Ca în fiecare an, am participat și noi cu cea mai recentă ediție a revistei la manifestarea dedicată specialiștilor din industria lemnului și mobilei, târgul BIFE – SIM 2024. În Pavilionul B2 și în spațiul exterior ale complexului expozițional Romexpo, pe o suprafață de peste 15.000 mp, și-au prezentat produsele și serviciile 161 de companii din România și întreaga lume. Așa cum este firesc, am fost interesați de noutățile acestei piețe, în special pe segmentul de prelucrare a lemnului, atât de necesar construcției de acoperișuri și structuri.
În perioada 19 – 22 septembrie, la centrul expozițional Romexpo a avut loc cea de-a XXXII-a ediție a principalei manifestări dedicate industriei lemnului și mobilei, BIFE – SIM 2024. În paralel, au avut loc alte două evenimente, Antique Market II, târg al colecționarilor și pasionaților de artă, și Cosmetics Beauty Hair, destinat specialiștilor din industria frumuseții. Importantă în acest context a fost și lansarea recentă a aplicației ROMEXPO, o platformă digitală menită să faciliteze networking-ul și schimbul de informații între experți din diverse domenii pe durata tuturor manifestărilor.
BIFE – SIM este organizat de Romexpo, în parteneriat strategic cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR și Camerele de Comerț și Industrie din România – CCIR. Spațiul expozițional a fost ocupat cu numeroase colecții de mobilier ale producătorilor români și străini, materiale și accesorii pentru industria de profil, dar și echipamente, scule și consumabile utilizate de producători în industria lemnului. Pe parcursul evenimentului, o serie de echipamente au fost puse în funcțiune, pentru a demonstra vizitatorilor specialiști performanțele acestora.
Expoziția a fost un bun prilej pentru a fi organizate o serie de conferințe, reunite sub conceptul Crafting Enduring Connections. Pe scena evenimentului, amplasată chiar în centrul expoziției, au urcat specialiști consacrați din industrie, care au vorbit despre tendințele din industria mobilei și designului interior, care se concentrează pe inovație prin sustenabilitate și integrarea tehnologiilor inteligente, oferind soluții personalizate și eficiente. În plus, a fost adusă în prim-plan arhitectura care adoptă tot mai mult concepte modulare și materiale reciclate, redefinind spațiile prin funcționalitate și estetică eco-friendly. În cadrul conferințelor, s-a mai discutat despre rolul strategic al industriei românești de profil, branding, conectarea creativității cu producția, colaborarea dintre arhitecți, designeri și producători, au fost organizate workshop-uri și prezentări de produs.
Vizitatorii clienți finali sau arhitecți, mulți dintre ei sosiți sosiți la standul nostru, au fost interesați nu doar de zona de mobilier și decorațiuni, ci și de soluții pentru construcția, renovarea sau amenajarea întregii locuințe, în speță montajul acoperișului sau amenajarea mansardei. Am constatat un interes deosebit pentru soluțiile de acoperiș terasă, cu accent pe materialele de bună calitate care să asigure izolarea termică și impermeabilitatea. Sunt solicitate deseori informații privitoare la calitatea și cantitatea materialului termoizolant utilizat la anvelopa întregii construcții, dat fiind faptul că standardul nZEB a adus cu sine noi provocări pentru arhitecți și constructori, dar și pentru beneficiarii care au nevoie de soluții tot mai eficiente, inclusiv din perspectiva raportului calitate/preț. În același context, se caută modalități de extindere a spațiului util prin valorificarea oricărui element constructiv, inclusiv a acoperișurilor terasă care pot fi transformate în locuri de relaxare sau socializare. De asemenea, se menține interesul pentru renovări ale acoperișurilor cu noi materiale, mai moderne, mai ecologice și, în anumite situații, realizate cu metode tradiționale. Pentru amenajarea mansardelor, se caută soluții care să utilizeze podul cât mai eficient, eventual prin achiziționarea de mobilier modular, multifuncțional ori retractabil. Mansardele construcțiilor vechi sunt convertite deseori în zone multifuncționale, chiar camere de zi, în dorința de a obține mai mult spațiu, lumină și aer curat.