În ultimii ani se vorbește foarte mult despre sustenabilitate și ce presupune acest concept. Fiecare domeniu are propria abordare, însă un lucru este cert: numitorul comun rămâne eficientizarea resurselor.
În ultimii ani se vorbește foarte mult despre sustenabilitate și ce presupune acest concept. Fiecare domeniu are propria abordare, însă un lucru este cert: numitorul comun rămâne eficientizarea resurselor.
Ioana Mircea, Urbanist Peisagist
În ultimii ani se vorbește foarte mult despre sustenabilitate și ce presupune acest concept. Fiecare domeniu are propria abordare, însă un lucru este cert: numitorul comun rămâne eficientizarea resurselor. În cazul proiectelor de arhitectură și urbanism, această eficientizare este reprezentată de echilibrul dintre efortul și resursele utilizate pentru a construi, în raport cu avantajele aduse de proiect beneficiarului său, dar și mediului urban sau rural în care se construiește. Una dintre soluțiile actuale preferate de arhitecții români pentru a adera la acest concept de sustenabilizare este înverzirea acoperișurilor, cu un impact pozitiv asupra spațiului urban/rural, dar și numeroase beneficii pe termen lung în ceea ce privește eficiența termică și durata de viață a construcțiilor.
Avantaje directe și indirecte
Conceptul de acoperiș verde nu este deloc unul nou, bordeiele autohtone și cabanele nordice descoperind de mult timp avantajele înierbării șarpantelor pentru termoizolarea interioarelor, în timp ce anticul Babilon se bucura chiar de ample terase înverzite ca loc de promenadă. Abandonată o perioadă, parțial și din cauza dificultăților tehnice de realizare, ideea de acoperiș verde a fost reluată în perioada modernă, în urmă cu aproape 50 de ani, în mai multe țări europene, primind un feedback mai mult decât pozitiv. Unul din motive este faptul că o asemenea lucrare are un impact pozitiv nu doar punctual, asupra imobilului pe care se găsește, ci și la scară mai largă, asupra întregii zone.
Avantajele green-roof-urilor pot fi împărțite în două categorii: cele directe, adresate strict clădirii pe care sunt realizate, și cele indirecte, cu efect asupra arealului învecinat. Avantajele directe sunt cele de termo-, fono- și hidroizolare îmbunătățită a clădirii, traduse prin: costuri reduse de climatizare a interioarelor, costuri reduse de întreținere a acoperișului în timp, îmbunătățirea captării, retenției și poate chiar folosirii apei din precipitații, crearea unui spațiu de odihnă și relaxare pentru utilizatorii clădirii.
Cele indirecte, poate chiar mai importante la nivel urban, se referă la o formă de recuperare a spațiilor verzi dislocate prin construcție și creșterea suprafeței de vegetație pe cap de locuitor, cu impact direct asupra calității aerului. Plantele de pe acoperișurile înverzite, care rețin o bună cantitate de praf atmosferic și particule nocive, purifică aerul, generând în schimb oxigen. Mai mult chiar, apa din precipitații este parțial captată de acoperiș și eliberată treptat în sistemul de canalizare, scăzând riscul de depășire a capacitații acestuia (fenomen ce duce de multe ori la inundarea străzilor).
Pe piața româneasca a existat multă vreme și mai persistă încă o anumită reticență în privința acestei soluții, principalele griji și necunoscute fiind legate de mentenanța vegtației, potențiale infiltrații ale apei către interioare și structură, a rădăcinilor plantelor sau chiar a insectelor. Companii precum Bauder, însă, cu o experiență de mai bine de un secol și jumătate în sisteme de acoperire, fac astăzi posibilă anticiparea unor asemenea probleme datorită produselor performante de hidroizolare, barierelor antirădăcini și insecte și soluțiilor inovative de înverzire low-maintenance prin covoare vegetale sau însămânțare.O provocare în acest sens sunt acoperișurile-terasă, ale căror pante foarte mici tind să creeze probleme de apă stagnantă în cazul în care nu sunt corect executate, dar în același timp care permit circulația și pot constitui adevărate grădini la înălțime.
Studiu de caz: Happy Campus
Un bun exemplu de acest fel este lucrarea din Târgu Mureș „Happy Campus”, realizată pe acoperișul-terasă al unui cămin studențesc, un acoperiș verde extensiv a cărui biodiversitate îl face foarte rezistent în timp, cu mentenanță minimă. Prin această abordare, suprafața verde distrusă prin construcția căminului este refăcută, iar studenților le este creată un soi de oază proprie, loc de refugiu cu vegetație, pe care-l pot folosi pentru relaxare. Platformele de lemn din deck, cu băncuțe pentru odihnă, și panourile solare sunt unite prin suprafețe înierbate cu un amestec de plante perene rezistente la șocurile termice și cu pretenții minime de irigare și mentenanță. Secretul acestui acoperiș rezidă atât în combinația de plante utilizată, cât și în alegerea infrastructurii potrivite.
