Condiţiile meteorologice nefavorabile reprezintă o cauză importantă a producerii de accidente, de accea este interzisă efectuarea lucrărilor în caz de îngheţ, ploaie sau vânt. Montatorul care manipulează o foaie de tablă poate fi smuls foarte rapid de pe acoperiş de o rafală de vânt…
Condiţiile meteorologice nefavorabile reprezintă o cauză importantă a producerii de accidente, de accea este interzisă efectuarea lucrărilor în caz de îngheţ, ploaie sau vânt. Montatorul care manipulează o foaie de tablă poate fi smuls foarte rapid de pe acoperiş de o rafală de vânt…
Principalele cauzeale accidentelor
Condiţiile meteorologice nefavorabile reprezintă o cauză importantă a producerii de accidente, de accea este interzisă efectuarea lucrărilor în caz de îngheţ, ploaie sau vânt. Montatorul care manipulează o foaie de tablă poate fi smuls foarte rapid de pe acoperiş de o rafală de vânt, nu neapărat de intensitate mare – şi aceasta inclu-siv când este vorba despre un acoperiş orizontal. Expunerea excesivă la soare este de asemenea o problemă, de aceea se utilizează îmbrăcăminte corespunzătoare şi este recomandată chiar folosirea cremelor de protecţie.
Pantele pot provoca alunecarea şi căderea peste streaşină, cu atât mai mult cu cât înclinarea este mai mare.
Pentru prevenţie, se folosesc deseori scări de acoperiş şi eşafodaje care să permită lucrul în condiţii optime de siguranţă şi ergonomie. Scările de acoperiş sunt construite special în acest scop şi sunt fixate în cârlige de culme (niciodată nu sunt sprijinite de streaşină!). Pericolele există inclusiv la realizarea şarpantelor, de aceea se recomandă ca aceste structuri să fie executate cât mai mult la sol şi apoi ridicate cu ajutorul macaralelor. În cazul lipsei unei platforme de lucru, soluţiile de siguranţă sunt hamurile şi suprafeţele de aterizare moi, precum plasele, pernele pneumatice sau umplute cu materiale granulate care să atenueze căderea.
Accesul necorespunzător poate fi o cauză a accidentelor, de aceea sunt prevăzute scări securizate, schele, platforme de lucru şi platforme elevatoare care trebuie concepute şi utilizate corect.
Lipsa măsurilor de protecţie a marginilor poate avea drept consecinţă căderea de la înălţime. De aceea sunt construite balustrade de minimum 95 cm împrejurul marginilor acoperişului în lucru (nu trebuie să existe goluri mai mari de 47 cm între balustrade) şi, atunci când pot cădea materiale peste margini, parapete.
Căderile de materiale se produc fie din neglijenţă în manipularea acestora, fie din cauza stivuirii necorespunzătoare. Uneori deşeurile sunt aruncate pur şi simplu, ceea ce este o practică interzisă – de aceea se asamblează tobogane închise şi sisteme de coborâre în containere. Fiind vorba totuşi despre un şantier, situaţiile neprevăzute apar frecvent, de aceea trebuie supravegheată atent activitatea din proximitatea construcţiilor şi limitarea accesului în zonele periculoase (inclusiv instituirea accesului autorizat). De exemplu, în cazul şcolilor se recomandă ca lucrările să fie executate în perioada vacanţelor. Indiferent însă de aceste aspecte, trebuie luate măsuri de protecţie precum plase pentru schele, care sunt menite să oprească şi materiale mai fine, precum praful, şi acesta deosebit de dezagreabil.
Acoperişurile fragile sunt acele acoperişuri prin care se poate cădea din cauza grosimii reduse a materialului, a unei structuri deteriorate sau slab fixate, a vechimii, distanţei mari dintre grinzi etc. Există învelitori care sunt fragile prin natura lor – de pildă plăcile compozite sau tabla. În aceste cazuri, se recomandă execuţia din interiorul clădirii (ca pentru orice altă lucrare la acoperiş, atunci când este posibil), sau folosirea platformelor elevatoare. În anumite cazuri, se pot construi eşafodaje sau platforme de lucru obişnuite, care să distribuie corespunzător sarcinile pe o suprafaţă mai mare.