În localitatea Gunzenhausen din Germania, Centrul Familial Sonnenhof
este o instituţie foarte importantă. Aici, familiile sunt consiliate şi
ajutate prin metode holistice să aibă o evoluţie armonioasă, punând în
prim-plan copiii, educaţia şi dezvoltarea lor echilibrată, prin
participarea activă şi directă a părinţilor. Clădirea are o arhitectură
modernă, iar pentru a reflecta şi componenta ecologică a educaţiei,
instituţia din Gunzenhausen a ţinut să aibă un sediu cu acoperiş verde.În localitatea Gunzenhausen din Germania, Centrul Familial Sonnenhof
este o instituţie foarte importantă. Aici, familiile sunt consiliate şi
ajutate prin metode holistice să aibă o evoluţie armonioasă, punând în
prim-plan copiii, educaţia şi dezvoltarea lor echilibrată, prin
participarea activă şi directă a părinţilor. Clădirea are o arhitectură
modernă, iar pentru a reflecta şi componenta ecologică a educaţiei,
instituţia din Gunzenhausen a ţinut să aibă un sediu cu acoperiş verde.
În localitatea Gunzenhausen din Germania, Centrul Familial Sonnenhof este o instituţie foarte importantă. Aici, familiile sunt consiliate şi ajutate prin metode holistice să aibă o evoluţie armonioasă, punând în prim-plan copiii, educaţia şi dezvoltarea lor echilibrată, prin participarea activă şi directă a părinţilor. Clădirea are o arhitectură modernă, iar pentru a reflecta şi componenta ecologică a educaţiei, instituţia din Gunzenhausen a ţinut să aibă un sediu cu acoperiş verde. La realizarea proiectului a fost solicitată compania Paul Bauder GmbH & Co., brand de referinţă pentru ceea ce înseamnă siguranţă şi eficienţă în acest domeniu. Pe o suprafață destul de mare (2.000 mp), au fost realizate acoperişuri cu vegetaţie extensivă, tip terasă şi cu pantă, asigurându-se o continuitate a peisajului verde din împrejurimi. Încadrată în natură în cel mai fericit mod, clădirea a căpătat noi caracteristici termotehnice, oferind în acelaşi timp un habitat propice insectelor şi păsărilor specifice locului.
Totul verde, totul sigur, totul dintr-o singură sursă
Contribuţia Bauder la această lucrare (realizată între sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012) a constat atât în materiale şi sisteme adapatate construcţiei, cât şi în consultanță. Pe anumite suprafeţe, a fost nevoie de un acoperiș verde înclinat care să fie sigur, fără riscuri la alunecare: panta zonei de sud, sub formă de con, era de 12°.
Pe structura din lemn a fost montată și fixată mecanic membrana autoadezivă la rece (cu bitum elastomer şi folie de aluminiu) BauderTEC KSD, ca barieră de vapori și strat de separație. Suprapunerile au fost sudate cu aer cald, pentru evitarea solicitărilor termice, iar pentru o termoizolație cu eficiență ridicată a fost aleasă variante din poliuretan Bauder PIR.
La acest proiect s-au folosit plăci Bauder PIR FA, cu grosimea de 140 mm, lipite peste bariera de vapori. Spuma poliuretanică dură are o capacitate ridicată de termoizolare (0,024 W/m•K) și este potrivită pentru cerințele ridicate privind protecția mediului și a economisirii de energie.
Hidroizolația folosită a fost din material sintetic pe bază de FPO de calitate ridicată, foarte rezistent la străpungerea rădăcinilor: BauderTHERMOPLAN T. Este o hidroizolație armată cu țesătură de poliester, fapt datorită căruia este stabilă dimensional și rezistentă la rupere și solicitări. De asemenea, este vorba de un material care conferă protecţie suplimentară la radiaţiile UV, prelungind astfel durata de viață a acoperişului.
