Pentru o constructie noua, care are nevoie de un acoperis, lucrurile sunt relativ simple: se realizeaza sarpanta si se monteaza invelitoarea, cu toate accesoriile necesare, conform unui proiect.
Pentru o constructie noua, care are nevoie de un acoperis, lucrurile sunt relativ simple: se realizeaza sarpanta si se monteaza invelitoarea, cu toate accesoriile necesare, conform unui proiect.
Pentru o constructie noua, care are nevoie de un acoperis, lucrurile sunt relativ simple: se realizeaza sarpanta si se monteaza invelitoarea, cu toate accesoriile necesare, conform unui proiect. In cazul renovarii, beneficiarii se afla de multe ori intr-o dilema, intrebandu-se ce si cat din vechiul acoperis poate fi refolosit. Montatorii experimentati arata ca cea mai simpla metoda de a renova acoperisul, fara a interveni major decat la nivelul invelitorii, se face apeland la tigla metalica. Datorita panourilor mari, se asigura un montaj rapid, folosindu-se structura acoperisului deja existenta, uneori chiar fara indepartarea vechii invelitori. Greutatea relativ redusa, respectiv posibilitatea de a opta pentru una dintre multele versiuni cromatice, sunt alte argumente in acest sens.
Fara sa schimbati vechea invelitoare
Deseori, o invelitoare din tabla profilata sau faltuita mai poate avea rol de protectie si rezistenta a acoperisului, desi este deteriorata estetic si nu i se mai pot aduce imbunatatiri majore in acest sens. Daca si structura acoperisului este inca viabila, sau poate deveni cu mici interventii, deja se poate trece la repararea vechii invelitori si, deasupra, la montarea celei noi. Metoda este cea obisnuita, cu fixarea de scanduri transversale si longitudinale, apoi a tiglei metalice folosind obisnuitele suruburi cu garnituri. Șipcile transversale se fixeaza deasupra capriorilor acoperisului, pentru o rezistenta mai mare. In rest, sistemul este similar, cu etanseizari, jgheaburi si burlane, accesorii.
Acelasi procedeu se aplica si in cazul refacerii unui acoperis din sindrila bituminoasa, atata vreme cat sarpanta este integra si nu s-a modificat dimensional (diagonalele suprafetelor rectangulare sunt egale). De asemenea, trebuie avut grija ca, sub invelitoarea veche, sa existe spatiu suficient pentru ventilatie.
Cand vechea invelitoare chiar trebuie indepartata
Este cazul, in primul rand, al invelitorilor cu azbest, un material interzis din cauza efectelor negative pe care la are asupra sanatatii omului. De aceea, renovarea se face doar cu profesionisti, care stiu sa-si ia masurile de protectie potrivite. Asadar, se indeparteaza placile cu azbest, precum si vechea structura de fixare (nu si structura sarpantei). In cazul in care nu exista, se monteaza o folie anticondens, apoi se fixeaza sipcile transversale si longitudinale, respectiv tigla metalica.
Aceleasi etape sunt parcurse si in cazul inlocuirii tiglei ceramice deteriorate: aceasta se indeparteaza, deopotriva cu structura de fixare, apoi se monteaza sipcile si tigla metalica.
Și tigla metalica trebuie verificata
Țigla metalica este un material deosebit de rezistent, experienta aratand ca o invelitoare din otel, bine intretinuta, poate rezista cel putin 150 de ani (exista cazuri concrete, in tarile nordice, cu traditie in acest domeniu). Noile variante de tabla zincata si acoperita, in mai multe etape ale prelucrarii, cu straturi de grund si poliester, au mari sanse sa realizeze aceste performante, daca beneficiaza de o minima intretinere.
Prima conditie este verificarea regulata a invelitorii, precum si a sistemelor de scurgere, o data pe an. De obicei, apa de ploaie este suficienta pentru pastrarea curata a suprafeţei, dar aceasta poate sa nu indeparteze tot (frunze, crengute, chiar mici obiecte ramase de la montaj). Teoretic, un acoperis nu are voie sa pastreze umiditatea, dar se pot intalni exceptii, cazuri in care se pot dezvolta muschi sau diverse organisme nedorite, care trebuie de asemenea indepartate.
In urma inspectiei, zonele murdare sau patate pot fi curaţate cu o perie moale, folosind apa cu detergent pentru suprafete vopsite sau cu apa sub presiune. Petele dificile pot fi sterse cu o carpa imbibata in terebentina.
Loviturile (accidentale, de la grindina), preznta indelungata a ghetii sau presiunea excesiva a zapezii pot afecta calitatea finisajului. Daca vopseaua/stratul final prezinta exfolieri, crapaturi sau modificari importante de culoare, este necesara slefuirea, spalarea si refacerea (cel putin locala) a vopselei. In functie de amploarea deteriorarii, se va aplica si un strat de grund. In cazul in care este afectat si stratul de zinc, este recomandata mai intai acoperirea cu un strat de grund pe baza de zinc. Rasfrangerile faltuirilor si capetele panourilor in zona doliilor sunt zone expuse coroziunii daca nu sunt tratate din timp, in acelasi mod, prin curatare si vopsire. In ceea ce priveste culoarea vopselei… aici este greu de presupus ca veti gasi exact aceeasi nuanta, asa ca deviatiile de culoare sunt inevitabile. Totusi, sunt de preferat unor deteriorari fara sanse de reconditionare.