Piața românească de învelitori este reprezentată într-un procent important (mediile din ultimii ani se situează în jurul valorii de 50%) de învelitorile metalice profilate sau profilat – ambutisate, respectiv de ceea ce a intrat în limbajul comun ca ”țiglă metalică”, termen pe care îl folosim și noi uneori, cu rezervele de rigoare. Este un obicei de consum ce depinde de mai mulți factori, pe care nu îi vom aminti acum.
Piața românească de învelitori este reprezentată într-un procent important (mediile din ultimii ani se situează în jurul valorii de 50%) de învelitorile metalice profilate sau profilat – ambutisate, respectiv de ceea ce a intrat în limbajul comun ca ”țiglă metalică”, termen pe care îl folosim și noi uneori, cu rezervele de rigoare. Este un obicei de consum ce depinde de mai mulți factori, pe care nu îi vom aminti acum.
Piața românească de învelitori este reprezentată într-un procent important (mediile din ultimii ani se situează în jurul valorii de 50%) de învelitorile metalice profilate sau profilat – ambutisate, respectiv de ceea ce a intrat în limbajul comun ca ”țiglă metalică”, termen pe care îl folosim și noi uneori, cu rezervele de rigoare. Este un obicei de consum ce depinde de mai mulți factori, pe care nu îi vom aminti acum. Ceea ce trebuie însă stabilit ține de proprietățile acestor învelitori și de aspectele de montaj particulare; există în piață o serie de produse care mizează doar pe standardele minime de calitate, iar montajul este abordat deseori cu superficialitate, având la bază ideea că este un montaj simplu, pe care îl poate face oricine. Complet fals: țigla metalică, ca produs și tehnică de punere în operă, trebuie să se supună unor normative care există și stabilesc o serie de condiții clare de calitate ce nu pot fi respectate decât de profesioniști.
Tipul de profilare
Învelitorile metalice la care ne referim sunt compuse din panouri metalice profilate (longitudinal, ondulate sau cutate, cu profil rectangular, triunghiular etc.) sau din panouri metalice care sunt supuse unor prelucrări mai complexe, specifice fiecărui producător: profilare longitudinală şi ambutisare (prin care se obține aspectul de ţiglă sau olan). Nu ne vom referi la tabla destinată fălțuirii, care reprezintă un alt tip de învelitoare, cu o abordare diferită.
Panourile metalice profilate sau profilat-ambutisate sunt utilizabile la construcţii civile, industriale şi agricole, fără restricţii privind zona geoclimatică de amplasare şi clasa sau categoria de importanţă a clădirii. Aceste învelitori pot fi semicontinue (pentru învelitorile din panouri metalice profilate) sau discontinue (pentru învelitorile din panouri metalice profilat-ambutisate).
• Învelitoare continuă: învelitoare realizată din produse (aplicate prin lipiri/suduri) care asigură etanşeitatea faţă de apa meteorică cu presiune hidrostatică (de exemplu învelitorile realizate cu membrane hidroizolante, bituminoase, cu suprapunerile sudate).
• Învelitoare semicontinuă: învelitoare din produse (montate prin suprapuneri sau prin îmbinări) care asigură etanşeitatea faţă de apa meteorică, dar fără presiune hidrostatică (de exemplu învelitorile realizate din foi metalice plane, îmbinate prin falţ şi din panouri metalice profilate şi panouri prefabricate, termoizolate, cu suprapunerile etanşe).
• Învelitoare discontinuă: învelitoare din materiale/produse pozate şi montate prin suprapuneri, care asigură scurgerea apelor meteorice şi necesită prevederea foliei tip anticondens.
Materialele componente
Panourile metalice sunt alcătuite, de regulă, din tablă de oţel, oţel inoxidabil, aluminiu, zinc sau cupru, precum şi din diverse aliaje, cu sau fără acoperire suplimentară. În cazurile cele mai frecvente, este vorba despre tablă din oțel acoperită prin imersie la cald cu zinc (tip Z), cu aliaj 5% din Al cu Zn (tip ZA), cu aliaj de 55% Al cu Zn (tip AZ) sau cu aluminiu (tip A). Există, desigur, și alte tipuri de aliaje pentru acoperire, mai puțin întâlnite la noi. Grosimile acestor panouri sunt cuprinse, de regulă, între 0,3 mm şi 1,25 mm, iar cele metalice profilat-ambutisate pot fi conformate cu suprapunere vizibilă sau cu suprapunere mascată.
