Orasele devin din ce in ce mai aglomerate si mai poluate. În prezent, 50% din populația lumii trăiește în orașele mari, iar ONU estimează că această proporție ar putea crește la 70% până în 2050. Cea mai bună soluție pentru această integrare a vieții naturale în infrastructurile artificiale create de om. Prezența plantelor în viața noastră este crucială, deoarece ele ajută la crearea echilibrului și armoniei în mediu înconjurător. Spațiile verzi sunt esențiale pentru producerea de oxigen, purificarea aerului, drenarea apei pluviale și menținerea ecosistemelor sănătoase. Dar cum pot fi realizate toate acestea în inima orașului, unde traficul intens și densitatea clădirilor sunt predominante? Ecostratos a găsit soluția.
În zonele centrale ale orașului, fiecare metru pătrat este adesea construit, dar, cu soluții inovatoare și inteligente, se pot crea și zone verzi, care, deși pot să nu pară semnificative, contribuie împreună la crearea unui mediu urban sănătos. O astfel de oportunitate poate include înverzirea liniilor de tramvai urbane sau construirea de stații cu acoperiș verde.
Beneficiile soluțiilor verzi în abordarea problemelor de mediu din orașele mari
- Purificarea aerului urban
Într-un mediu urban plin de smog și poluare, zonele verzi sunt o adevărată sursă de răcoare. Plantele produc oxigen și sunt capabile să elimine substanțele nocive din aer. - Reducerea efectului de insulă de căldură urbană
Din cauza am cauzat mari de suprafață construită, temperaturile în orașe sunt semnificative mai mult decât în zonele rurale din jur. Spațiile verzi asigurărirea permanentă prin procesul de evapotranspirație, reducând temperaturile, chiar și în cele mai călduroase zile de vară. Diferența dintre suprafețele construite și cele vegetale poate fi de până la 40°C. - Gestionarea eficientă a apelor pluviale
Inundațiile frecvente cauzate de ploile abundente din ultimul timp provoacă daune în întreaga lume. Suprafețele construite nu pot absorbi apa, astfel sistemele de drenaj devin supraîncărcate. În schimb, zonele verzi funcționează ca niște bureți naturali, sunt capabile să rețină apa acumulată. - Sprijinirea biodiversităţii
În viaţa urbană, flora şi fauna naturală, respectiv ecosistemele funcţionale sunt reduse semnificativ. Zonele verzi, cum ar fi stații de autobuz cu acoperiș verde și linii de tramvai înverzite, oferă un spațiu mic și vibrant chiar și în cele mai aglomerate zone urbane, promovând astfel un ecosistem mai sănătos. Spațiile verzi și coridoare ecologice care creează legătura pentru viața naturală urbană. - Îmbunătățirea funcțiilor psiho-sociale
Mediul urban gri, monoton, afectează negativ sănătatea noastră mentală și fizică. Însă oazele verzi nu îmbunătățesc imediat starea de spirit, nu influențează pozitiv concentrarea și rezistența, oferind în același timp o adevărată împrospătare.
Cum poate fi aplicată o structură de acoperiș verde la nivelul solului?
Înverzirea liniilor de tramvai din Arad a fost implementată ca un proiect pionier în România, pe o suprafață de 3 hectare și 5,5 km lungime, în centrul orașului. Pentru a crea un sistem verde durabil și funcțional, care să poată fi întreținut fără sisteme de irigații și cu îngrijire minimă, era necesară o soluție foarte bine gândită. Am pornit de la ideea că acoperișurile verzi extensive trebuie să se adapteze unor factori de mediu extremi, precum seceta, înghețul, soarele arzător, vântul puternic și poluarea atmosferică accentuată. Din acest motiv, a fost evident pentru noi că sistemul nostru special de la Ecostratos, ultra-ușor și cu o capacitate mare de reținere a apei, care și-a demonstrat eficiența pe acoperișuri, soluția ideală pentru zona expusă în mod similar în jurul liniilor de tramvai.
Eficiența remarcabilă a sistemului nostru se bazează pe câteva elemente cheie:
- Folosim un strat special de reținere a apei care poate stoca o cantitate mare de apă (17 – 35 l/m 2 ), asigurând astfel o aprovizionare adecvată cu apă pentru plante chiar și în perioadele de secetă prelungite. strat tehnic oferă, de asemenea, o zonă de înrădăcinare optimă, poate să reducă semnificativ grosimea substratului necesar pentru creșterea plantelor.
- Pentru o capacitate crescută de reținere a apei, folosim un substrat vulcanic mineral special, care, datorită structurii sale ușoare, poroase, poate reține apa eficient. În același timp, oferă plantelor un mediu de creștere aerisit, permeabil, cu structură ușoară, bogată în minerale.
- Cheia vegetației sănătoase constă în speciile rezistente, tolerante la secetă. Pentru a obține o acoperire estetică a solului, fără necesitatea de a instala sisteme de irigații, am folosit covoarele noastre de Sedum precultivate în plantațiile proprii. Plantele de Sedum sunt rezistente la condițiile de mediu extreme, stochează o cantitate mare de apă în frunze și, în același timp, nu e nevoie de tundere și se dezvoltă cu îngrijire minimă, ocazională.
Pentru a crește biodiversitatea, anumite zone ale liniilor de tramvai erau supra-însămânțate cu semințe de flori biodiverse, creând astfel un sistem ecologic mai variat.
Proiectul nostru de înverzire se vede o soluție inovativă în România, dar înverzirea liniilor de tramvai este un trend popular în Europa. Liniile de tramvai înverzite funcționează deja cu succes în multe orașe mari, precum Berlin, Köln, Leipzig, Poznan, Varșovia, Porto, Barcelona și Praga. În viitor, se așteaptă ca toate orașele mari din România să se alăture acestei inițiative și să facă primii pași către un mediu urban mai viabil și sustenabil. Pentru a maximiza beneficiile ecologice și atractivitatea estetică, liniile verzi pot fi completate cu stații de tramvai dotate cu acoperișuri verzi. Aceste stații ecologice pot fi realizate utilizarea unui sistem de acoperiș verde ultra-ușor, care asigură o reținere asigură a apei. Similar spațiilor verzi dintre șine, ele oferă aceleași beneficii pentru mediu și contribuie la un aspect urban mai prietenos și estetic. Stații verzi cu întreținere minimă au fost deja implementate cu sistemele Ecostratos de acoperiș verde în Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Aceste spații verzi, deși de dimensiuni reduse, joacă un rol important în formarea coridoarelor ecologice menționate anterior.
Credem cu tărie că, prin eforturi comune și noi strategii de planificare urbană, putem construi un viitor mai locuibil și sustenabil. Pentru a ne adapta condițiile de mediu în schimbare, este esențial să luăm măsuri care să atenueze impactul asupra naturii și să asigure un viitor echilibrat și armonios pentru generațiile prezente și viitoare.
ECOSTRATOS
Tel.: +4 0770 523 523
E-mail: info@ecostratos.ro