Vata minerală de sticlă este un material termoizolant și fonoizolant extrem de versatil, datorită posibilității de a-l flexa, comprima (dar foarte puțin, pentru a nu-i diminua proprietățile), de a-l aplica în cele mai diverse moduri, la majoritatea elementelor de construcție, inclusiv în spații neregulate. Astfel, cu vată de sticlă putem interveni la fațade ventilate, pereți de compartimentare, plafoane sau pereți de exterior (inclusiv în subsoluri), pardoseli ș.a.m.d. Bineînțeles, vata de sticlă este un material excelent pentru acoperișuri, mansarde ori poduri nelocuite. Pentru fiecare aplicație există o soluție, de preferat una particularizată, așa cum întâlnim la URSA, unul dintre cei mai mari producători europeni de termoizolații.
Produsele URSA sunt întâlnite pe multe dintre șantierele României, la construcții noi din beton și zidărie, hale industriale pe diverse tipuri de structuri, case de lemn, construcții și instalații edilitare etc. De asemenea, reprezintă o soluție excelentă de a reabilita termic clădiri existente, supuse unor lucrări de modernizare. Sunt materiale ușoare, care nu necesită lucrări majore de suplimentare a structurii de rezistență a clădirii, a acoperișului în particular. Nu toate materialele termoizolante au și proprietatea de a constitui o barieră fonică în calea poluării cu zgomote nedorite, din afara sau din interiorul construcției. Este un aspect important, pe care foarte puțini constructori l-au luat în calcul până la apariția generației noi de materiale de construcții. Vata de sticlă este unul dintre aceste soluții, deoarece prin structura sa atenuează undele sonore absorbindu-le. Datorită prețului relativ accesibil, luând în calcul avantajele pe care le oferă, este utilizată din plin în renovări și compartimentări. În plus, comportamentul excelent la incendiu o face deosebit de utilă pentru construcțiile care au nevoie de exigențe sporite din această perspectivă.
Inovația permanentă
Conform noilor reglementări europene, o construcție trebuie să răspundă și exigențelor momentului legate de sustenabilitate și sănătatea utilizatorilor, folosindu-se pe cât posibil materiale naturale, reciclabile, obținute cu consum redus de combustibili fosili. În acest context, a apărut inițiativa URSA goes green, care încearcă să aducă o contribuție semnificativă la realizarea obiectivului de reducere a emisiilor de CO2 prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerea unor materiale de izolare mai bune și durabile. Unele produse URSA sunt marcate pentru a fi identificate și, după utilizare, se pot sorta și refolosi în noi proiecte, contribuind la economia circulară în domeniul construcțiilor. Resturile de material și deșeurile pot fi reintroduse în procesul de fabricație ca materie primă secundară valoroasă, sau procesate pentru obținerea altor produse din vată minerală, fiind complet reciclabile. Datorită optimizării performanțelor termotehnice ale unei construcții, izolația cu vată minerală URSA asigură o creștere durabilă a valorii clădirii. Iată câteva exemple de inovații:
- În cadrul programului ”URSA goes green”, s-a dezvoltat o nouă gamă de vată minerală de sticlă cu lianți pe bază de lignină, o substanță naturală sustenabilă, sănătoasă pentru utilizatori, pentru montatori și pentru mediu. Lignina este o clasă de substanțe polimerice prezente în majoritatea plantelor, contribuind la crearea structurilor acestora, la rigiditatea țesuturilor și la evitarea degradării celulelor. În industrie, este obținută sub formă de rășini ca produs secundar la fabricarea hârtiei și celulozei; printr-o prelucrare minimă, lignina poate fi folosită direct în producerea de vată de sticlă. Astfel, au apărut noi game de termoizolații realizate cu tehnologia Lignin: URSA SF 32, URSA SF 34 și URSA SF 34 GEMINI, urmând ca pe viitor această soluție să fie extinsă pentru întregul portofoliu. Tehnologia Lignin este o soluție perfect ecologică, ce marchează o abordare nouă în obținerea acestui material termoizolant extrem de important pentru industria construcțiilor. Datorită execuției de înaltă calitate, produsele au primit certificatele internaționale: Blue Angel, EUCEB, RAL și EPD.
- Noua generație de produse din vată minerală rigidă URSA TECTONIC vine cu caracteristici superioare, precum un raport mai bun între izolarea termică și cea fonică, respectiv o rezistență excelentă la tracțiune și compresiune. Permeabilitatea optimă la vapori, dublată de proprietăți hidrofuge și hidrofobe, este exact ceea ce ne trebuie pentru o construcție sănătoasă, inclusiv în abordarea unor spații cu un regim particular al temperaturii și umidității, precum garaje, ateliere, subsoluri sau spații de depozitare. URSA TECTONIC beneficiază de o tehnologie patentată, complet nouă, prin care fibrele sunt orientate astfel încât panourile devin mai bune izolatoare termice și fonice, iar structura compactă, mai rigidă, permite o fixare sigură și rapidă, atât cu ajutorul adezivilor, cât și mecanic, folosind dibluri pentru termosistem. Structura plăcilor se aseamănă plăcilor tectonice compacte, fapt care a inspirat denumirea gamei. În prezent, există trei game de produse URSA TECTONIC: FP Basic, UPh/Vv și APh, fiecare cu proprietăți care le fac potrivite unei aplicații specifice.