Fiabilitate şi siguranță antialunecare
Miza lucrării a fost dublă: acoperișul trebuia să arate bine și să funcționeze perfect din punct de vedere tehnic. Cerințelele deosebite au fost cele de la nivelul streşinii, în condiţiile în care panta a fost destul de mare. Elementul de delimitare a pietrişului Bauder AL 100/80 s-a montat împreună cu o serie de elemente constructive impuse de arhitectură, fixate mecanic în zona de streaşină astfel încât să fie evitată alunecarea substratului destinat vegetaţiei. Peste termoizolația Bauder PIR FA 140 s-a realizat o termoizolație din Bauder PIR T, cu pantă de 2%, pentru o scurgere a apei cât mai sigură. În zona luminatorului, unde structura este din beton, s-a folosit o barieră de vapori termosudabilă Bauder Super AL-E, respectiv aceleaşi materiale termoizolante Bauder PIR FA 140 și Bauder PIR T lipite de stratul suport și între ele. Un rol important la realizarea detaliilor complexe, dată fiind geometria clădirii, a fost membrana nearmată BauderTHERMOPLAN T TL.
Un acoperiș verde multistrat
Hidroizolația a fost protejată împotriva deteriorării mecanice cu geotextilul Bauder Faserschutzmatte SV 600, peste care a urmat elementul multifuncțional de reținere a apei și dren Bauder WSP 50, cu o capacitatea de stocare de 10 litri/mp și înălțime de 50 mm, fapt care permite folosirea acestuia la acoperișurile tip terasă, precum și la cele înclinate.
În zona de acoperiș terasă s-a folosit voalul de filtrare Bauder Filtervlies 125, care împiedică colmatarea cu particule fine a drenului și asigură o funcționare de durată. Pe zona înclinată, împotriva alunecării nu s-a mai folosit voalul de filtrare, substratul pentru vegetație Pflanzerde R-E fiind pus direct pe elementele de dren.
Lucrările au beneficiat de materiale excelente, capabile să ofere izolare împotriva transferurilor de căldură şi umiditate, adaptabile unei arhitecturi moderne, speciale. Totuşi, aşa cum au declarat constructorii, consultanța și îndrumarea au fost la fel de importante pentru a amplasa materialul potrivit la locul potrivit, în condiţii de maximă eficienţă.
Panta – o provocare care este depăşită cu sistemele Bauder
Compania germană Bauder a dezvoltat în ultimele decenii o largă varietate de sisteme de acoperiş verde înclinat, care respectă reglementările de specialitate şi cerinţele DIN 18351 referitoare la învelişurile rigide. Variantele sunt concepute pentru vegetaţii extensive, la acoperişuri cu înclinări de 5-15º, dar şi mai mari (15 – 25 º). Acestea sunt compuse din bariere de vapori, hidroizolaţii, geotextile şi straturi de protecţie pentru şarpante, straturi de dren şi stocare a apei, elemente anti-alunecare, în general tot ceea ce este nevoie pentru obţinerea unei vegetaţii extensive în condiţii de siguranţă pentru acoperiş şi utilizatori.
În proiectarea şi acordarea de consultanţă, se ţine cont de o serie de aspecte, pe care Bauder le poate gestiona datorită experienţei acumulate în acest domeniu: capacitatea portantă, joncţiunile la diferitele elemente de construcţie, protecţia anti-rădăcină, compresibilitatea termoizlaţiei, înclinarea acoperişului, resursele de apă necesare, protecţia la incendiu, stabilitatea, evoluţia sarcinilor în perioada de vegetaţie şi de întreţinere etc.. Acoperişurile cu pantă de peste 5º sunt în general o provocare pentru constructori din cauza forţelor importante care apar, atât din partea substraturilor de pământ, cât şi a apei sau vegetaţiei. Trebuie să existe un echilibru între necesitatea de a elimina apa în exces, pe de o parte, şi de a păstra acea apă pentru supravieţuirea plantelor, de aceea este foarte important stratul de dren şi stocare, cu diferite înălţimi şi capacităţi de reţinere a umezelii. Desigur, Bauder furnizează şi soluţii pentru terase orizontale sau cu înclinaţii mici (de până la 5º), fapt pe care l-am mai evidenţiat în paginile revistei noastre.