În contextul reglementărilor nZEB, intrate în vigoare și în România la sfârșitul anului trecut, în mod integral (pentru toate tipurile de construcții noi sau aflate în reabilitare), rolul acoperișului pentru reducerea amprentei de carbon a clădirilor devine hotărâtor. Sistemul de acoperiș modern, termo-hidroizolat și cu rezistență sporită la agresiunile mediului înconjurător, contribuie din plin la eficientizarea energetică prin reducerea transferului de căldură în raport cu exteriorul, pe tot timpul anului, prin drenarea eficientă a umidității sau prin integrarea de echipamente care produc energie verde, precum panourile fotovoltaice. Este un moment decisiv pentru creșterea calității construcțiilor din România, care se va reflecta în confortul nostru și în reducerea cheltuielilor pentru climatizare și întreținere. Iar dacă vorbim despre calitate și expertiză reală în domeniul acoperișurilor, în varianta lor de secol XXI, trebuie să amintim un nume binecunoscut: Bauder. Istoria acoperișului modern se leagă de acest brand sub care sunt produse sisteme dedicate de peste 150 de ani, integrând materiale noi, revoluționare, cu potențial ecologic tot mai accentuat.
Investind în cercetarea și dezvoltarea de noi produse pentru acoperiș, Bauder a reușit să stabilească repere importante în acest domeniu, consolidând noi standarde pe segmente precum acoperișul verde, termoizolarea peste șarpantă sau integrarea de sisteme fotovoltaice la acest nivel. Totul se bazează pe materiale variate și performante pentru hidroizolații, termoizolații, înverziri sau energie solară. Ca principal producător european de membrane bituminoase, membrane sintetice, soluții lichide și termoizolații poliuretanice, implicat în numeroase proiecte experimentale, a reușit să demonstreze că aceste materiale sunt foarte potrivite efortului de a reduce amprenta de carbon a construcțiilor. Produsele Bauder pot fi integrate în diverse moduri, astfel încât sistemele obținute să fie exact ceea ce își doresc arhitectul, constructorul și beneficiarul. Investiția într-un acoperiș sigur, rezistent pe termen lung, este pe deplin justificată, pentru că reparațiile sunt deosebit de costisitoare și de dificile, crescând și mai mult amprenta de carbon a unei construcții. Acesta este și unul dintre reperele prevăzute de noile directive ale Uniunii Europene pentru a optimiza bilanțul energetic al utilizării clădirilor de orice fel.
Acoperișuri terasă
- Membranele bituminoase hidroizolante sunt soluții frecvente într-o serie largă de lucrări pentru acoperișuri terasă. Folosindu-le împreună cu elementul termoizolant optim, aplicatorul are de ales, în funcție de situația specifică de șantier, între sudura tradițională (membrane termosudabile), aplicare rapidă sau aplicarea în sistem autoadeziv la rece (în special pe suporturi sensibile la căldură). Aceste membrane pot fi cele folosite ca prim strat de hidroizolație, ori cele prevăzute ca strat de închidere, cu un aspect atractiv. Diferitele tipuri de membrane bituminoase pentru închidere Bauder pot avea ca strat de protecție particule de ardezie de diferite culori. Datorită plasticității, membranele pot face față schimbărilor extreme de temperatură sau micilor modificări dimensionale ale structurii acoperișului.
- Membranele din material plastic sunt deosebit de utile pentru acoperișurile ușoare. Sistemele de hidroizolare pe bază de FPO-PP (poliolefină flexibillă), un material de top cu mult superior altor membrane sintetice, stabileşte noi standarde în domeniul securităţii, uşurinţei de aplicare şi longevităţii. Membranele FPO-PP sunt disponibile în mai multe grosimi, astfel încât să fie cert că îndeplinesc cele mai diferite necesități, iar, datorită stabilității la radiația UV și la condiţii meteorologice extreme, se degradează foarte lent. Acestea protejează acoperişul prin hidroizolaţia realizată flotant, cu sudură cu aer fierbinte, dar şi fixată mecanic, prin lestare cu pietriş, plăci de terasă sau construcţie cu vegetaţie. Menționăm de asemenea sistemul hidroizolator pe bază de PVC-P, dedicat acoperișurilor ușoare din domeniul industrial care pot fi protejate într-un singur strat.