- produsele din gama Ursa BIOnic nu conțin substanțe ce distrug stratul de ozon sau potențează efectul de seră al atmosferei – clorofluorocarburi (FCKW, H-FCKW), hidrofluorocarburi (H-FKW) sau hexafluorură de sulf (SF6). În același timp, se asigură un aer interior sănătos pentru toți utilizatorii.
Nu faceți economie când este vorba despre termoizolarea acoperișului!
Evaluați materialele termoizolante și în funcție de conductivitatea termică λ, care arată capacitatea unui material de a transmite căldura. Cu cât valoarea λ este mai mare, cu atât produsul respectiv pierde mai multă căldură și izolează mai slab, în consecință alegeți produse cu valoarea λ cât mai mică! Termoizolația nu se vede, dar lipsa ei se simte, atât în nivel de confort, cât și în costul climatizării.
Recomandări URSA privind corectitudinea termoizolării cu vată mineralăde sticlă:
- Pentru acoperișurile clasice tip șarpantă, se recomandă termoizolarea în două straturi: primul strat între căpriori, având grosimea egală cu grosimea căpriorilor, iar al doilea sub căpriori, pe o structură suplimentară. Al doilea strat de izolație este necesar pentru reducerea punților termice din dreptul căpriorilor. Nu renunțați la acesta!
- O grosime totală a termoizolației de cel puțin 30 cm este optimă pentru a avea pierderi minime la nivelul acoperișului.
- Grosimea izolației dintre căpriori trebuie să fie exact cât înălțimea căpriorilor sau mai mare cu cel mult 1 cm. Nu presați materialul pentru a ajunge la cotă, deoarece veți obtura spațiul de ventilare, iar presarea inegală va duce la variații de densitate în material.
- Montarea barierei împotriva vaporilor sub termoizolație este obligatorie pentru a împiedica acumularea de vapori în vata de sticlă. Folia se montează etanș.
- Pentru a evita pierderile de material, tăiați transversal rola de vată.
- Asigurați-vă că sub învelitoare există un spațiu de ventilare de minimum 4 cm, iar peste astereală acoperișul este prevăzut cu folie anticondens.
- Respectați etapele de montaj și dimensiunile materialului termoizolant:
- măsurați spațiul dintre căpriori;
- desfaceți ambalajul și întindeți rola pe o suprafață orizontală;
- tăiați salteaua de vată de sticlă în bucăți având lățimea egală cu distanța dintre căpriori + 1 sau 2 cm (pentru a facilita autoportanța materialului);
- fixați primul strat de izolație prin presare între căpriori;
- montați o structură suplimentară (de preferat profile metalice tip C) pentru al doilea strat de vată de sticlă și tavan înclinat;
- aplicați al doilea strat de izolație între aceste profile, urmând procedura descrisă anterior (măsurare, tăiere, poziționare, presare);
- fixați pe profilele metalice o folie continuă cu rol de barieră împotriva vaporilor (o bandă dublu-adezivă ar fi de preferat);
- etanșați îmbinările foliei cu bandă adezivă;
- montați tavanul și alegeți finisajul dorit.
URSA SECO 0,03 – folie permeabilă la vapori, impermeabilă la apă, utilizată ca folie de difuzie pentru acoperișuri înclinate și structuri prefabricate din lemn.
- Permeabilitate la vapori – coeficient Sd ≈ 0,03 m
- Rezistență crescută la rupere și perforare, datorită materialului pe bază de polipropilenă țesută în 3 straturi (PP)
- Rezistență la vânt, datorită benzilor auto-adezive montate pe ambele fețe ale foliei
- Marcaje pentru suprapunere ce ajută la montajul corect pentru obținerea unei protecții optime
- Fără reacții nedorite la contactul cu alte materiale.
URSA SECO PRO 100 – barieră de vapori și barieră la transfer termic prin convecție, folosită la acoperișuri înclinate, tavane sub poduri neîncălzite, structuri de prefabricate din lemn și izolarea la interior a pereților exteriori.
- Permeabilitate la vapori – coeficient Sd ≥ 100 m
- Rezistență mecanică ridicată – folie PE 200 μm
- Albă mat, translucidă
- Impermeabilă la curenți de aer
URSA România SRL
Bd. Ficusului nr. 14 A, 013974 București
Telefon: 0040 21 269 0663
Fax: 0040 21 269 0664
assistance.ursa.ro@etexgroup.com
www.ursa.ro