Panourile metalice profilate din oţel acoperite la cald pot fi furnizate ca atare ori peliculizate cu pulberi (acril –AY, poliester – SP, poliester cu durabilitate ridicată – HDP, poliester modificat cu silicon – SP-S, polifluorură de viniliden – PVDF, policlorură de vinil/plastisol – PVC-P, poliuretan – PUR, poliester modificat cu poliuretan – PUR-PA sau cu poliester modificat cu poliamidă – SP-PA) sau acoperite cu film laminat (policlorură de vinil/plastisol – PVC-F, polifluorură de vinil – PVF-F, polietilenă – PE-F, polietilen tereftalat – PET-F sau polipropilenă – PP-F).
Protecția anticorozivă
Nivelul de protecţie anticorozivă al foilor din tablă de oţel va fi în concordanţă cu clasele de agresivitate a mediului de situare, conform ghidului de proiectare privind protecţia împotriva coroziunii a construcţiilor din oţel. Astfel, avem:
a) Agresivitate moderată în mediu rural şi urban (clasa C2): pentru construcţii provizorii se recomandă zincare cu minim 150 g zinc/m2, iar pentru construcţii de importanţă medie şi superioară – acoperire cu minim 250 g zinc/m2 sau 150 g aluzinc/m2;
b) Agresivitate medie în mediu urban, industrial şi maritim moderat (clasa C3): acoperire cu minim 275 g zinc/m2 sau 150 g aluzinc/m2 şi peliculizare suplimentară (de exemplu PE în grosime de cca.25 µm);
c) Agresivitate industrială şi maritimă ridicată (clasa C4 şi C5-1): acoperire cu minim 350 g zinc/m2 sau 200 g aluzinc/m2 şi peliculizare suplimentară cu pelicule cu rezistenţă sporită şi grosime mare (de exemplu HBPE în grosime de cca. 50 µm);
d) Agresivitate foarte mare (clasa C5 – M): după caz, se vor prevede măsurile de protecţie necesare, conform reglementărilor specifice domeniului.
Responsabilități generale
Producătorul de învelitoare, cel de sistem de acoperiș, proiectantul și montatorul au o serie de obligații interdependente privind realizarea panourilor, montarea acestora și informarea beneficiarilor. Iată câteva dintre ele:
• Producătorul trebuie să declare caracteristicile fizico-mecanice ale produselor, precum și datele privind distanţa dintre reazeme (riglele de montaj), în funcţie de încărcări, raportate la grosimea tablei şi la modul de rezemare pe suport. Pozarea se face pe pane cu deschideri calculate, în funcţie de geometria de conformare şi de caracteristicile fizico-mecanice ale panourilor, precum şi de încărcările la care sunt supuse acestea.
• Ambalarea şi transportul panourilor profilate metalice sau profilat-ambutisate se face în pachete, paletizat sau containerizat, cu măsuri de protecţie împotriva deteriorării marginilor şi feţelor.
• Panta învelitorii va corespunde recomandărilor producătorului; în general, panta minimă pentru panourile profilate este de 10% (pentru un singur panou pe versant panta minimă poate fi de 5%), iar pentru panourile profilat-ambutisate panta minimă este de 25%.
• Trebuie să existe posibilitatea pozării panourilor profilate pe plan curb (în limite precizate de producător – rază de curbură). Posibilitatea îndoirii panourilor profilat-ambutisate (pentru realizarea ruperii de pantă), este posibilă în limita unui unghi preconizat de producător (uzual de 15°).
• Montarea se face prin suprapunerea profilaturilor longitudinale la alăturarea panourilor şi prin simplă suprapunere a panourilor în lungul liniei de pantă.
• Producătorul de panouri, producătorul de sistem sau furnizorii de sistem vor pune la dispoziţie detalii şi condiţii de montare şi elementele accesorii (elemente de tinichigerie, de fixare, materiale de etanşare, de retuş etc.).
• Pentru panourile peliculizate suplimentar se vor prevedea vopsiri de retuş (cu produse indicate de fabricant) ale zonelor degradate şi a muchiilor noi, tăiate (cu foarfeca manuală), rezultate la punerea în operă.
Izolare termică și fonică
Învelitorile din panouri metalice profilate nu au proprietăți termoizolante și nici nu li se solicită acest lucru. Pentru diminuarea temperaturilor ridicate şi a şocului termic, se pot prevedea sub învelitoare produse cu suprafaţa termoreflectantă, precum şi conceperea unui sistem de acoperiş ventilat.
De asemenea, panourile din tablă nu asigură izolare la zgomot de impact (ploaie, grindină); în acest sens, se prevede o structură fonoizolantă special proiectată, ce se va amplasa sub panourile din tablă (sub învelitoare). Pentru ameliorarea zgomotului aerian şi a zgomotului emis de acoperiş, în funcţie de exigenţele cerute, se poate apela la o grosime a tablei mai mare, reazeme mai dese şi o structură termo-fonoizolantă special concepută. Învelitorile din panouri metalice asigură un indice de izolare la zgomot aerian în funcţie de grosimea tablei şi a geometriei de conformare.
Va urma