Evenimente

Acoperiș în sistem complet Bauder la Muzeul de artă Ravensburg

19
SHARES
55
Vizualizari

Proiectul Kunstmuseum Ravensburg a primit numeroase premii și distincții de la realizarea lui în 2013 – Premiul German de Arhitectură (2013), Premiul de Arhitectură al Muzeului din Frankfurt (2014) și diferite premii de sustenabilitate. În plus, a fost pe lista scurtă de 5 finaliști la Premiul de Arhitectură al Uniunii Europene, Mies van der Rohe. Muzeul este primul din lume realizat la standard de casă pasivă și găzduiește poate cea mai mare colecție privată din sudul Germaniei, reunind peste 200 de opere de artă detinuțe de Peter și Gudrun Selinka.
Proiectul Kunstmuseum Ravensburg a primit numeroase premii și distincții de la realizarea lui în 2013 – Premiul German de Arhitectură (2013), Premiul de Arhitectură al Muzeului din Frankfurt (2014) și diferite premii de sustenabilitate. În plus, a fost pe lista scurtă de 5 finaliști la Premiul de Arhitectură al Uniunii Europene, Mies van der Rohe. Muzeul este primul din lume realizat la standard de casă pasivă și găzduiește poate cea mai mare colecție privată din sudul Germaniei, reunind peste 200 de opere de artă detinuțe de Peter și Gudrun Selinka.

Proiectul Kunstmuseum Ravensburg a primit numeroase premii
și distincții de la realizarea lui în 2013 – Premiul German de Arhitectură
(2013), Premiul de Arhitectură al Muzeului din Frankfurt (2014) și diferite
premii de sustenabilitate. În plus, a fost pe lista scurtă de 5 finaliști la
Premiul de Arhitectură al Uniunii Europene, Mies van der Rohe. Muzeul este
primul din lume realizat la standard de casă pasivă și găzduiește poate cea mai
mare colecție privată din sudul Germaniei, reunind peste 200 de opere de artă
detinuțe de Peter și Gudrun Selinka.

 

Cu cei 800 m² de spații expoziționale, muzeul de artă din
Ravensburg este între cele mai mici instituții muzeale din Germania. Spațiul
este împărțit pe trei nivele, la parter sunt 200 m² destinați artiștilor
invitați, la etaj încă 300 m² pentru colec­ția Selinka iar la ultimul etaj sunt
găz­duite diferite expoziții pe cei 300 m² rămăși.

 Principalul deziderat
al proiectului a vizat integrarea corpului nou de clădire în zona istorică a
orașului. Clădirea nu e contrastantă cu ambientul ci se integrează armonios
într-un țesut urban dezvoltat vreme de secole. Zona în care e amplasat muzeul
de artă reprezeinta un veritabil cartier muzeal, aici ființând numeroase atare
instituții – un muzeu de istorie al orașului, unul al eco­nomiei și chiar unul
al jucăriilor.

Pentru realizarea fațadei distinctive s-au folosit cărămizi
datând de peste 200 de ani, reciclate de la o mânăstire demolată din apropierea
graniței belgiene. Soluția adoptată permite crearea unei legături firești între
clădirea veche și construcția nouă, abordarea fiind totodată una sustenabilă.
Și pe bună dreptate – de ce să folosești materiale noi când poți recicla unele
vechi ce și-au dovedit durabilitatea câteva secole? 

 

 

 Conceptul volumetric
simplu – o curte de acces spre spații expoziționale rectangulare și
nesofisticate flancate de elemente de circulație – este înconjurat de o zidărie
exte­rioară din cărămizi reciclate.

Acoperișul este piesa de rezistență a ansamblului, cu
bolțile sale ce protejează întreaga incintă și se preiau ca design și la
interior. Din perspectiva execuției, aco­pe­rișul a fost edificat în sistem
complet Bauder. Astfel, ca strat final s-a folosit membrana Bauder­KARAT, iar
ca strat de etanșare produsul BauderFLEX G4E. 

Dincolo de aspectele arhitecturale, noua construcție avea de
îndeplinit o serie de standarde de eficiență energetică. Principalul promotor
al eficienței a fost chiar inves­ti­torul, iar dorința de a reduce la maximum
cos­turile operaționale a fost desigur și pe placul muni­cipalității. În final,
costurile de func­țio­nare ale muzeului vor greva bugetul orașului cu  240.000 euro anual. 

 Clădirea este primul
muzeu din lume realizat la standard de casă pasivă. Sistemul de încălzire
respectiv răcire este proiectat să reducă impactul energetic la minimum, fiind
activat și monitorizat de o unitate com­pute­rizată. Căldura e generată de o
pompă geo­termală, care în timpul verii are rol de răcire a încăperilor.

Acest proiect reușit demonstrează clar că opțiunea pentru o
casă pasivă nu înseamnă deloc abandonarea dezideratelor estetice.

 

 

Obiectiv: Muzeul de artă Ravensburg 

Suprafața: 700 m2 

Proiect: Lederer + Ragnarsdóttir + Oei, Stuttgart 

Acoperiș în sistem complet Bauder

– strat final BauderKARAT 

– strat de etanșare BauderFLEX G4E