- Termoizolaţia cu BauderPIR este considerată, fără îndoială, o soluție premium. Bauder este unul dintre cei mai mari producători de spumă dură poliuretanică, un material termoizolant cu caracteristici superioare . Plăcile termoizolante BauderPIR (denumire provenită de la compoziția în poliizocianurat) au devenit un reper în domeniu, asigurând cea mai bună valoare a rezistenței termice dintre toate materialele comune utilizate în acest scop – ceea ce înseamnă și straturi mai subțiri, elemente de fixare reduse. Sunt ușoare, rezistente la umiditate și compresiune, stabile dimensional, aprobate inclusiv pentru acoperişurile industriale mari din perspectiva siguranţei la foc. De asemenea, BauderPIR este un material rezistent la bitum fierbinte (deci poate fi izolat cu membrane bituminoase), nu putezeşte, este rezistent la mucegai şi ciuperci, inodor şi sigur pentru sănătatea utilizatorilor sau aplicatorilor. Pe lângă varianta clasică, BauderPIR se poate furniza și în sisteme integrate, cu hidroizolație sau cu acoperire din folie de aluminiu.
Gama de produse pentru terasă Bauder este însă mult mai variată, de la bariere de vapori, amorse și adezivi, la diverse tipuri de panouri termo-hidroizolante compacte, inclusiv cu miez vacuumat sau cu pantă. În diverse combinații, acestea stau la baza celor mai complexe și sigure sisteme de terasă, în varianta simplă sau acoperită cu vegetație.
Acoperișuri verzi
Acoperișurile verzi Bauder, cu vegetație intensivă sau extensivă, presupun protecții de calitate la străpungerea rădăcinilor, având variante pentru acoperiș ușor sau acoperiș înclinat cu vegetație, sisteme constructive care fac față traficului pietonal și chiar auto. Produsele specifice includ straturi de separație și egalizare, de protecție, de dren și reținere a apei, de filtrare, inclusiv substratul de bază, toate sub licența aceluiași producător.
Este un domeniu în care Bauder excelează de câteva decenii, contribuind și în România la educarea pieței pentru a adopta aceste soluții ecologice prin excelență.
Acoperișuri înclinate
Bauder performează și în acest domeniu, propunând o serie de sisteme speciale care includ atât soluții de hidroizolare (membrane de difuzie autoadezive, membrane bituminoase permeabile la vapori aplicate sub învelitoare, straturi bituminoase de separație pentru învelitori metalice, bariere de vapori), cât și soluții de termoizolare cu spumă poliuretanică dură, specifice fiecărei situații: montaj pe, între sau sub căpriori, pentru mansardare sau termoizolarea diverselor elemente de construcție. Termoizolaţia pe căpriori este considerată cea mai eficientă metodă de termoizolare a acoperişului şarpantă, Bauder desfășurând o muncă decisivă de pionerat în acest domeniu – este primul mare producător care a dezvoltat şi adus pe piaţă acest sistem complet.
Sisteme lichide
Ca producător de top în domeniul membranelor pe bază de bitum și materiale plastice pentru învelitori, Bauder a dezvoltat de asemenea și sisteme lichide, care oferă acoperișurilor maximă siguranță, perfect integrate în sisteme termo-hidroizolante complexe, cu care sunt compatibile. Aceste sisteme includ atât membranele propriu-zise, cât și armături sau grunduri de aderență pentru diversele straturi suport pe care le putem întâlni. Astfel, pot fi rezolvate zone de detaliu aferente pentru instalații, luminatoare, panouri fotovoltaice, diverse elemente de construcție care presupun străpungeri, muchii complicate sau amenajări de terase, cu garanția unei hidroizolări perfecte.
Gamele BauderECO și BauderKARAT Air+, lansate recent, confirmă interesul major al acestui producător pentru sustenabilitate, care se traduce prin materiale performante, ecologice, dar și o locuire sănătoasă. Panourile
termoizolante BauderECO nu conțin deloc elemente periculoase pentru sănătate, precum substanțe volatile sau particule care se desprind. Ele își mențin perfect calitățile termoizolante și fonoizolante care le-au consacrat. Membrana bituminoasă BauderKARAT Air+ dispune de o acoperire specială de substanțe active pentru neutralizarea poluanților prin procesul de fotocataliză, contribuind la reducerea oxizilor de azot din atmosfera urbană și nu numai.