Între 9 și 12 noiembrie, 25 de echipe din 8 țări s-au întânit la St. Gallen, Elveția, la a XXVIII-a ediție a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri, organizat de IFD (International Federation for the Roofing Trade). Evenimentul se desfășoară regulat din 1988, și ca de fiecare dată, se organizează în paralel Congresul IFD, ajuns anul acesta la numărul 70 (Congresul este anual, Campionatul o dată la doi ani).
Montatori de acoperișuri din Austria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Polonia, Elveția și Marea Britanie au luat startul mondialului din acest an, concurând la cele 4 probe de concurs – acoperișuri înalte, acoperișuri metalice, acoperișuri plate – terase si fațade. Inițial programat să aibă loc în China, la Beijing, în 2020, dar anulat din cauza pandemiei, mondialul a revenit pe continentul European, fiind considerat de participanți un succes și prilejul unor premiere. Astfel, este prima competiție de acest nivel la care au participat trei femei (din Estonia și Germania, reprezentanta Germaniei urcând și pe podium), dar și prima dată când s-a organizat sub egida IFD Ziua Sustenabilității, pe 11 noiembrie a.c.
Având în vedere pauza forțată indusă de pandemie, numărul concurenților a fost ridicat, precum și nivelul profesional al acestora. Cu 25 de echipe înscrise la start, mondialul elvețian de anul acesta se bucură de una din cele mai ridicate participări – pe locul I fiind ediția găzduită de țara noastră, cu 30 de echipe din 16 țări, în condițiile a numai 3 probe de concurs (fațadele au fost introduse ulterior).
Concursul propriu-zis
Pentru fiecare țară, poate participa câte o singură echipă la fiecare categorie, echipele fiind formate din doi tineri montatori (maximum 25 de ani împliniți) și un mentor. Există și alte reguli restrictive, pe lângă vârsta jucătorilor, considerat drept unul dintre cele mai importante criterii – până la urmă, este un Campionat al tinerilor. Astfel, de exemplu, participanții pot concura o singură dată, mentorii având voie în schimb să ia parte la campionat de mai multe ori și chiar să antreneze echipe de la categorii diferite. Competiția organizată în mod normal o dată la 2 ani face parte din pregătirea profesională a tinerilor montatori de acoperișuri, având ca principale obiective apropierea între tinerii montatori și armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări, prezentarea producătorilor, promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri și a învățământului de specialitate în rândul tinerilor, stabilirea unor standarde de performanță pentru profesioniști, adaptarea la sistemele moderne de lucru.
Fiecare zi de concurs începe la ora 9 și se încheie la orele 18, participanții având o pauză la prânz pentru masă. Este important ca dificultatea temei să fie suficient de ridicată pentru a ocupa întreaga zi a tinerilor montatori, dar nu excesiv, astfel încât aceștia să poată încheia lucrarea în timpul alocat. De aceea, modelele de concurs puse la dispoziția concurenților încearcă să simuleze cât mai bine situații concrete de lucru, de șantier, iar concursul nu vizează lucrări de anduranță (suprafața de lucru nu este foarte mare), ci cu precădere detaliile, acele lucrări foarte importante care r eflectă adevărata cunoaștere a meseriei, adevărata performanță.
Evaluarea lucrărilor
Juriul este desemnat de IFD pentru o perioadă de 3 ani și e compus din 6 persoane, alese din țări diferite. Țara gazdă are prerogative de a nominaliza un organizator și un membru adițional al juriului pentru fiecare categorie.
În evaluarea lucrărilor (atât la final, cât și pe parcurs), juriul ține cont de mai multe aspecte:
- precizia execuției în raport cu proiectul
- performanțele lucrării finale
- acuratețea detaliilor
- folosirea corectă și eficientă a materialelor
- aptitudinile tehnice demonstrate
- realizarea lucrărilor intermediare solicitate
- folosirea adecvată a instrumentelor
- respectarea măsurilor de protecție a lucrării, a propriei persoane și a colegilor
- ordinea și curățenia la locul de muncă