Evenimente

Acoperiș Georoof pentru „O casă de om”

25
SHARES
72
Vizualizari

Unul dintre cele mai spectaculoase și apreciate proiecte
prezentate la Anuala de Arhitectură București 2020 a fost cel intitulat ”O casă
de om”, nominalizat la secțiunea Arhitectură construită / Arhitectura locuinței
individuale și premiat cu distincția Wienerberger. Lucrarea a constat în
reabilitarea unei case vechi din București, căreia i-au fost adăugate două
corpuri de clădire cu o alură modernă; pentru realizarea acoperișului, a fost
folosită tablă fălțuită din oțel și un sistem pluvial performant, ambele de la
Georoof.Unul dintre cele mai spectaculoase și apreciate proiecte
prezentate la Anuala de Arhitectură București 2020 a fost cel intitulat ”O casă
de om”, nominalizat la secțiunea Arhitectură construită / Arhitectura locuinței
individuale și premiat cu distincția Wienerberger. Lucrarea a constat în
reabilitarea unei case vechi din București, căreia i-au fost adăugate două
corpuri de clădire cu o alură modernă; pentru realizarea acoperișului, a fost
folosită tablă fălțuită din oțel și un sistem pluvial performant, ambele de la
Georoof.

Unul dintre cele mai spectaculoase și apreciate proiecte
prezentate la Anuala de Arhitectură București 2020 a fost cel intitulat ”O casă
de om”, nominalizat la secțiunea Arhitectură construită / Arhitectura locuinței
individuale și premiat cu distincția Wienerberger. Lucrarea a constat în
reabilitarea unei case vechi din București, căreia i-au fost adăugate două
corpuri de clădire cu o alură modernă; pentru realizarea acoperișului, a fost
folosită tablă fălțuită din oțel și un sistem pluvial performant, ambele de la
Georoof.

 

Proiectul conceput de arh. Marian Moiceanu a urmărit
integrarea casei vechi, clasate ca monument istoric grupa B, într-o nouă
configurație arhi­tec­tu­rală care să corespundă exigențelor mo­­­derne de
funcționalitate și confort, fiind prevăzută ca locuință.

Astfel, vechiul corp degradat a fost con­solidat, reabilitat
și revitalizat, păs­trându-se totuși arhitectura inițială, iar în spațiul
adiacent, ocupat parțial de câteva anexe parazitare, s-a construit un nou corp
de locuință, cu spații vitrate largi, urmărindu-se ca între cele două structuri
să existe o simbioză. Trans­pa­rența a fost o metodă eficientă de a obține
acest efect de integrare, ba chiar mai mult, de legătură între interiorul
locuinței și exteriorul aces­teia. Având la dispoziție un teren în su­prafață
totală de circa 300 mp, au putut fi amenajate mici spații verzi cu gazon și
vegetație de talie joasă, completate de ghivece cu plante, care pot fi admirate
fără multe obstacole din interior.

Acoperișul a fost una dintre provocările lucrării, având
nevoie de o refacere aproape completă (pentru zona veche). Frumusețea clădirii
este dată, printre altele, de cornișe, ancadramente și pazii, care au fost
refăcute, ceea ce conferă zonei superioare a clădirii renovate un aer vintage,
dar nu la modul gratuit. Totul se supune criteriului eficienței acoperișului
ventilat, care să îndepărteze cât mai rapid și mai simplu umiditatea de zona
locuită, printr-un spațiu suplimentar de ventilație adăugat între straturile
care alcătuiesc acoperișul, conceput în așa fel încât zonele de admisie și
zonele de eva­cuare ale aerului să creeze un curent ascendent. Toate avantajele
acoperișului ventilat se simt în special în lunile cu temperaturi extreme, când
la interior tem­peratura se menține constantă, pierderile de energie fiind mult
reduse.

Corpul nou, cu o alură modernă, nu are streșini proeminente,
ceea ce nu afectează însă eficiența acoperișului ventilat datorită sistemului
pluvial utilizat.

Un sistem plu­vial cu jgheaburi se­micirculare Georoof, în
nuanța Anthracite (RAL 7016), proiectat pentru necesarul maxim de precipitații
previzibile în această locație, rezolvă integral particularitățile arhitecturii
celor două corpuri. Au fost prevăzute inclusiv para­zăpezi, datorită cărora
jgheaburile sunt protejate (zăpada se topește sau coboară progresiv sub forța
gravitației), iar cei care trec pe sub streașină sunt în siguranță.

Acoperișul a fost realizat cu învelitoare din tablă fălțuită
de oțel prevopsit (grosime 0,55 mm), în aceeași nuanță gri antracit (RAL 7016).
Este un caz fericit în care învelitoarea și sistemul pluvial pot avea culori
identice, fapt care dă construcției o notă unitară și elegantă; este și motivul
pentru care burlanele au fost lăsate aparent pe fațadă, conferind o notă de
autenticitate construcției.

Furnizat de Georoof sub formă de role, acest material este
alcătuit din tablă de oțel acoperit pe ambele fețe cu un strat de vopsea (pe
partea exterioară stratul de vopsea este de 35 de microni). Greutatea redusă a
tablei, de circa 4 kg/mp, a permis realizarea unui acoperiș ușor și rezistent
în același timp, perfect continuu, cu o pro­tecție maximă, mai ales că în unele
zone camerele au preluat în partea superioară linia acoperișului, conform
planului de mansardare.

Pentru a ilumina cât mai natural lo­cuința, pe o perioadă
cât mai mare din zi, au fost montate în câteva camere ferestre de mansardă care
s-au integrat perfect în structura acoperișului.

Dată fiind originea eterogenă a an­sam­blu­lui, arhitectura
acoperișului nu este sim­plă, pentru aceasta fiind nevoie de un material pentru
învelitoare versatil, care să poată urma toate suprafețele, cu multiple dolii
sau alte tipuri de zone critice. În același timp, s-a dorit un material cu un
aspect familiar, care să ajute la integrarea vizuală a celor două corpuri, iar
nuanța gri închis are acest rol, find proprie atât construcțiilor noi, cât și
celor vechi. Astfel, a fost atins scopul declarat al arhitectului, de a obține
o locuință pur și simplu, funcțională, con­for­tabilă și primitoare, fără a fi
lipsită de oare­care monumentalitate, dar lăsând la o parte ambiții inutile și
vanități: o casă de om.

 

Georoof  este furnizor de sistem com­plet de acoperiș
din șindrilă din lemn de cedru, cu montaj gratuit și garanție integrată –
mano­peră și produs.