În cazul acoperișului Happy Campus, foarte importante au fost drenajul și retenția de apă, pentru ca plantele să aibă nevoie de cât mai puține intervenții, iar structura clădirii să fie în același timp protejată de infiltrații. Structura învelitorii constă astfel în două sisteme, despărțite printr-o folie de separație (Bauder PE 02): infrastructura pentru termo- și hidroizolare și structura dedicată părții vegetale.
Prima parte, infrastructura de învelitoare, este una clasică pentru un acoperiș-terasă, cuprinzând un strat de grund (Bauder Burkolit V), bariera de vapori (BauderTHERM DS 2), un strat de termoizolație din plăci de spumă poliuretanică dură (BauderPIR FA) și un strat de hidroizolație BauderTEC KSA DUO, dublat pentru siguranță în cazul acesta de o membrană hidroizolantă superioara BauderPLANT E.
Structura părții vegetale este însă cea care determină succesul lucrării, fiind special concepută pentru un acoperiș verde extensiv sustenabil, cu minimă mentenanță. De jos în sus, acest sistem Bauder cuprinde:
• un strat de barieră din pâslă cu fibre de poliester (Bauder Schutzvlies SV 300) pentru protejarea infrastructurii acoperișului de rădăcinile plantelor sau insectele ce ar putea pătrunde prn acoperiș;
• un element de drenaj și retenție al apei sub forma unui cofrag, Bauder DSE 20, reprezentând elementul cheie al lucrării, având cea mai mare pondere în menținerea plantelor în viață; acest sistem permite ca alveolele sale să se umple cu apă, în timp ce surplusul se scurge printr-un sistem de orificii către hidroizolație, fiind de acolo dirijat către sistemul de scurgere;
• un strat de filtrare (Bauder Filtervlies 125) ce asigură scurgerea apei în sistemul de drenaj, oprind pătrunderea pământului sau resturilor vegetale în acesta, evitându-se colmatarea sa;
• substratul vegetal Bauder Extensiv, care reprezintă o alegere importantă pentru supraviețuirea și dezvoltarea acoperișului verde, dar și pentru structura clădirii; un bun substrat este acela cu un grad ridicat de absorbție, a cărui greutate, chiar și suprasaturat, să fie cât mai mică, pentru a nu încărca inutil structura; în același timp, acest substrat, cu o grosime mică în cazul tipului extensiv (circa 7-10 cm) trebuie să asigure nutrienții necesari dezvoltării plantelor, ceea ce presupune ca în compoziția sa să cuprindă substanțe cu descompunere lentă și efect de fertilizare;
• Stratul vegetal Bauder cu plante perene; alegerea speciilor este și ea un pas important, putând marca diferența dintre succesul sau eșecul proiectului; la acoperișul Happy Campus s-a optat pentru plante de rocarie, rezistente la secetă sau amplitudini termice mari, mușchi, dar și perene de pășune, precum margarete, maci, sunătoare, coada-șoricelului, garofițe sau trifoi, toate fiind plante cu grad scăzut de mentenanță, perfect compatibile, care să creeze un ecosistem stabil, autosustenabil.
Pe lângă beneficiile imediate ale unor asemenea acoperișuri-terasă, lucrarea prezintă și avantaje materiale pe termen mediu și lung, deloc de negljat. Deși costurile inițiale ale investiției sunt mai mari decât în cazul unui acoperiș obișnuit, recuperarea se face relativ rapid, dacă se ia în considerare economisirea în timp a resurselor pentru încălzirea/răcirea interiorului clădirii și creșterea duratei de viață a acoperișului. Spre deosebire de o învelitoare obișnuită, un acoperiș verde nu necesită înlocuiri sau reparații periodice, întreținerea sa rezumându-se la câteva proceduri simple de curățare a resturilor vegetale în exces sau eventuale tunderi, dacă se lucrează cu specii ierboase sau arbuști.
Per total, un acoperiș verde extensiv se poate dovedi o investiție profitabilă, crescând valoarea imobiliară a clădirilor și atractivitatea lor pentru utilizatori, cotribuind în același timp la îmbunătățirea calității vieții urbane.