Continuăm seria de articole dedicate reabilitării termice a blocurilor
de locuințe, creșterii performanțelor energetice ale acestora, din
perspectiva materialelor și tehnologiilor utilizate în acest scop. Sunt
prevederi ce se pot aplica și locuințelor unifamiliale, dar nu și
clădirilor cuprinse în lista de patrimoniu sau situate în zone
protejate, ori celor realizate din alte materiale decât beton și
zidărie.Continuăm seria de articole dedicate reabilitării termice a blocurilor
de locuințe, creșterii performanțelor energetice ale acestora, din
perspectiva materialelor și tehnologiilor utilizate în acest scop. Sunt
prevederi ce se pot aplica și locuințelor unifamiliale, dar nu și
clădirilor cuprinse în lista de patrimoniu sau situate în zone
protejate, ori celor realizate din alte materiale decât beton și
zidărie.
Continuăm seria de articole dedicate reabilitării termice a blocurilor de locuințe, creșterii performanțelor energetice ale acestora, din perspectiva materialelor și tehnologiilor utilizate în acest scop. Sunt prevederi ce se pot aplica și locuințelor unifamiliale, dar nu și clădirilor cuprinse în lista de patrimoniu sau situate în zone protejate, ori celor realizate din alte materiale decât beton și zidărie. Informațiile cuprinse în ghidul privind proiectarea și exectarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, valabil de la sfârșitul anului 2013, este bine să fie cunoscute și de către beneficiarii acestor lucrări, respectiv de asociațiile de locatari.
În conformitate cu normele și normativele europene, este inclus în ghidul de proiectare și executare a acestui tip de lucrări termenul ”ETICS” (External Thermal Insulation Composite System), adică un sistem complex de izolare termică la exterior, sau termosistem compact. Acesta constituie un ansamblu unitar realizat prin aplicarea pe şantier a mai multor straturi, într-o succesiune prestabilită, alcătuite din produse prefabricate sau predozate, livrate ca un sistem compatibil specific fiecărui ansamblu. Termosistemul compact este alcătuit din următoarele straturi, indicate în ordine, de la componenta rezistentă (constituită de pereţii din beton, zidărie de B.C.A. sau produse ceramice) spre exterior:
- adezivul specific pentru lipirea izolaţiei termice pe suport (partea opacă a pereţilor);
- plăcile termoizolante (componenta termoizolantă);
- mijloace de fixare mecanică (ancore, dibluri expandabile, profile);
- unul sau două straturi de protecţie (grund sau masă de şpaclu din mortar adeziv) din care cel puţin unul conţine o armătură (ţesătură din fire de sticlă, plasă metalică etc.);
- materialul de finisare specific sistemului (tencuială decorativă, placaj ceramic, etc.).
Termoizolaţia aplicată la exterior este integrată într-un ansamblu termoizolant compact, de exemplu acest termosistem ETICS, sau într-o faţadă cu strat de aer ventilat – o soluție mai costisitoare, folosită mai rar în România. Pentru realizarea componentei termoizolante a unei clădiri se poate utiliza numai unul sau o combinaţie de ansambluri termoizolante, alese de proiectant în funcţie de caracteristicile elementelor de construcţie pe care se va aplica (orientare, expunere la acţiuni mecanice, cerinţe estetice sau funcţionale etc.).
Termoizolarea este o lucrare complexă, în cadrul căreia trebuie eliminate cât mai riguros pierderile de energie. Astfel, proiectul pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe trebuie să cuprindă detalieri cu privire la:
- realizarea unei componente termoizolante aplicate blocului de locuinţe existent pe pereţii exteriori, dar și peste planşeul ultimului nivel şi sub planşeul dintre primul nivel sau parter şi spaţiile reci sau mai puţin încălzite adiacente (hol, subsol, gang);
- realizarea componentei hidroizolante cu rol de protecţie împotriva pătrunderii apei în structura anvelopantă şi la interior:
– hidroizolaţie aplicată pe acoperişurile terasă ale blocului de locuinţe sau pe elemente adiacente (copertine, logii, balcoane);
– învelitoare, executată pe acoperişuri cu şarpantă;
– hidroizolaţie aferentă subsolurilor şi soclurilor clădirilor. - recondiţionarea şi completarea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, sau, după caz, înlocuirea acestora cu tâmplărie performantă energetic, precum şi realizarea, concomitent cu înlocuirea tâmplăriei, pe lângă ventilarea naturală, a sistemelor de ventilare mecanică sau higroreglabile adecvate, pentru a asigura o rată a ventilării spaţiilor de minimum 0,5 l/h;
- verificarea, repararea sau înlocuirea instalaţiilor aferente clădirii;
- dotarea (după caz) cu echipamente/instrumente utile necesare monitorizării consumurilor energetice.
Componenta termoizolantă (polistiren, vată minerală, poliuretan) şi componenta de protecţie şi finisaj se vor aplica pe pereţii exteriori ai blocului de locuinţe numai după efectuarea operaţiunilor de pregătire a acestora:
- localizarea şi înlăturarea porţiunilor de tencuială neaderentă şi a zonelor cu beton segregat sau cu alte degradări;
- înlăturarea tencuielilor afectate de mucegai, alge, licheni, muşchi etc. şi a placărilor ceramice;
- rectificarea tencuielii şi a suprafeţelor de beton carbonatat, utilizându-se mortar compatibil;
- rectificarea rosturilor de pe conturul panourilor prefabricate sau dintre tronsoanele blocurilor de locuinţe învecinate;
- efectuarea străpungerilor necesare instalaţiilor (hote, coşuri centrale termice);
- încheierea lucrărilor de reparaţii sau de înlocuire a tâmplăriei exterioare (ferestre şi uşi), precum şi a izolaţiei hidrofuge a terasei, dar înainte de fixarea copertinelor pe atice.
Termosistemul se aplică doar pe partea opacă a pereţilor exteriori, inclusiv pe perimetrul golurilor, şi se etanşează pe conturul tâmplăriei; în cazul în care se aplică pe suprafeţele orizontale sau înclinate expuse acţiunii directe a precipitaţiilor sau pe care poate stagna apa, este necesar să se prevadă măsuri de protecţie a termosistemului (glafuri, straturi hidroizolante, copertine).
Va urma