Am fost creați pentru a trăi în aer liber, dar ne petrecem 90% din timp
în spații interioare. Acestea sunt de fapt medii create artificial,
iluminate, ventilate, aerisite, încălzite sau răcite tot artificial. Ele
ne despart de mediul natural și, de regulă, au o calitate scăzută a
aerului, niveluri de iluminare naturală insuficiente, disconfort termic,
iar toți acești parametrii generează probleme de sănătate, precum
astmul sau alergiile.Am fost creați pentru a trăi în aer liber, dar ne petrecem 90% din timp
în spații interioare. Acestea sunt de fapt medii create artificial,
iluminate, ventilate, aerisite, încălzite sau răcite tot artificial. Ele
ne despart de mediul natural și, de regulă, au o calitate scăzută a
aerului, niveluri de iluminare naturală insuficiente, disconfort termic,
iar toți acești parametrii generează probleme de sănătate, precum
astmul sau alergiile.
Am fost creați pentru a trăi în aer liber, dar ne petrecem 90% din timp în spații interioare. Acestea sunt de fapt medii create artificial, iluminate, ventilate, aerisite, încălzite sau răcite tot artificial. Ele ne despart de mediul natural și, de regulă, au o calitate scăzută a aerului, niveluri de iluminare naturală insuficiente, disconfort termic, iar toți acești parametrii generează probleme de sănătate, precum astmul sau alergiile.
Tot mai mulți oameni suferă de depresie și afecțiuni legate de sezonalitate, iar 30% din clădirile noi sau recent renovate sunt cauza îmbolnăviri ocupanților lor. Astfel, climatul interior joacă un rol extrem de important din perspectiva sănătății oamenilor. Factorii decisivi pentru un mediu de viață mai bun sunt lumina naturală (inclusiv parametrii psihologici – comunicarea cu exteriorul, priveliștea și orientarea), calitatea aerului și confortul termic. Facem un efort deosebit când ne alegem hrana și apa (2 kg/zi) și totuși, aerul pe care îl respirăm are un impact mai mare asupra sănătății noastre (15 kg/zi – 12,000 litri). O cantitate optimă de lumină naturală și o ventilație naturală sunt precondiții pentru asigurarea confortului interior și a unui consum cât mai redus de energie în casele noastre.
A construi sustenabil presupune conceperea unei case astfel încât orientarea, conformarea geometrică, materialele, produsele și tehnologiile utilizate să asigure un mediu interior sănătos și să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Grupul VELUX construiește deja case durabile, numite și Case Active, în care climatul interior, circulația aerului și lumina naturală sunt optimizate datorită folosirii ferestrelor de mansardă. Casa Activă este acel tip de locuință care le oferă ocupanților săi posibilitatea unei vieți mai sănătoase și mai confortabile, fără a avea un impact negativ asupra mediului natural. Este clădirea care produce mai multă energie decât consumă și reprezintă o viziune holistică a 3 factori esențiali: confort, energie și mediu.
- Confort – climat interior – creează o viață mai sănătoasă și mai confortabilă
- Energie – contribuie pozitiv la bilanțul energetic al clădirii
- Mediu – are un impact pozitiv asupra mediului
Grupul VELUX se implică în mod activ în activitatea Alianței pentru Case Active care s-a înființat în 2010. Alianța, pe scurt AHA (Active House Alliance), are menirea de a transforma conceptul de Casă Activă într-un standard calitativ în domeniul construcției de clădiri civile, fie ele locuințe, birouri sau unități de învățământ și aduce împreună companii, organizații, universități și institute preocupate de schimbările climatice și de reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Mansardele au în plus, datorită caracterului particular dat de planurile înclinate, avantajul de a avea iluminate natural toate spațiile, chiar și cele care nu au acces la fațadă. Indiferent însă cât de mare este fereastra de fațadă, nivelul de iluminare naturală va fi suficient doar până la 4 – 5m de la peretele vertical. Luminatoarele suplimentează cantitatea de lumină pe adâncimea încăperii. În condiții similare, ferestrele în plan înclinat aduc cu 100% mai multă lumină în comparație cu ferestre verticale cu aceeași suprafață vitrată și cu 200% mai multă lumină în comparație cu lucarnele de aceleași dimensiuni.
Lumina naturală nu este bună doar pentru sănătate și pentru starea noastră generală de bine, dar ea reduce consumul energetic al locuinței, și implicit costurile.
Iarna, locuințele dotate cu ferestre de mansardă beneficiază astfel de aport solar care se traduce prin încălzire pasivă, reducând nevoia de încălzire artificială. Vara, ai nevoie să protejezi locuința de supraîncălzirea datorată soarelui, iar rulourile exterioare parasolare VELUX nu permit căldurii solare să pătrundă în interior, reducând căldura fără a folosi aparate electrice.
Grupul VELUX a urmat dintotdeauna principiile construcțiilor sustenabile și a sprijinit inițiativa Casei Active prin construirea unor case experimentale în Europa, în cadrul proiectului Model Home 2020, și sprijină în continuare proiecte noi. Cu fiecare experiment, Grupul VELUX dorește să demonstreze că, folosind principiile Casei Active, se pot construi clădiri care să respecte mediul și să ofere un climat interior sănătos și sigur. Detalii pe activehouse.info și pe www.velux.com