Ursa

ULTIMELE STIRI

Câștigătorii celei de-a treia ediții regionale Bringing Light to Life 2020 Architectural

Pe 25 martie 2020, în cadrul unei ceremonii online, VELUX a...

Novatik NATURA | Ţigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Fie că vorbim de un cămin nou sau de renovarea unei locuin...

Mehler Texnologies® se alătură Grupului Freudenberg

Textile în Transformare – este ceea ce facem la Mehler T...

Mehler Texnologies® se alatura Grupului Freudenberg

Hueckelhoven, 12 Mai 2020. Textile in Transformare – este ...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

Novatik NATURA – o noua generație de țigle metalice cu acoperire de rocă vulcanică

Compania Novatik lansează un nou produs în gama sistemelor...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...
Viitorul ne-a bătut la ușă

» Mansarde si acoperisuri | 28 ianuarie 2021

Lansăm încă o ediție sub semnul pandemiei, de data aceasta însă cu un orizont de așteptare mult mai optimist: a început vaccinarea, chiar dacă va mai dura ceva până când va veni și rândul celor activi, fără boli cronice. Nu se poate spune că dealerii și mon­ta­torii de acoperișuri se numără printre cei foarte expuși pericolului de cotractare a virusului, ceea ce nu a fost un lucru rău. S-a putut construi, cu măsuri curente de precauție, și se poate continua, sperăm, într-un ritm ceva mai alert. Bineînțeles, vom rămâne ceva timp cu anumite reguli de respectat și poate chiar cu auto­matisme, ceea ce de asemenea nu este un lucru rău. Cei care activează în acest domeniu sunt expuși frecvent la agenți biologici și chimici, la condiții de lucru dure care ar impune un pic de atenție suplimentară în privința protecției mun­cii și bolilor profesionale. Câți își pun mască atunci când dezafectează un aco­periș vechi cu azbest? Sau niște con­strucții în care au stat animale, ade­vărate bombe biologice? Ne e și teamă să ne gândim.

Pandemia a mai avut un efect inte­resant: multe se fac acum online (tot ce ține de comunicare). Viitorul ne-a bătut la ușă, iar noi am fost surprinși, deși eram cumva pregătiți. Iar viața merge înainte, cu provocările ei. Principalul subiect al momentul, venit tot din viitor, este, așa cum veți remarca și în paginile acestei reviste, trecerea la noile reguli de autorizare a construcțiilor noi, după directivele europene care prevăd un consum de energie cât mai mic, având ca scop un consum zero. Greu de pre­upus acum ce se va întâmpla, mai ales pe piața imobiliară. Vor fi reevaluate con­strucțiile existente? Probabil. Dar și acestea vor trebui modernizate la un moment dat și următoarea renovare se va face cu respectarea acelorași reguli (nu ne referim la cele aflate în zone protejate sau monumente istorice, care au alt regim). Avem așadar două tipuri de renovare: renovare majoră, ale cărei costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii (fără teren) și renovare apro­fundată, care îmbu­nătă­țește cu peste 60% performanța ener­getică a clădirii. Există și renovări pe termen lung, cu obiective care țintesc anul 2050... sunt multe de lămurit.

Auditorii energetici vor avea de lucru, mai mult decât să constate cât de performantă este sau nu este o clădire recepționată, vândută ori închiriată. Ne vom pierde într-un hățiș de documente, aprobări, calcule și autorizări? La început, cu siguranță da, deși tentația de a le face „din pix”, fără prea multă bătaie de cap, va exista în continuare, că așa e pe la noi... Dar revista noastră va fi, ca și până acum, alături de trendul Eco, pro­movând sustenabilitatea, sursele de ener­gie nefosile și sistemele termo-hidroizolante performante care să re­­­ducă tot mai mult amprenta de carbon a construcțiilor. Producătorii premium, care de altfel au fost alături de noi de la începutul acestui proiect, vor fi, în sfârșit, puși în capul listelor cu opțiuni, scăpând de acea marotă a pieței ro­mânești: prețul cel mai mic. Prea mult timp s-a evitat întrebarea: prețul cel mai mic pentru ce? Pentru ce nivel de calitate, după ce standarde? Acum ne este foarte clar că sunt agreate și impuse (nu doar recomandate) doar acele materiale care ajută la evitarea formării punților termice în cadrul anvelopei unei clădiri. Că panourile solare, cu agent termic sau fotovoltaice, nu sunt doar opțiunile unor excentrici, ele sunt un element important în efortul de a echilibra balanța dintre consumul unei clădiri și aportul de energie pe care îl aduce, ca să nu mai vorbim de recu­perarea energiei risipite și de obținerea de energie din resurse regenerabile. Până acum, nu prea s-au făcut valuri, deși reglementările sunt valabile de 2 ani pentru investițiile publice. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare - vom auzi și voci de protest, și mesaje de panică. Cert este că investițiile imobiliare vor fi ceva mai scumpe, dar de calitate mai bună. Speranța noastră este că acest lucru se va răsfrânge și asupra do­meniului acoperișurilor, mansardelor, sistemelor de fațadă, unde este un cuvânt greu și, dacă se poate competent, de spus.  

150 de ani alaturi de profesionistii in acoperisuri