Ursa

ULTIMELE STIRI

Câștigătorii celei de-a treia ediții regionale Bringing Light to Life 2020 Architectural

Pe 25 martie 2020, în cadrul unei ceremonii online, VELUX a...

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
MasterSeal Roof - eficiența energetică presupune și o impermeabilizare performantă

Mansarde » Hidroizolatii | 28 aprilie 2021

 

Reglementările nZEB legate de eficiența ener­getică a unui proiect, a unei construcții noi sau renovări orientează atenția către zona de ter­moizolare sau surse de energie, ceea ce este corect, dar nici pe departe complet. Eficiența energetică este un concept holistic și include toate elementele de higrotermică, de la consumul de căldură și circulația aerului până la ultimul detaliu de gestionare a umidității. Este un nonsens să folosești cele mai performante materiale termoizolante sau echipamente de încălzire, neglijând învelitoarea sau elementele de hidroizolație. Este nociv pentru confortul interior, pentru sănătatea utilizatorilor, pentru siguranța clădirii și, nu în ultimul rând, pentru eficiența energetică a acesteia.

 

O infiltrație la nivelul învelitorii declanșează reacții în lanț: degradarea sistemului de acoperiș, inclusiv termoizolația, degradarea finisajelor interioare, apoi a elementelor structurale, igrasie, mucegai, stres, probleme de confort, chiar de sănătate; orice deficiență nerezolvată la timp se agravează și devine apăsătoare. Oricum, pe lângă repararea acoperișului mai trebuie remediate și pagubele colaterale. Consecințele infiltrațiilor nu dispar imediat după ce acoperișul a fost reparat: uneori durează săptămâni sau luni de zile pănă când planșeele și zidurile sunt perfect uscate și pot fi renovate fără niciun risc; sau se apelează la echipamente speciale de dezumidificare și ventilare, fapt care presupune alte eforturi financiare și stres. În caz contrar, igrasia va ieși continuu la suprafață și vom asista neputincioși cum orice tentativă de renovare eșuează. Este de preferat ca aceste probleme, provenite de la o simplă gaură în sistemul de acoperiș, să nu apară, iar dacă apar să fie rezolvate rapid și cu materiale de calitate. Dacă nu am adoptat cu convingere acest mod de a gândi și nu vom alege un sistem de acoperiș performant, orice discuție despre eficiența energetică își pierde sensul.

 

Membrane poliuretanice și poliureice

Un material se dovedește bun după ce l-ai pus în operă și te mai gândești la el doar pentru operațiuni curente de întreținere. Este și cazul sistemelor de rășini lichide MasterSeal Roof de la Master  Builders Solutions, membrane poliuretanice și poliureice care pot fi folosite nu doar pentru clădiri noi, ci în mod special în renovări sau modernizări, unde alte sisteme au dat greș sau nu s-au ridicat la standardele așteptate. Trebuie accentuat faptul că standardele nZEB se referă nu doar la clădirile nou construite, ci și la renovări majore, ca să nu mai vorbim de reabilitările termice; este o veste bună că aceste reabilitări sunt încurajate și trebuie făcute doar cu materiale de calitate verificată, capabile să protejeze nu doar clădirile, ci și bugetele beneficiarilor pe termen mediu și lung. Orice material care are o perioadă lungă de înlocuire poate fi considerat prietenos cu mediul.

De asemenea, sunt promovate soluțiile tehnice de obținere a energiei în mod sustenabil și utilizarea energiei cu maxim randament, ceea ce are implicații în structura acoperișului (panouri solare, luminatoare, coșuri de fum și tubulaturi de climatizare cu recuperare de căldură etc.). În consecință, trebuie acordată atenție suplimentară sigilării învelitorii în zone critice cu străpungeri și elemente de susținere.

