Oricât de performant ar fi un sistem de ferestre pent ru mansardă, el
are nevoie de câteva operațiuni de întreținere periodice, iar când
suferă o deteriorare, chiar și minoră, trebuie intervenit imediat pentru
remediere. Majoritatea furnizorilor și montatorilor fac o serie de
recomandări beneficiarilor și specialiștilor pentru a prelungi astfel
durata de viață a acestor elemente de construcție.
Oricât de performant ar fi un sistem de ferestre pent ru mansardă, el
are nevoie de câteva operațiuni de întreținere periodice, iar când
suferă o deteriorare, chiar și minoră, trebuie intervenit imediat pentru
remediere. Majoritatea furnizorilor și montatorilor fac o serie de
recomandări beneficiarilor și specialiștilor pentru a prelungi astfel
durata de viață a acestor elemente de construcție.
Oricât de performant ar fi un sistem de ferestre pent ru mansardă, el are nevoie de câteva operațiuni de întreținere periodice, iar când suferă o deteriorare, chiar și minoră, trebuie intervenit imediat pentru remediere. Majoritatea furnizorilor și montatorilor fac o serie de recomandări beneficiarilor și specialiștilor pentru a prelungi astfel durata de viață a acestor elemente de construcție.
Ferestrele de mansardă din ultima generație sunt concepute astfel încât să poată fi întreținute cât mai simplu, din interiorul locuinței – se evită astfel escaladarea acoperișului, un procedeu care presupune riscuri, cu atât mai mult cu cât panta acestuia este mai mare. În anumite condiții, este necesară și o intervenție din exteriorul mansardei, dar recomandabilă doar specialiștilor, fie și din simplul motiv că ei respectă anumite norme de siguranță (coardă de siguranță, încălțăminte specifică etc.). Aceștia pot, de asemenea, să intervină pentru reparații mai complexe, care depășesc expertiza și dotarea tehnică a unui amator.
Întreținere generală
Oricare ar fi calificarea celui care intervine pentru întreținerea de bază a unei ferestre de mansardă, în general este vorba despre: întreținerea tâmplăriei, ungerea balamalelor, curățarea jgheaburilor/ramelor de etanșare de frunze și alte impurități, curățarea sistemelor de aerisire, atunci când este cazul.
Mai există și situații legate strict de anotimpuri, respectiv acumularea zăpezii și gheții în sezonul rece. În aceste condiții, deasupra ferestrei și împrejurul ei există riscul ca și după topirea sau îndepărtarea zăpezii să se formeze gheață, ceea ce reprezintă un risc major pentru integritatea ferestrelor de mansardă, mai ales a celor care prezintă imperfecțiuni la montaj (chiar minore, după unele eva luări). Apa pătrunsă în interstiții oricât de mici, în urma dilatării gheții formate, se va dovedi dăunătoare mai devreme sau mai târziu. Iată un motiv în plus pentru ca fereastra de mansardă să aibă un sistem de drenare a apei lichide foarte eficient, iar apa să se poată scurge fără obstacole atât pe suprafața sticlei, cât și prin jgheaburi. Este știut oricum că în zona ferestrei de mansardă, cu cel mai ridicat transfer termic (indiferent cât de performant este sistemul), este primul loc în care zăpada și gheața vor începe să se topească. Cert este că, atunci când zăpada și gheața nu sunt îndepărtate, alternanța dintre perioadele calde și cele reci duce de multe ori la formarea unui bloc de gheață, cu rezultatele nedorite menționate mai sus, culminând cu infiltrații de apă și compromiterea întregului sistem. Există posibilitatea de a amplasa cabluri de încălzire in jurul ferestrei, care asigură topirea gheții, metodă care poate fi prelungită de-a lungul întregului traseu al apei pluviale, atunci când jgheaburile dimprejurul ferestrei sunt racordate direct la jgheaburile și burlanele acoperișului.
Fereastra de mansardă și umiditatea
Umiditatea în exces, interioară și exterioară, afectează serios integritatea unei ferestre de mansardă. Condensul format pe sticlă, spre interior, arată o ventilație slabă a încăperii, o concentrație crescută a vaporilor de apă din aer proveniți din activitatea zilnică (spălat, gătit, respirație, transpirația plantelor etc.). În plus, clădirile noi înregistrează un nivel mai ridicat al umidității aerului cauzat de evaporarea apei rămase încă în construcție (structură, zidării, finisaje). O soluție adoptată de producătorii de ferestre de mansardă, ca și de către cei de tâmplărie termoizolantă în general, este amplasarea în anumite locuri a unor prize de aer sau clapete. Aceasta, bineînțeles, dacă nu există un sistem dedicat de ventilație.