Ursa

ULTIMELE STIRI

Câștigătorii celei de-a treia ediții regionale Bringing Light to Life 2020 Architectural

Pe 25 martie 2020, în cadrul unei ceremonii online, VELUX a...

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Scanarea Laser 3D și BIM

Industriale » Industriale | 09 ianuarie 2019

 

Viziunea generală asupra tehnologiei de scanare 3D este faptul că reprezintă doar o metodă mai avansată de măsurare în domeniul topografiei – o metodă de achiziție de date mai precisă, mai detaliată și mai rapidă. Deși toate aceste proprietăți ale scanării laser 3D sunt adevărate, tehnologia respectivă aduce în plus nenumărate oportunități pentru clienți/proprietari, manageri de proiect și ingineri în ceea ce privește monitorizarea, analiza și evaluarea datelor concrete capturate din mediul înconjurător.

 

În plus față de economisirea de timp și bani pentru îndeplinirea acelorași sarcini, în comparație cu metodele tradiționale, scanarea 3D oferă factorilor de decizie un instrument revoluționar pentru a evalua condițiile existente, evoluția lucrărilor de construcție, pentru a realiza evaluări structurale și culturale, a înregistra starea ”as-built” și a gestiona portofolii mari de active.

Din multe puncte de vedere, scanarea 3D oferă o bază solidă pentru îmbunătățirea generală a gestionării informațiilor privind proiectele și programele de gestionare a bunurilor imobile. În plus, tehnologia de scanare laser 3D se integrează cu tehnologia Building Information Modeling (BIM), venind în sprijinul diferitelor proiecte de anvergură din ingineria civilă și din sectorul public.

 

BIM Building Information Modeling este un concept și o metodă de lucru care permite în timp real colaborarea tuturor membrilor echipelor care iau parte la realizarea unui proiect, în toate fazele acestuia. Folosirea acestei metode permite înţelegerea simultană a tuturor parametrilor care definesc o clădire, prin înglobarea lor într-un singur model virtual BIM. Această metodă prilejuieşte transferul liber de date între echipa de arhitecţi, inginerii specializaţi, echipa de constructori şi client. Fiecare echipă are acces în timp real la datele continuu actualizate ale celorlalte echipe, obiectivul fiind acela de a reduce timpul şi costurile de lucru, cât şi de a elimina erorile de design.

Trecerea către BIM se datorează unor nevoi firești: acordarea unui rol esențial creativității, eficientizarea modului de lucru, generarea unei informații reale, eliminarea completă a erorilor și creșterea calității. În procesul tradițional de proiectare, planificarea proiectului se bazează pe o documentație depusă autorităților în fazele incipiente ale proiectării clasice. Ea poartă riscul unor probleme și erori care nu pot fi anticipate la început (din cauza lipsei unui instrument care să faciliteze procesarea de informații și date complexe).

În cazul implementării BIM, procesul de proiectare presupune elaborarea unor modele și scenarii încă din faza de concept, astfel încât o documentație depusă timpuriu să își poată păstra relevanța pe tot pacursul proiectării. Din aceste considerente, faza de concept capătă un rol fundamental pentru toate părțile implicate, iar proiectul în sine devine un instrument de afaceri. 

 

Modelarea 3D este procesul de reprezentare matematică a oricărui obiect tridimensional cu ajutorul programelor specifice CAD. Produsul creat se numește Model 3D. Acest Model 3D poate fi de două feluri: solid (care este reprezentat de volumul obiectului creat sub formă plină, precum o piatră de formă regulată, iar al doilea sub formă de carapace/limite(acestea sunt reprezentate din suprafețe, până la anumite muchii ale obiectului care definesc forma acestuia).

BIM duce procesul la nivelul la care fiece model 3D poate fi interogat și conține anumite informații de construcție si funcționalitate pe care utilizitorul le poate folosi într-o mai bună exploatare a obiectului 3D. Practic, BIM reprezintă modelul 3D legat la o bază de date complexă și ușor de folosit, care se poate extinde la 4D – reprezentând latura de timp, și 5D - latura de cost.

Utilizând nori de puncte 3D şi combinând metode topografice clasice cu ultimele tehnici de recunoaștere a suprafetelor și muchiilor, putem livra în final planuri 2D standard, elevații, secțiuni sau următoarele modele 3D:

-          3D Wireframe – toate suprafețele sunt vizibile prin linii;

-          Modele solide – aplicarea de obiecte solide pentru o reprezentare realistă a obiectelor;

-          Modele foto – fotografiile sunt rectificate în elevație și sunt combinate în CAD, pentru a forma un model 3D;

-          Modele de suprafață;

-          Modele informaționale ale clădirilor - (BIM) 3D, livrabil pentru Revit.

Avantajele BIM

- Minimizarea riscului prin reducerea etapelor de producție;

- Reducerea timpului de producție;

- Economie de timp și costuri prin actualizarea de date 2D în Revit;

- Date precise.

