aluminiu mai putem întâlni produse tip țiglă metalică, ușor profilate, cu parazăpezi, având o rezistenţă mai mare la spargere și putând fi montate pe acoperișuri cu panta mai mare de 12°. Datorită faptului că fiecare placă este montată individual, au o rezistență deosebită la vânt puternic. Jgheaburile și burlanele sistemului sunt fabricate din acelaşi material.
De asemenea, întâlnim elemente de acoperiș sub aspect de romburi, care se pot monta de la o înclinaţie a acoperişului de 25° (chiar 22° în unele țări cu reguli specifice), dar și la învelirea unei faţade. Atât țigla, cât și romburile, sunt acoperite cu același strat de protecție rezistent la intemperii și radiații UV. Fiind un material sută la sută reciclabil, vorbim despre o alegere ecologică.
Jgheaburile şi burlanele sistemelor prezentate sunt vopsite de asemenea prin procedura Coil – Coating, şi corespund prescripţiilor severe ale ECCA (European Coil Coating Association) din Bruxelles. Produsele rezistă la temperaturi cuprinse între -30°C și +80°C, îndeplinind cerinţele aplicării pentru lucrări exterioare. Stratul de lac rezistă la intemperii și la agresiunile chimice curente.