În data de 25 aprilie, Arta Grădinilor şi Bauder România au organizat
evenimentul „Leaving GREY. Living GREEN.”, dedicat soluţiilor viabile
pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor, printre care acoperişurile verzi
şi grădinile verticale, respectiv tehnologiile de realizare a acestora.
Problematica sensibilă a deficienţelor sustenabilităţii mediului urban
din România a fost dezbătută în cadrul unor conferinţe la care au
asistat arhitecţi, designeri, urbanişti, constructori şi membri ai altor
categorii profesionale implicate în procesul de ameliorare a peisajului
citadin.În data de 25 aprilie, Arta Grădinilor şi Bauder România au organizat
evenimentul „Leaving GREY. Living GREEN.”, dedicat soluţiilor viabile
pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor, printre care acoperişurile verzi
şi grădinile verticale, respectiv tehnologiile de realizare a acestora.
Problematica sensibilă a deficienţelor sustenabilităţii mediului urban
din România a fost dezbătută în cadrul unor conferinţe la care au
asistat arhitecţi, designeri, urbanişti, constructori şi membri ai altor
categorii profesionale implicate în procesul de ameliorare a peisajului
citadin.
În data de 25 aprilie, Arta Grădinilor şi Bauder România au organizat evenimentul „Leaving GREY. Living GREEN.”, dedicat soluţiilor viabile pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor, printre care acoperişurile verzi şi grădinile verticale, respectiv tehnologiile de realizare a acestora. Problematica sensibilă a deficienţelor sustenabilităţii mediului urban din România a fost dezbătută în cadrul unor conferinţe la care au asistat arhitecţi, designeri, urbanişti, constructori şi membri ai altor categorii profesionale implicate în procesul de ameliorare a peisajului citadin.
Câteva expuneri au fost susţinute de specialişti din Anglia: Dusty Gedge, Preşedintele Asociaţiei Europene a Acoperişurilor Verzi şi Prof. Gary Grant, consultant în soluţii de înverzire a oraşelor şi autor al multor cărţi pe această temă. De asemenea, au luat cuvântul reprezentanţi ai celor două companii organizatoare, Arta Grădinilor şi Bauder România, precum şi urbanistul peisagist Ioana Mircea, care a prezentat un studiu de caz din Bucureşti, cartierul Militari.
Acoperirea cu natură
Domnul Dusty Gedge a vorbit pe tema acoperişurilor verzi, în legătură cu infrastructura verde a oraşelor. Identificând o anumită tensiune între mediul construit şi natură, a trecut în revistă principalii duşmani ai spaţiului urban: uscăciunea, căldura, impermeabilitatea, poluarea la diferite niveluri. În oraşe se fac simţite tot mai frecvent fenomene precum creşterea excesivă a temperaturilor din timpul verii (în centrul Londrei temperatura este cu 5°C mai mare decât la periferie) sau a furtunilor violente care aduc inundaţii. Din viaţa oraşelor au dispărut aspecte fireşti precum polenizarea plantelor, existenţa habitatelor, solurile stabile şi fertile, locurile umbroase, apa curată. Soluţia promovată de domnul Gedge este „acoperirea cu natură”, folosind natura ca pe un inginer care face totul posibil. Acoperişurile pot deveni suport pentru straturi de sol de la 6 cm la 40 cm, care să susţină greutăţi între 60 şi 500 kg/mp. La acest nivel pot creşte nu doar iarbă sau plante de talie joasă, ci şi arbuşti sau copaci de mici dimensiuni. Ideea nu este nouă, în încheierea expunerii fiind arătate câteva imagini din Anglia, unde terasele verzi sunt întâlnite frecvent, şi nu doar în oraşe, ci şi în zone rurale. Aceste noi peisaje înverzite sau în culori multicolore înseamnă răcirea aerului prin transpiraţia plantelor, răcirea acoperişurilor care astfel se menţin la temperatura de 25°C şi, în consecinţă, reducerea consumului de energie pentru aer condiţionat cu 4,15 KWh/mp/an. Acelaşi acoperiş, datorită straturilor lui, aduce o economie a energiei pentru încălzire cu 2-6 KWh/mp/an. Potenţialul oraşelor din această perspectivă este important – de exemplu, 32% din suprafaţa totală a acoperişurilor centrului Londrei poate fi transformată în zone verzi.
Vegetaţie pe toate planurile
O abordare similară a avut domnul Gary Grant, care a extins perspectiva asupra întregii infrastructuri a unui oraş. Spaţiile verzi din jurul clădirilor se pot continua şi pe acoperişurile acestora, în cadrul unui proces de bio-mimetism care aduce avantaje întregului oraş. Domnia sa a mai menţionat cazuri particulare precum Elveţia, unde legislaţia obligă crearea de acoperişuri verzi pentru marile centre comerciale; în Basel, sunt prevăzute chiar anumite plante indigene care să devină habitate pentru nevertebrate. Domnul Cristian Anghel, de la Arta Grădinilor, a susţinut o expunere despre grădinile verticale, o soluţie de asemenea eficientă pentru sustenabilitatea mediului urban. Printre beneficiile acestor amenajări, au fost menţionate următoarele aspecte: sunt bariere termice şi fonice, purifică aerul de gaze nocive şi praf, sporesc biodiversitatea locală şi îmbunătăţesc confortul psihologic, devenind puncte de atracţie vizuală. Creativitatea în acest domeniu este foarte importantă, astfel fiind obţinute amenajări spectaculoase pentru exterioare şi interioare de clădiri pentru birouri, locuinţe, spaţii de tranzit etc., dar şi grădini productive, cu legume şi zarzavaturi. Sistemele sunt de o complexitate variată, cu structuri de susţinere, sisteme de irigaţii, camere tehnice şi mase vegetale diversificate. Un alt proiect prezentat de Arta Grădinilor, prin doamna Ioana Mircea, a constat în decoraţiuni interioare cu plante naturale vii şi plante stabilizate.
O soluţie tehnică, cu accent pe crearea condiţiilor optime pentru realizarea acoperişurilor verzi protejând în acelaşi timp şi construcţia a fost oferită de sponsorul principal al evenimentului, compania Bauder. Spectaculozitatea grădinilor suspendate deasupra clădirilor moderne ar fi greu de susţinut fără sisteme termo- şi hidroizolante performante, care să permită controlul asupra umidităţii şi transferului de căldură la acest nivel. În paginile următoare puteţi vedea câteva posibilităţi de amenajare cu produsele Bauder, evidenţiate şi în cadrul acestui eveniment.