 

Tehnologia HDS de scanare laser 3D cu Leica Geosystems

Cu ajutorul ultramodernei tehnologii de scanare laser 3D, experții din documentarul ”Istoria sub scaner” au studiat o serie de obiective arhitecturale și istorice, explorând secretele construirii acestor simboluri inginerești recunoscute în toată lumea. Analiza a fost făcută de experții în scanare laser de la Center for Advanced Spacial Technologies - Universitatea din Arkansas (CAST), un client al Leica Geosystems. CAST deține și folosește un scaner Leica ScanStation C10 și software-ul Leica Cyclone.

Pentru prima oară au fost expuse acestui tip de examinare capodopere precum Colosseumul, Petra, Machu Picchu, Catedrala St. Paul, piramidele egiptene și clădirile orașului Ierusalim (puteți vedea pe http://timescanners.com).

 

Beneficiile utilizării sistemului de scanare laser 3D

-         Siguranță: echipele din teren pot măsura din locații care să minimizeze contactul cu zone periculoase;

-         Versatil: HDS poate fi aplicat în orice loc care necesită date de mare rezoluție;

-         Neintruziv: nu este nevoie să fie mutate echipamente sau să fie oprit procesul tehnologic pentru a fi efectuate măsurătorile;

-         Rapid: generarea de rezultate (coordonate, arii, volume, secțiuni, profile) cu productivitate foarte mare;

-         Economic: scăderea  costurilor de măsurare și procesare a datelor aferente lucrărilor de topografie și inginerie;

-         Nivelul detaliilor: nivelul detaliilor este definit în funcție de cerințele proiectului;

-         Acuratețe: asigură acuratețea și precizia necesare aplicațiilor inginerești;

-         Vizualizare: reduce ambiguitățile în culegerea datelor, prin completitudine și precizie, vizualizare on-site.

Acest tip de scanner Leica ScanStation C10 este distribuit în România prin Top Geocart SRL, care s-a implicat din anul 2001 în promovarea tehnologiei High Definition Surveying (HDS), în cei peste 13 ani de activitate realizând zeci de scanări ale unor obiective industriale, căi ferate, poduri, tunele, parcuri industriale sau clădiri și alte obiective de patrimoniu.

 

Cel mai mic și ușor Scanner Laser 3D - Leica BLK 360

Leica BLK360 captează lumea ce ne înconjoară cu imagini panoramice pline de culoare (full-color), suprapuse pe un nor de puncte de înaltă precizie. Ușor de utilizat, doar prin apăsarea unui buton, Leica BLK360 este cel mai mic și mai ușor aparat de acest gen. Oricine poate sau știe să folosească un iPad, acum poate să obțină imagini panoramice 3D de înaltă precizie.

Utilizând aplicația de la Autodesk pentru iPad, și anume ReCap Pro Mobile, BLK360 transmite imagini și date ale norului de puncte către tabletă. Aplicația filtrează și înregistrează datele scanării în timp real. După capturare, ReCap Pro permite transferul norului de puncte către un număr de aplicații CAD, BIM, VR și AR. Integrarea BLK360 și Autodesk accelerează dramatic procesul de captare a realității, deschizând astfel această tehnologie și către persoanele din domenii conexe geomaticii.

 

BLK360 - scanner de imagine cu laser

-          Permite scanarea la rezoluții înalte, standard și rapide;

-          Greutate - 1kg, dimensiuni - 165 mm înălțime x 100 mm diametru;

-          Scanare full în mai puțin de 3 minute (rezoluție standard) și generare de imagine sferică 150 MP;

-          Scanare laser: 360,000 pts/sec.

 

ReCap Pro Software 

-          Acces complet la ReCap Pro pentru desktop, web și mobile;

-          Control asupra tuturor aspectelor procesului de captare a realității pe ReCap pentru iPad;

-          Înregistrare și vizualizare automată a datelor scanate pe teren;

-          Marcare, etichetare și colaborare pentru scanările făcute în acel moment chiar pe teren;

-          Reducerea corecțiilor și distribuirea de la distanță a datelor din realitate;

-          Transfer de date fără probleme către software-ul de proiectare Autodesk.

 

Combinația dintre BLK360 și Autodesk ReCap Pro aduce următoarele beneficii:

-          Rapiditate și prelucrare nor de puncte în teren;

-          Portabilitate – avantajul de a scana oriunde, oricând, cu un scanner ușor care încape și într-o geantă de umăr;

-          Ușurința utilizării: scanare prin apăsarea unui buton; BLK360 se conectează și înregistrează automat în versiunea mobilă a ReCap Pro;

-          Conectivitate Cloud: oferă o mai bună colaborare între echipe cu sincronizare în cloud;

-          Colectare simplificată a datelor: ”doi în unu” – documentație imagine 360º și scanare laser PointCloud Data;

-          Interoperabilitate: conectivitarea datelor surprinse din realitate cu soluțiile de proiectare  Autodesk.

 

Scanare Laser 3D și BIM cu tehnologie Leica Geosystems 

S.C. Globus Geoproiect S.R.L.

Tel.: 0723 29 29 76

E-mail: cornelminzat@gmail.com

Persoana de contact: Cornel Mânzat

 

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri