Fațadele ventilate cu plăci din HPL reprezintă o soluție decorativă care oferă personalitate oricărei construcții. Ce presupune o astfel de fațadă și care sunt etapele de montare vom încerca să aflăm de la furnizorul produselor Formica, Monsena și arhitecta Alexandra Antohi.
Fațadele ventilate cu plăci din HPL reprezintă o soluție decorativă care oferă personalitate oricărei construcții. Ce presupune o astfel de fațadă și care sunt etapele de montare vom încerca să aflăm de la furnizorul produselor Formica, Monsena și arhitecta Alexandra Antohi.
Fațadele ventilate cu plăci din HPL reprezintă o soluție decorativă care oferă personalitate oricărei construcții. Ce presupune o astfel de fațadă și care sunt etapele de montare vom încerca să aflăm de la furnizorul produselor Formica, Monsena și arhitecta Alexandra Antohi.
Materialele create pentru obținerea fațadelor pentru clădiri sunt rezultatul modului în care sunt aplicate în mod practic cele mai noi soluții tehnice și tehnologice. Astfel, se poate spune că de ceva vreme a apărut o nouă viziune urbanistică și un nou curent arhitectonic, menit să interfereze cu dorința estetică și de economisire a resurselor prin reducerea pierderilor de energie, de durabilitate, precum și de întreținere și mentenanță a clădirilor. „Despre fațadele ventilate putem spune că sunt elemente constructive fixate la o anumită distanță de pereții unei clădiri, prin intermediul unei structuri portante metalice, în așa fel încât materialul de placare să fie bine fixat pentru a face față intemperiilor, radiațiilor solare, dilatațiilor termice sau solicitărilor mecanice, dar totodată, de a crea un aspect arhitectural plăcut, durabil și ușor de întreținut.”, explică arhitecta Alexandra Antohi.
Fațadele ventilate au fost create pentru a proteja clădirile de acțiunea combinată a ploii și vântului, contracarând efectele căderii stropilor de ploaie și menținând clădirea uscată, cu caracteristici estetice și avantaje de necontestat în izolarea termică și fonică. Numele de „fațadă ventilată” vine de la efectul de tiraj pe care îl provoacă și care elimină o bună parte din căldură și umezeală, realizându-se astfel ventilarea naturală a fațadei. În prezent, acest tip de protecție este aplicat în întreaga lume, deoarece arhitecții pot respecta toate reglementările în orice climat, oferind totodată și libertate în proiectare. Materialele din care se pot face astfel de fațade sunt diverse, însă noi ne vom opri asupra plăcilor din HPL, produse de Formica și furnizate pe piața românească de compania Monsena. Vom merge aplicat, în sensul că vom urmări cum a fost montată o astfel de structură pe fațada unei case particulare din localitatea Pipera, județul Ilfov. Dar mai întâi să vedem ce sunt și ce avantaje prezintă plăcile din HPL
Plăcile din HPL
Materialele HPL (High Pressure Laminates) au fost inventate în 1913 de către doi ingineri electricieni aflați în căutarea unui înlocuitor al materialului izolator ”Mica”. Produsul astfel descoperit, în fapt hârtie kraft impregnată cu rășină fenolică, tratată ulterior la presiune înaltă și temperatură ridicată, și-a găsit rapid utilizarea sub formă de folii și panouri pentru acoperirea și crearea suprafețelor. De atunci și până acum, laminatele Formica au cunoscut nenumărate inovații, sub toate aspectele. Suprafețele lor au fost înnobilate cu modele, nuanțe și texturi variate, de la imitația de lemn, piatră sau finisaje în culori puternice la foliile metalice, de la suprafețe lucioase la cele satinate sau în relief.
„Fațadele cu plăci din HPL sunt în primul rând o variantă decorativă care poate să îi dea un aspect nobil oricărui imobil, indiferent că vorbim de o clădire rezidențială, casă particulară sau un sediu de birouri. Există mai multe tipuri de finisaje ale plăcilor, acestea putând imita foarte bine lemnul sau alte materiale, dar există și posibilitatea ca plăcile să fie personalizate, Formica având un departament special în acest sens. Furnizăm soluții complete pentru fațade ventilate cu produse Formica și asigurăm totodată și montajul.”, afirmă Jeni Iuhasz, Manager de produs Monsena.
Plăcile din HPL Formica sunt disponibile așadar într-o gamă largă de nuanțe și modele (68 decoruri pentru exterior și peste 200 pentru interior), însă pot fi realizate și la comandă, acestea putând-se printa cu imaginea dorită. În ceea ce privește formatul de placă, avem două standarde. Unul cu dimensiuni de 3.660 x 1.525 mm și celălalt cu 3.050 x 1.300 mm. Ambele formate sunt disponibile în grosimi de 6,8, respectiv 10 mm. „Formatul se alege de regulă în funcție de stereotomia proiectului și de avantajele care se reflectă în prețul final al fațadei, luându-se în calcul în primul rând pierderile de material, în sensul că dacă formatul mare duce la pierderi mai mari, atunci se apelează la cel cu dimensiuni reduse.”, declară Răzvan Dobrescu, Reprezentant Vânzări Monsena.
În ceea ce privește avantajele pe care le prezintă plăcile din HPL, trebuie spus că acestea prezintă o foarte bună rezistență mecanică și flexibilitate datorită rășinii fenolice care intră în compoziția lor, ceea ce le fac net superioare lemnului. Garanția producătorului pentru plăcile din HPL este de 10 ani. De asemenea, pe o fațada din HPL nu aderă praful și niciun fel de vopsea, rezistă foarte bine la șocuri și nu necesită întreținere, plăcile autocurățându-se de la ploaie sau vânt.
Costurile materialului sunt ceva mai ridicate comparativ cu lemnul, dar pe termen lung aceasta devine un avantaj, dat fiind că nu necesită întreținere sau vopsire. Prețul unei astfel de fațade pe metrul pătrat se situează între 100 și 125 euro, fiind influențat de sistemul de prindere și de mărimea suprafeței de aplicare. În ceea ce privește sistemul de prindere, există două tipuri. Unul constă într-o prindere mecanică cu nituri sau șuruburi, iar celălalt se face prin lipire, cu un sistem profesional (Sika Tack-Panel) compus din mai multe elemente. Reprezentanții Monsena spun că în prețurile menționate este inclusă și montarea, fațada fiind predată „la gata”. Gama de aplicare a acestui tip de fațadă este destul de largă, de la case particulare și clădiri rezidențiale, până la clădiri de birouri, administrative sau spitale și se pot monta atât la exterior, cât și la interior.
Studiu de caz
Pentru a exemplifica modalitatea de montare a unei fațade ventilate cu plăci din HPL, am ales o casă particulară din localitatea Pipera, județul Ilfov. Vorbim de un imobil duplex, dispus pe parter, etaj și mansardă, construit pe cadre din beton armat și cu zidărie din blocuri ceramice eficiente termic. Din punct de vedere arhitectural, s-a abordat un stil cu accente moderne, optându-se de la bun început pentru o fațadă ventilată. „Construcția casei a fost demarată în anul 2011, iar eu am început să colaborez cu beneficiarii în primăvara lui 2012, când casa se afla deja la roșu. Colaborarea s-a axat în principal pe amenajarea interioară și finisarea fațadei. Încă de la început s-a dorit o fațadă ventilată, numai că materialul propus era lemnul. Am avut o colaborare strânsă cu arhitectul inițial al construcției, iar după câteva propuneri am ajuns la plăcile HPL distribuite de Monsena, care s-au folosit apoi atât la exterior, cât și la unele amenajări interioare. Lucrările la fațada casei s-au desfășurat destul de rapid și fără niciun fel de probleme, furnizorul oferind în acest sens soluția completă, inclusiv montajul.”, afirmă arhitecta Alexandra Antohi.
În cazul de față s-a folosit același tip de material în amenajarea interioară și exterioară a casei, respectiv formatul de 6 mm grosime, cu dimensiunea de 3 660 x 1.525 mm. În privința etapelor de montare, în primul rând peretele de bază trebuie să fie finisat, adică să aibă tot ceea ce înseamnă hidroizolații, termoizolații și tencuieli, după care se montează o structură metalică pe care se prind plăcile din HPL. Această structură poate diferi în funcție de termoizolație. De exemplu, există structuri unde fațadele se montează cu profile unde se folosesc bracheți, după care se pun profilele metalice (T-uri, L-uri), ceea ce înseamnă o distanțare a plăcilor de acel perete, care poate varia între 10 – 20 cm. În cazul de față, pentru că peretele era deja finisat și cu termoizolația închisă, s-a folosit un sistem ajutător cu tije filetante și rectangulare, pentru a asigura o planeitate perfectă.
După montarea substructurii se pregătește materialul în atelier conform cotelor din teren. De regulă plăcile se taie în unghi de 90°. Frezarea se poate face drept sau cu modele, plăcile putând fi perforate în diferite forme. De asemenea, la cerere acestea se pot tăia și la 45°, așa cum a fost în situația de față, deoarece beneficiarul nu a dorit să se vadă cantul materialului.
Următorul pas a constat în aplicarea plăcilor pe structura metalică, în acest caz nefiind folosită metoda cu nituri sau șuruburi, ci cea prin lipire cu sistem profesional, rezultatul fiind o fațadă curată, fără niciun fel de denivelări sau întreruperi. În această situație este recomandat să se respecte întocmai specificațiile producătorului, iar atenția să fie una sporită. Racordurile orizontale, acolo unde au existat denivelări ale fațadei, s-au făcut prin debitarea plăcilor în diferite unghiuri. La partea de jos a peretelui, a fost lăsat un gol egal pe toată suprafața fațadei, materialul din HPL fiind prins la o distanță uniformă față de trotuarul de gardă al casei. Același tip de montaj s-a aplicat și la plăcile folosite în amenajarea interioară a casei. Costurile s-au ridicat în situația de față la circa 120 euro/mp, fiind inclus și montajul.