Termoizolarea exterioară are avantajele ei incontestabile, majoritatea
specialiștilor fiind de acord că este cea mai eficientă metodă de a
reduce consumul de energie, dar și de a proteja construcția de
intemperii, de efectele distructive ale extremelor de temperatură.
Această eficientizare pune însă o problemă: cum se poate păstra (sau
optimiza) și estetica imobilului? Un răspuns complet ne vine de la
Arcon, care a conceput sisteme de termoizolare adaptabile multor tipuri
de clădire, moderne sau clasice.
Termoizolarea exterioară are avantajele ei incontestabile, majoritatea
specialiștilor fiind de acord că este cea mai eficientă metodă de a
reduce consumul de energie, dar și de a proteja construcția de
intemperii, de efectele distructive ale extremelor de temperatură.
Această eficientizare pune însă o problemă: cum se poate păstra (sau
optimiza) și estetica imobilului? Un răspuns complet ne vine de la
Arcon, care a conceput sisteme de termoizolare adaptabile multor tipuri
de clădire, moderne sau clasice.Termoizolarea exterioară are avantajele ei incontestabile, majoritatea specialiștilor fiind de acord că este cea mai eficientă metodă de a reduce consumul de energie, dar și de a proteja construcția de intemperii, de efectele distructive ale extremelor de temperatură. Această eficientizare pune însă o problemă: cum se poate păstra (sau optimiza) și estetica imobilului? Un răspuns complet ne vine de la Arcon, care a conceput sisteme de termoizolare adaptabile multor tipuri de clădire, moderne sau clasice.
Flexibilitatea este una dintre caracteristicile importante ale termosistemului, pentru a putea respecta cât mai riguros arhitectura inițială a construcției. Estetica este reflectată de volume, linii și unghiuri, de suprafețe care nu sunt întotdeauna plane. Termosistemul complet pe bază de polistiren de la Arcon (care include și adezivi, plasă de armare, dibluri, profile, grund și tencuială structurată) poate fi aplicat și „modelat” după arii plane sau curbe, prin tăiere și finisare detaliată, astfel încât stratul final urmează îndeaproape zidul exterior. Important este ca stratul izolant să aibă o grosime constantă, astfel încât să fie evitate punțile termice.
Astfel, au fost realizate în sistem Arcon clădiri noi cu performanțe energetice deosebite, reabilitări termice pentru blocuri de locuințe multietajate, chiar reabilitări de clădiri supuse rigorilor legislației referitoare la patrimoniul istoric. Cum era și firesc, deseori au fost abordate suprafețe curbe, unghiuri inedite, detalii de fațadă care cu greu pot fi reconstruite prin alte metode. O provocare este de asemenea și respectarea planeității, orice defect fiind ușor de remarcat, mai ales în cazul suprafețelor ample. Grosimea constantă a plăcilor de polistiren Arcon și stabilitatea lor dimensională au permis deci încadrarea în marje de eroare minime.
• Case noi eficiente energetic
O anvelopă termoizolantă bine dimensionată și executată va aduce cu sine avantajele mult căutate: cheltuieli de încălzire/răcire reduse, eliminarea totală a punților termice prin aplicarea polistirenului pe toate suprafețele verticale, inclusiv în zonele de cornișă. Date fiind proprietățile mecanice superioare ale sistemului, finisajul poate fi atât o tencuială decorativă, cât și materiale mai grele (placaje cu piatră, de exemplu). O casă modernă fiind dotată cu numeroase instalații și, implicit, străpungeri ale zidurilor, acestea pot fi executate fără probleme prin polistiren.
• Reabilitarea blocurilor de locuințe
Au fost executate cu termosistem Arcon numeroase reabilitări de imobile de locuințe multietajate, conferind construcțiilor ridicate în a doua jumătate a secolului trecut (și chiar interbelice) nu doar eficiență energetică, ci și un aspect nou, proaspăt, revitalizat. Masa de șpaclu și tencuiala structurată finală au o foarte bună rezistență la condiții dificile de climă, cea din urmă fiind hidrofobă, lavabilă și permeabilă la vaporii de apă. De asemenea, dată fiind rezistența la coroziune și pătare, blocurile își vor păstra aspectul curat mai mult timp decât tencuiala clasică.
• Reabilitarea clădirilor de patrimoniu
Termoizolarea clădirilor cu valoare arhitecturală şi istorică este o temă a zilelor noastre. Există în România clădiri vechi care nu pot fi termoizolate pe exterior fără a acoperi decorațiunile. Totuși, multe altele pot fi salvate, atunci când aceste decorațiuni nu sunt foarte elaborate și pot fi refăcute integral, sau chiar ameliorate, cu ajutorul elementelor de polistiren. Există o serie de profile tip, realizate chiar de către Arcon, dar și mai multe decorațiuni pot fi realizate in situ, prin debitarea polistireului (cornișe, ancadramente, solbancuri etc.). Greutatea lor redusă înseamnă un avantaj și din perspectiva sarcinilor la care este supusă fațada.
• Case în sistem Amvic
Preluând capacitățile de producție și distribuție Amvic, Arcon poate furniza acum inclusiv soluții pentru case cu diafragme de beton turnate în cofraje termoizolante, sistem modern cu care sunt obținute construcții cu grad înalt de eficiență energetică, inclusiv case pasive. Cofrajele sunt realizate din polistiren expandat Neopor, ignifugat și grafitat, cu o conductivitate termică de 0,033 W/(m•K) și chiar 0,11 W/(m•K), la sortimentul Amvic Pasiv. Cu ajutorul acestui sistem, se reduce timpul de execuție, se simplifică logistica de șantier și este permisă o arhitectură inovativă, flexibilă.
ARCON SRL
Sf. Gheorghe
Tel.: +4 0267.314.229; E-mail: office@arcon.com.ro
București
Tel.: +4 021.209.49.05; E-mail: office@arcondistributie.ro
www.arcon.com.ro