Toate acestea pot fi rezolvate cu ajutorul soluțiilor rapide de impermeabilizare MasterSeal Roof. Acestea pot fi puse în operă continuu, fără pauze, independent de celelalte lucrări de pe șantier, deoarece membranele lichide se întăresc rapid, cu rezultate imediate. Membranele poliuretanice și poliureice capătă o rezistență durabilă în mai puțin de un minut de la aplicare, fiind proiectate să oprească apa din exterior sau să o rețină în interiorul structurii de beton atunci când este nevoie, eliminând-o lent datorită permeabilității la vapori.

 

Pentru un acoperiș dinamic

Sistemele pe bază de membrane lichide din gama largă MasterSeal au caracteristicile fizice optime pentru a face față mișcărilor dinamice la o gamă largă de proiecte de structuri, date fiind variațiile de temperatură și umiditate posibile într-un climat temperat excesiv ca al nostru. Când sunt combinate cu anumite game de grunduri speciale și straturi de acoperire, rezultă sisteme pentru diverse aplicații cum ar fi acoperișuri, balcoane, parcări, subsoluri, chiar tuneluri sau rezervoare, lucrări greu de abordat, de multe ori ascunse. Sistemele MasterSeal Roof, concepute special pentru acoperișuri, includ materiale poliuretanice și poliureice hibride, utilizate la nivel global de peste 20 de ani și îmbunătățite constant în urma cercetărilor, aflându-se în prim-planul soluțiilor pentru acoperișuri. Peste 15 milioane de metri pătrați de acoperiș MasterSeal Roof au fost aplicați la nivel mondial în ultimii 10 ani. Aceste sisteme sunt potrivite pentru toate condițiile climatice cu care se confruntă pe orice continent, de la iernile severe din Mongolia până la atmosfera tropicală din Singapore și la căldura uscată din Australia. Soluțiile pentru acoperiș din gama MasterSeal Roof sunt proiectate așadar pentru a proteja acoperișurile terasă sau înclinate din medii agresive, chiar și în locații în care se întâlnesc variații termice extreme. Membranele perfect continue, fixate monolitic pe substrat sunt capabile să reziste efectelor vântului, temperaturilor ridicate, șocului termic și se pot acomoda la mișcări structurale rezonabile. Unul dintre atributele cheie ale sistemelor MasterSeal este așadar capacitatea de a face față fisurilor dinamice care apar în timpul sau după construcție. Un alt aspect important este faptul că, atunci când sunt perforate accidental, nu permit ca apa să intre pe dedesubt.

 

Un sistem adaptabil

Alegerea sistemelor de membrane bicomponente aplicate prin pulverizare reprezintă o garanție pentru toți actorii implicați într-un proiect de etanșeizare a acoperișului terasă. Arhitecții au la dispoziție o soluție rapidă, estetică, verificată în timp, pusă în operă de echipe specializate, care nu au nevoie de foarte multe indicații tehnice. Membranele MasterSeal, aplicate în strat subțire, respectă îndeaproape arhitectura clădirii, intervenind doar cu noutatea cromaticii, pentru care se poate opta dintr-o gamă largă de nuanțe personalizate. Sunt posibile abordarea suprafețelor verticale, hidroizolarea rapidă a detaliilor, deschiderilor și străpungerilor, cum ar fi cele pentru ventilatoare, luminatoare și coșuri de fum.

Un alt avantaj major este că acoperirea nu prezintă suduri sau suprapuneri și este capabilă să reziste inclusiv la rădăcini de plante, cum se întâmplă în cazul acoperișurilor verzi sau al altor amenajări similare peste spațiile locuite. Produsele MasterSeal pot fi utilizate astfel pentru renovarea aco­pe­rișurilor vechi, fără necesitatea de a îndepărta membranele existente, ci doar prin pulverizarea in-situ peste vechea hidroizolație, oferind o soluție simplă și rapidă de mentenanță – avantaj pentru aplicatori, dar și pentru beneficiari, în egală măsură.

 

Divizia de produse chimice pentru construcții a BASF devine entitate independentă sub denumirea Master Builders Solutions.

 

office.mbs-romania@mbcc-group.com

Tel: 0344 520 114

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri